Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze 5 dingen zijn nefast voor je libido

doorNele Annemansop 10/12/2019

Als je net zo vaak in de stemming bent voor seks als om de was te doen, is het misschien tijd om eens stil te staan bij enkele libidokillers. Van pillen tot dagelijkse gewoontes: wij sommen ze voor je op.

Antidepressiva
Hormonen zoals serotonine en dopamine zijn betrokken bij je libido en seksuele functie. Daarom kunnen antidepressiva zoals selectieve serotonineheropnameremmers ervoor zorgen dat er storingen ontstaan in je seksuele functies. Als je denkt dat je medicatie invloed heeft op je sekslust, praat er dan over met je arts. Beslis niet in je eentje om ermee te stoppen.

Vermoeidheid
Te moe voor seks? Het zou geen excuus mogen zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. De meeste vrouwen wachten tot aan het einde van de dag om te vrijen. Maar het is net belangrijk om een moment in de dag uit te kiezen waarop je energie piekt, en niet wanneer je je het meest gestrest en uitgeput voelt. Als je ’s avonds doodop bent, probeer dan eens om ’s morgens voor het werk of in de namiddag tijdens het weekend te vrijen.

Gewichtswijzigingen
Als vrouw schommelt je gewicht voortdurend: een kilootje extra na een lekker restaurantbezoek, gewichtsveranderingen tijdens en na de zwangerschap of enkele extra kilootjes die je meebracht van je vakantie. Ongeacht de oorzaak van je gewichtsschommelingen, kunnen ze je tegenhouden om te genieten van seks. Het gewicht is namelijk een van de belangrijkste factoren van hoe vrouwen zichzelf zien en hoe aantrekkelijk ze zich voelen. Daarom helpt je sterk en in vorm voelen, libidoproblemen tegen te gaan. Door te sporten komt er endorfine vrij en krijg je meer energie waardoor je je beter in je vel voelt en dat uit zich ook in de slaapkamer.

Relatieproblemen
Als de passie in je relatie vervangen wordt door ergernissen, komt er waarschijnlijk nog maar weinig van het liefdesspel aan te pas. Na verloop van tijd en als je er niet in slaagt om je seksleven ietwat spannend te houden, wordt seks steeds minder leuk voor sommige vrouwen. Je raakt niet meer opgewonden, kan er niet meer van genieten en je verlangen neemt af. Praten met een relatie- of sekstherapeut kan hiervoor vaak hulp bieden.

Anticonceptie
Uit recent Zweeds onderzoek blijkt dat de pil ervoor zorgt dat je lustgevoelens afnemen, je minder seksueel opgewonden raakt en minder plezier beleeft aan seksuele activiteit. Bespreek met je arts als je hier last van hebt om misschien over te schakelen naar andere anticonceptie.