Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De ‘wand’ of de ‘pinpoint’ vibrator? 3 experten over hoe je de juiste vibrator kiest

doorRoxanne Wellensop 10/01/2023

Er is veel rond vibrators te doen geweest dit jaar. Onlangs raadde ‘The Crown’- actrice Helena Bonham Carter (54) vrouwen zelfs aan om een vibrator te kopen. Helemaal geen slecht idee, maar hoe begin je eraan? Een vibratorinfluencer en twee seksuologen helpen je een handje. “Door het vibrerende oppervlak wordt de héle clitoris gestimuleerd, in plaats van alleen het zichtbare knopje.” 

Wil je een vibrator aanschaffen als selflove cadeau? Begin dan bij het begin. “Vraag jezelf af waarvoor je hem wil gebruiken”, begint seksuoloog Kaat Bollen. “Tijdens soloseks of tijdens de seks met je partner? Afhankelijk daarvan koop je andere vibrators. Ga je voor soloseks, dan is de volgende vraag: hoe kom je klaar? Door clitorale of vaginale stimulatie? We weten dat ongeveer 80 procent van de vrouwen clitorale stimulatie nodig heeft.” 

Vrouwen die beiden fijn vinden kunnen ook een dubbele investering doen. Koop een vibrator die je clitoris stimuleert, en koop er een die je vaginaal stimuleert. “Zo kan je afwisselen en zit je niet gebonden aan één ding”, vertelt seksuoloog Mieke Mievis. “Soms wordt je clitoris na een tijd heel gevoelig, en dan wil je gewoon verder kunnen doen met een vaginale vibrator. Er bestaat ook een 2-in-1 oplossing met vibrators die beiden stimuleert.” 

Keuzestress

“Eens je op onderzoek uitgaat, stuit je op een enorme hoeveelheid keuze”, zegt vibratorinflucener Eline Van Hooydonck, die de vibrators op de markt leerde kennen door trial en error. “Dat schrikte me eerst af. Ik raad daarom aan om eenvoudig te beginnen.” Je kan vibrators opdelen in vier categorieën: de wands, de luchtdruksimulators , de ‘gewone’ vibrators (die vaak dubbele functies hebben zoals vaginale en anale penetratie, of clitorisstimulatie en penetratie), en de pinpoint stimulators. En dan zijn er de dildo’s, die niet trillen en dus ook géén vibrators zijn. 

De ‘wand’

Na veel research ging Eline Van Hooydonck voor een ‘magic wand’: een lange staaf met bovenaan een grote kop, zoals een toverstaf. De kop trilt, en dient om je clitoris te bevredigen. “Het ziet er een beetje beangstigend uit, maar het is écht mijn lievelingsvibrator geworden”, zegt ze. “Ik wilde alle verschillende trilstanden kunnen proberen. Dat was naïef blijkt nu, want de zachtste stand is genoeg (lacht).” 

“Ik vind een wand ook de beste sekstoy”, zegt seksuoloog Mieke Mievis. “Door het grote vibrerende, zacht duwende oppervlak wordt de héle clitoris gestimuleerd, in plaats van alleen het zichtbare knopje. Het grootste deel van de clitoris zit namelijk verborgen. Altijd alleen maar het zichtbare deeltje van je clitoris masseren is zoals alleen de eikel van de man bevredigen: de rest van de penis heeft ook aandacht nodig!” 

De wand is een enorm krachtige vibrator, bijna de krachtigste die er is. “Dus misschien is hij te sterk als je nog nooit met speeltjes hebt geëxperimenteerd”, zegt Kaat Bollen. “Zo’n kleine versie is dan een betere optie. Als je moeilijk klaarkomt is een grote om te starten wel een goed idee.”

Tip: Je kan opzetstukjes kopen voor je wand. Een paar konijnenoortjes bijvoorbeeld. Je stopt je clitoris dan tussen de oortje en laat de vibrator zijn werk doen.

1. MyMagicWand, 89 euro (was 119,95 euro), online of in een seksshop te koop.

2. EasyToys Mini Wand Vibrator, 19,98 euro (was 39,95 euro), online te koop.

3. MyMagicWand Bunny Opzetstuk, 14,95 euro (was 19,95 euro), online te koop.

De luchtdrukstimulator

Eline Van Hooydonck: “Ik hoor van mijn vriendinnen dat een luchtdrukstimulator, meer specifiek van het merk Womanizer, spectaculair is. De mijne is van een ander merk en vind ik niet zo wauw.” Je houdt hem in je hand en plaatst het ‘knopje’ of ‘teutje’ op je clitoris. Als je op start drukt, begint hij zachtjes te zuigen. Het lijkt op orale seks, en stimuleert je clitoris. “Die van het merk Lelo zijn ook goed”, vult Kaat Bollen aan. 

