Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit gedrag kan jouw relatie negatief beïnvloeden

doorValérie Wautersop 28/11/2017

Ben jij zo iemand die elk klein detail in handen wil hebben, en de controle maar moeilijk los kan laten? Dan kan dat best een negatieve invloed hebben op je relatie. 

Het zogenaamde gatekeeping (ofte: controledrang) is één van de grote boosdoeners in een relatie. Maar wat het dan juist is? Het bestaat erin om bijvoorbeeld van je partner te verwachten dat hij of zij meehelpt in het huishouden, maar vervolgens zo bovenop elke actie die hij of zij onderneemt zitten dat het moeilijk wordt om aan jouw hoge eisen en standaarden te voldoen. 

Waarom het zo slecht is voor je relatie: wanneer je partner probeert zijn steentje bij te dragen in het huishouden werkt het erg demotiverend om steeds gecorrigeerd (of in het slechtste geval zelfs gecommandeerd) te worden. Maar ook in de omgekeerde richting gaat het mis: jij voelt je gefrustreerd, en krijgt het gevoel dat je echt alles zelf moet doen. 

Hoe je het kan oplossen: Om het met Elsa uit de film ‘Frozen’ te zeggen: ‘Let it go’. Laat je partner de badhanddoeken vouwen zoals hij dat wil (ja, zelfs als dat betekent dat je linnenkast er vanaf nu een pak minder strak uitziet) of bijt op je tong wanneer je lief de tafel niet meteen afruimt, maar eerst een half uurtje in de zetel gaat hangen. De was is tenminste gedaan en de tafel raakt uiteindelijk wel afgeruimd, niet?!