Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit is waarom getrouwde koppels op elkaar lijken

doorValérie Wautersop 26/04/2017

Ooit al het gevoel gehad dat sommige getrouwde koppels wel heel erg op elkaar lijken? Uit onderzoek blijkt dat daar een hele goede verklaring voor is.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Genetics, toont aan dat getrouwde koppels vaak dezelfde voorouders hebben. Met andere woorden: vaak zijn koppels dus al familie van elkaar van voor ze getrouwd zijn.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers de genetische opmaak van 879 echtparen uit drie verschillende generaties onder de loep. Daaruit bleek dat koppels een duidelijke voorkeur toonden om met iemand te trouwen die dezelfde genen deelde. Opmerkelijk is echter wel dat die voorkeur elke generatie minder uitgesproken werd. Dat heeft volgens het onderzoek te maken met het feit dat we tegenwoordig de liefde vaak verder gaan zoeken. Lange-afstandsrelaties en daten via het internet zorgen er immers voor dat we steeds makkelijker buiten onze eigen genenpoel kunnen vissen.

Vind je dit toch allemaal maar een beetje vreemd? Dan is er gelukkig ook nog een andere, veel schattigere, reden waarom echtparen vaak op elkaar lijken. Uit ouder onderzoek blijkt immers dat koppels doorheen de jaren meer en meer een spiegelbeeld van elkaar worden omdat ze dezelfde emoties doorgemaakt hebben. Door jarenlang gedeeld gelach en gehuil ontstaan er subtiele veranderingen in de contouren van het gezicht, waaronder bijvoorbeeld lach- of denkrimpels. Dit zorgt ervoor dat koppels die al lang samen zijn na verloop van tijd meer van elkaar beginnen weg te hebben.