Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit houdt veel vrouwen tegen om te genieten van orale seks. “Nochtans wíllen ze het wel.” Seksuologe geeft tips

doorRoxanne Wellensop 24/10/2022

Terwijl de meeste mannen hun liefde voor de ‘blowjob’ niet verstoppen, houden vrouwen de lippen meestal stijf als het gaat om orale seks. Velen vinden oraal bevredigd worden niet leuk, ondervond auteur Uwe Porters na een rondvraag onder 15.000 Vlamingen. Hoe komt dat en kan je het tij doen keren? Seksuologe Chloé De Bie heeft advies voor onzekere vrouwen én tips voor wie wil leren likken. “Qua technieken kan je ook al eens wat meer proberen dan met je tong op en neer gaan”

Wat vind je niet leuk in bed, maar zou je wel graag leuk vinden of goed kunnen? Die vraag stelde vroedvrouw Uwe Porters onlangs aan haar 15.000 volgers op Instagram, naar aanleiding van haar format 'Breek de week' “Ik kon afkloppen op driehonderd anonieme antwoorden, vooral van vrouwen”, vertelt Uwe erover. “En ik onderscheidde een duidelijke top drie. Op drie stond anale seks, op twee stond orale seks geven en op de eerste plaats stond orale seks krijgen.”

Vrouwen vinden het gevoel niet fijn of krijgen hun hoofd niet uitgezet

Dat orale seks geven op de tweede plaats stond, was voor de vroedvrouw niet zo’n verrassing. Uwe Porters: “Ik hoor het wel vaker van vriendinnen en het is ook iets dat zelfs al op school onder de meisjes leefde. Sommige vrouwen vinden pijpen vermoeiend of eng. Anderen weten niet wat ze juist moeten doen als ze pijpen, en nog anderen krijgen last van hun kaken of een kokhalsreflex, en vinden het daarom niet leuk. Maar dat orale seks krijgen op de eerste plaats belandde, daar schrok ik een beetje van. Ik had niet gedacht dat zoveel vrouwen er op die manier over dachten, en ergens verbaast het me ook weer niet. Voor veel vrouwen blijft orale seks ontvangen een uitdaging.” Zo schreven de vrouwen die op Uwes oproep reageerden dat ze het gevoel niet fijn vinden, hun hoofd niet uitgezet krijgen, of dat ze bang zijn dat hun partner denkt dat het vies is.

Seksuologe Chloé De Bie: “Fris zijn daarbeneden is niet altijd vanzelfsprekend”

Rust er dan, na alle emancipatie van de voorbije jaren, nog steeds zo’n groot taboe op orale seks? Volgens seksuoloog Chloé De Bie niet. “Het taboe op orale seks wordt minder groot”, zegt ze. “Veel vrouwen genieten er wél van om gebeft te worden. Aan de andere kant verbazen de resultaten van Uwes enquête me ook niet echt. Er wordt zeer weinig gesproken over de voorbereidingen die orale seks vraagt, zoals hygiëne.”

“Onze genitaliën zijn en blijven de organen waar urine uit komt. Mede daarom is het zowel voor beffen als pijpen belangrijk om jezelf op te frissen voor je aan de daad begint. Het is fijn voor beide partijen als er geen vieze geurtjes of urineresten meer aanwezig zijn. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend om die volledige voorbereiding te doen, want plots opstaan om te gaan douchen kan een dealbreaker zijn. Soms is er ook geen douche of water voorhanden: als je bijvoorbeeld samen met je partner op romantische uitstap bent, of tijdens een autorit. Op zulke momenten kan de stap naar orale seks groter zijn of kan het niet fijn aanvoelen, zeker omdat veel mensen onzeker zijn over de geur van hun intieme delen.”

Schamen we ons over onze penis of vagina?

Waar ook veel onzekerheid over bestaat onder beide seksen, is hoe hun vagina of penis eruitziet. De expert: “Veel mensen maken zich zorgen. Is mijn penis wel groot genoeg? Recht genoeg? Heeft mijn vagina een rare kleur? Steken mijn schaamlippen te veel uit? Die onzekerheden gaan zelfs zo ver dat sommigen een schaamlipcorrectie overwegen of zelfs hebben laten uitvoeren. De vraag naar de ingreep stijgt dan ook snel.

In 2016 meldde de internationale organisatie van plastisch chirurgen (SAPS) dat er wereldwijd zo’n 138.000 schaamlipcorrecties werden uitgevoerd. Drie jaar later steeg dat aantal al tot bijna 165.000. “Dat is veelal te wijten aan de populariteit van plastische chirurgie, een gebrek aan representatie in films en porno, en onrealistische schoonheidsidealen”, zegt De Bie. “Dat is schadelijk, want onderzoek toonde eerder al aan dat schaamte over de eigen geslachtsorganen wegebt naarmate mensen meer variatie in genitaliën zien.”

“Veel mensen geven aan orale seks zelfs intiemer te vinden dan penetratieseks”, gaat de seksuoloog verder. “En dat is niet onlogisch, want tijdens orale seks zit je met je gezicht in de genitaliën van je partner. De ontvanger stelt zich kwetsbaar op – hij stelt zich letterlijk bloot – en voor veel mensen komt dat té dichtbij. Dat verklaart meteen waarom veel meer mensen zich comfortabel voelen bij orale seks met een toegewijde partner, zoals onderzoek aantoont.”