Tip: Voor je je clitorisstimulator koopt of gebruikt, duw dan met je vinger even tegen de plek die je clitoris moet stimuleren. Sommige modellen stoppen dan plots met trillen. Niet kopen of terugsturen die handel!

1. Womanizer Liberty, 99 euro, online of in een seksshop te koop.

2. Womanizer Classic, 129 euro, online of in een seksshop te koop.

De gewone vibrator

Een gewone vibrator kan vanalles zijn: vibrators uitsluitend bedoeld voor penetratie, vibrators die tegelijk je vagina en clitoris stimuleren, vibrators die je anaal en vaginaal inbrengt en ook nog eens je clitoris masseren, vibrators op afstandsbediening... Bedenk het en het bestaat. “Ik zou gaan voor een vibrator die je G-spot simuleert: de Gigi van het merk Lelo bijvoorbeeld”, tipt Eline. “Een eenvoudig model met bovenaan een ‘wand’-achtige oppervlakte, ideaal voor clitorale stimulatie.” Ook Mieke Mievis is fan van het merk Lelo. “Bijna al hun vibrators zijn goed. Ze zijn mooi, en je voelt dat ze (mee) ontworpen zijn door vrouwen.” (lacht)

Mieke Mievis: “Orgasmes die voortkomen uit stimulatie van het kopje van de clitoris én de rest van de inwendige clitoris zijn fenomenaal. Gebruik bijvoorbeeld je vingers om je clitoris te stimuleren, terwijl je met een vibrator naar binnen gaat en langs de buikholte zachtjes van links naar rechts beweegt om de G-spot de masseren.”

Wie zichzelf met een vibrator wil penetreren, kan kiezen voor een model met ribbels. “De op en neer beweging van de ribbels stimuleert je bekkenbodemspieren en dat geeft ook een fijn gevoel.” Wil je het toch liever simpel houden? “Kies dan voor een krachtige bulletvibrator”, tipt Kaat Bollen. “Je kan er ook je tepels en zelfs de eikel of het perineum van de man mee masseren.”

1. Lelo Gigi 2, 139,95 euro, online te koop.

2. Tiger, 99,90 euro, online te koop.

3. Nalone Iris (bullet), 32,95 euro, online te koop.

4. Patchy Paul, 99,99 euro, online te koop.

5. Nu Sensuelle (bullet), 62,63 euro (was 72,95 euro), online te koop.

De pinpoint stimulator

Kaat Bollen: “Ideaal voor vrouwen met een gevoelige clitoris én vrouwen die moeilijk klaarkomen. In het eerste geval hou je het kopje van de vibrator in de buurt van je clitoris. Door de pulsaties die het toestelletje maakt, wordt je clitoris gemasseerd. Je kan de kop ook rechtstreeks op je clitoris houden.”

1. Good Vibes Only, 39,95 euro (was 49,95 euro), online te koop.

2. Senzi, 44,96 euro (was 59,95 euro), online te koop.

Met je partner

Toch ook nieuwsgierig naar de vibrators op de markt voor koppels? Kaat Bollen geeft tips. “De We Vibe is heel fijn.” Dat is een duovibrator die vaginaal wordt ingebracht tijdens de seks. De G-spot en clitoris worden gestimuleerd, en natuurlijk ook de penis die tegen de vibrator aanzit. “Ik heb zelf ook een vibrator voor koppels ontworpen: de Dailykaat. De orgasmekloof tussen mannen en vrouwen is nog altijd groot, omdat penetratieseks doorgaans bevredigender voor mannen is dan voor vrouwen. Vandaar dit speeltje. De Dailykaat is een soort vork die de penis omringt en door de vibraties de penis, de clitoris en schaamlippen stimuleert tijdens de seks. En dat in alle mogelijke standjes.” 

1. We-Vibe Unite, 89 euro, online te koop.

2. Dailykaat, 99,99 euro, online te koop.

Single met Valentijn?

Helemaal in the mood na het lezen van bovenstaand artikel, maar geen partner om je plezier mee te delen? Babylon Loveshop trekt dit jaar de kaart van de singles. Speciaal voor hen is er een limited edition box om zichzelf te verwennen. In de Single Box zitten heerlijke Leonidas pralines als voorsmaakje op een ethisch verantwoorde pornofilm. Daarbij laat de Single Box je ook extra genieten dankzij de Magic Wand en een orgasmegel van Babylon Loveshop. Beschikbaar in de Babylon Loveshop winkels in België, en online.