Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit is waarom je in de zomer meer zin hebt in seks

doorNele Annemansop 20/08/2020

Iedereen voelt het deze tijd van het jaar: zodra het weer zwoeler en de zon feller wordt hangt er meer seksuele spanning in de lucht. Maar waarom verhogen de warmere temperaturen onze zin om te rampetampen? Daar zijn blijkbaar enkele logische wetenschappelijke verklaringen voor.

Het hangt in de lucht

Allereerst is er een verband tussen warmte en intimiteit. Voelen we ons warm, is de kans groter dat we ons ook meer verbonden voelen met de mensen om ons heen. ‘Onderzoek wijst uit dat je zelfs door een warm drankje vast te houden je meer sociaal verbonden voelt’, vertelt seksuologe Jess O’Reilly. ‘Voelen we ons daarentegen sociaal geïsoleerd, ervaren we de temperatuur als kouder.’ Temperatuur en gevoelens van intimiteit zijn volgens haar dan ook psychologisch gerelateerd met elkaar. ‘Onderzoeken tonen aan dat een verandering van temperatuur een invloed heeft op onze gevoelens van intimiteit en omgekeerd. En aangezien we seks met intimiteit associëren, kan je in de zomer meer verlangen naar seks.’

Een andere reden? De zon! ‘Zonlicht verhoogt het serotoninegehalte ofwel je gelukshormoon, waardoor je humeur verbetert en je je energieker en meer uitgelaten voelt’, legt O’Reilly uit. ‘Doordat de dagen ook langer zijn, is de kans groter dat je meer sociale activiteiten - oftewel meer mogelijkheden om te flirten - inplant. Daarnaast vergroot warmer weer de aantrekkingskracht omdat zowel jij als anderen geneigd zijn om meer bloot te laten zien’, voegt ze eraan toe.

Toch is er ook onenigheid over het feit dat de zon en meer naakt je zin in seks opwekt. ‘Uit onderzoek blijkt dat een naakt lichaam in de wintermaanden vaak nog boeiender is dan in de zomer’, vertelt klinisch psychologe Carla Marie Manly. ‘Dat komt waarschijnlijk door de schaarste aan blote huid tijdens koudere maanden. In de zomer zijn shorts, korte jurkjes en bikini’s schering en inslag in het straatbeeld waardoor je er ook meer gewend aan raakt.’ Die theorie sluit aan op een eerder onderzoek uit 2013 waaruit bleek dat de meest seksgerelateerde Google-zoekacties in juni en juli plaatsvinden, evenals in december en januari. We hebben dus niet alleen in de zomermaanden meer zin in seks, maar ook in de winter krijgt ons libido vaak een boost.

Er is meer chemische aantrekkingskracht

Toch kan je over het algemeen stellen dat mensen vooral tijdens de zomer meer zin hebben in seks. ‘Tijdens de zomer heb je meer uren daglicht en neem je ook vaak enkele weken vakantie. Die verhoogde vrije tijd vermindert stress en druk. En als je minder gestrest bent, raak heb je meer interesse in spel en passie’, aldus Manly. Op fysiologisch niveau zegt Manly dat er allerlei ‘goed gevoel’-stofjes vrijkomen als we ons kunnen bezighouden met leuke activiteiten. ‘En die nemen toe in de zomer omdat je meer blootgesteld wordt aan zonlicht en de natuur’, aldus Manly.

Je houdt er een gezondere levensstijl op na

Tijdens de zomermaanden hebben mensen ook vaak de neiging om gezonder te eten en meer te bewegen, wat allebei een positief effect heeft op je libido. ‘Beweging is een van de meest effectieve manieren om je seksuele verlangens te stimuleren. Sporten kan er namelijk voor zorgen dat je testosteronniveau verhoogt en je zelfvertrouwen een duwtje in de rug krijgt’, legt O’Reilly uit. Zo voelt tachtig procent van de mannen en zestig procent van de vrouwen die twee tot drie keer per sporten, zich sexyer dan wie niet sport en wie zich vier tot vijf keer per week in het zweet werkt beoordeelt zijn seksleven ook beter dan gemiddeld. Kortom, je weet wat je te doen staat!