Wat als jij en je partner niet hetzelfde denken over orale seks

Maar wat als jij geen orale seks wil, en je partner wel? Is dat dan schadelijk voor je relatie? Het is een vraag die veel voorkomt. Volgens Chloé De Bie mag je niet onderschatten dat dat wel degelijk een effect zal hebben. “Je ontneemt je partner er misschien plezier mee, maar dat doe je ook als je nooit meegaat naar de motorcross”, lacht de expert. “Iedereen heeft grenzen, en daar consequent over gaan is nog veel schadelijker”, zegt ze.

“Bespreek daarom met je partner wat je wél graag wil doen, of ga bij jezelf na waar de oorzaak van je aarzelen ligt. Is het hygiëne? Onzekerheid? Spoken er gedachten door je hoofd in de trend van: dit hoort niet, dit mag niet, dit is vies? Aan die dingen kan je iets doen, al dan niet met behulp van therapie. Ligt het aan de techniek van je partner? Spreek er dan samen over op een rustig moment en geef tijdens de seks duidelijke signalen door bijvoorbeeld te kreunen of te bewegen met je heupen als je geniet. Hoe meer je erover praat, hoe meer veiligheid er gecreëerd wordt. En dat is nu eenmaal superbelangrijk voor seksualiteit. Als de drempel voor jou te groot is om over (orale) seks te beginnen, kunnen ­hulpmiddelen zoals de app Spicer of de website ­weshouldtryit.com helpen. Via intieme vragen kom je zo op een speelse manier achter elkaars verlangens.”

Blijf je toch tegenzin ervaren, dan is het misschien goed om te besluiten: dit is (nu) niets voor mij. “Ook niet iedereen eet graag hetzelfde”, vergelijkt de expert. “Niet iedereen kijkt graag naar dezelfde films. Misschien hou je ervan om af en toe een horrorfilm te zien in de juiste context, maar wil je er echt niet elke week naar kijken. Zo kan het ook zijn bij orale seks. Je hóéft dat niet leuk te vinden. Het is perfect oké als het niets voor jou is. En ... voorkeuren veranderen. Misschien vind je het nu maar niets, maar is het over een jaar wel helemaal je ding. Of omgekeerd.”

Concrete tips voor orale seks (je kan leren likken met een app!)

1. Pijpen
Vind je pijpen eng of moeilijk, of wil je er (nog) beter in worden? Chloé De Bie weet raad: “Pijpen gaat concreet over zuigen en likken aan de penis en eikel, soms ook de ballen en het perineum – het stukje tussen de ballen en de anus – en in sommige gevallen ook de anus zelf. Je kan snel gaan of juist heel traag. Diep, of juist alleen het topje van de eikel beroeren. Als je een kokhalsreflex voelt opkomen, helpt het om door je neus te ademen en rustig te blijven. De eikel is het gevoeligst, dus je kan de schacht met je hand bewerken – op en neer gaan, duwen, uitwringbewegingen maken – terwijl je ­alleen aan de eikel zuigt, likt of kust. Gebruik altijd genoeg speeksel of glijmiddel. Wat veel mannen, net zoals veel vrouwen, fijn vinden is dat er oogcontact wordt gemaakt. Maak vooraf goede afspraken over klaarkomen, waar wel en waar niet? Wist je trouwens dat mannen ook een ‘corona’ hebben? Dat is de onderrand van de eikel, en die is doorgaans heel gevoelig. Hier kan je dan ook extra aandacht aan besteden.”

2. Beffen
Moeite met beffen maar wil je het leren? Chloé De Bie geeft een paar tips. “Het is belangrijk om de anatomie van de clitoris te kennen, wil je bedreven worden in orale seks. Het knopje bovenaan is de top van de clitoris, en sommige vrouwen vinden het erg fijn wanneer die wordt gestimuleerd. Maar dat is niet ­altijd het geval. Anderen vinden het fijner als ze tussen de schaamlippen worden gelikt, of rond maar niet op de clitoris. Qua technieken kan je ook al eens wat meer proberen dan met je tong op en neer gaan. Je kan cirkels maken, het alfabet schrijven, zuigen... Je kan een ijsblokje in je mond nemen zodat je mond fris aanvoelt. Gebruik daarbij veel speeksel of glijmiddel, eventueel met een smaakje.”

“Net zoals mannen hebben vrouwen een perineum: het plekje dat zich tussen de anus en de vagina bevindt. Daar zitten veel genotsreceptoren, dus het kan baten om ook die plek erbij te betrekken. Vaak hoor ik dat mensen last krijgen van kaakkrampen, maar dat los je gemakkelijk op door het beffen af te wisselen met strelen, zoenen of vingeren. Het heeft trouwens geen zin, voor geen van beide partijen, om te focussen op een orgasme. Hoe meer je erop focust, hoe minder groot de kans dat er ook daadwerkelijk een orgasme zal komen.”

3. Wat met SOA’s?
Van orale seks kan je ook een seksueel overdraagbare aandoening krijgen, zoals herpes of syfilis. Al denkt 65 procent van de Vlamingen van niet. Dat bleek toch uit een onderzoek uit 2016 van onderzoeksbureau Ipsos. Chloé De Bie: “Wil je orale seks veilig doen, dan moet je een condoom of beflapje gebruiken. Dat laatste is een dun lapje, vaak gemaakt van rubber, dat over de schaamlippen en clitoris wordt gelegd tijdens het beffen.”

Leren likken (met een app!)

Practice makes pleasure. Dat weet ook Lick This. Een app volledig toegewijd aan het vrouwelijk genot, door haar gebruikers te leren hoe je, nu ja, likt. Je opent de website op je gsm, legt een stukje keukenfolie over het scherm, en kiest de ‘likstijl’ die je wil leren: op en neer, cirkels of freestyle.

Meer info op lickthisapp.com