Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De orale sekskloof in cijfers: "amper 28% van de vrouwen houdt ervan om orale seks te geven""

doorRedactieop 17/08/2022

Als het over orale seks gaat, houden veel vrouwen de lippen stijf op elkaar. Maar de cijfers spreken voor zich: mannen staan er meer voor open. Hoe komt dat? Chloé De Bie geeft in ons septembernummer tekst, tips en uitleg, hier delen we alvast enkele opvallende cijfers.

  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een significant verschil zit in hoe vaak mannen orale seks krijgen, tegenover vrouwen. Volgens het onderzoek van Sexpert uit 2013 - geen recent cijfermateriaal, maar nog steeds het referentiepunt qua onderzoek als het gaat over seksualiteit in Vlaanderen - had ongeveer 55% van de bevraagde mannen en vrouwen in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek, orale seks gegeven. Evenveel mannen hadden orale seks gekregen, tegenover 47% van de vrouwen.
  • Daarnaast leek de studie van Sexpert erop te wijzen dat de frequentie van orale seks fors daalt met de leeftijd van de bevraagden. Zo had gemiddeld 25% van de 50 tot 64-jarigen en 65-plussers orale seks, tegenover 66% van de 18 tot 39-jarigen.
  • Een andere studie, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Seksuologie (2021) zocht uit waarom vrouwelijke jongvolwassenen in heteroseksuele context juist minder vaak orale seks ontvangen dan hun mannelijke tegenpolen. Bleek dat ze het ontvangen van orale seks intiemer vonden en het geven van orale seks minder intiem, en een negatiever (genitaal) zelfbeeld hadden dan mannen. Beide geslachten dachten trouwens dat vrouwen minder orale seks krijgen dan mannen, omdat vrouwen het minder snel toelaten of initiëren.
  • Dat vrouwen wel orale seks geven maar het minder krijgen, bleek nog maar eens uit een internationale studie, uitgevoerd door de Trojan Sexual Health Division of Church & Dwight Canada. Daarin werden 899 heteroseksuele, Canadese studenten bevraagd. Meer dan twee derde van de deelnemers gaf aan dat hun laatste seksuele contact orale seks bevatte. 63% van de mannen kreeg orale seks, tegenover slechts 44% van de vrouwen. Interessant genoeg vonden mannen het uitvoeren van orale seks wél plezierig. Zo’n 52% zei dat orale seks geven ‘zeer aangenaam’ was, tegenover 28% van de vrouwen. Omgekeerd vonden zowel mannen (73%) als vrouwen (69%) het fijn om oraal bevredigd te worden. Beide seksen gaven aan orale seks het leukst te vinden met een toegewijde partner.

    Meer lezen? Ons septembernummer ligt nu in de winkel!