Dit is wat je seksleven zegt over je huwelijk 

doorValérie Wautersop 31/07/2018

Er bestaan heel wat clichés over je seksleven, en wat dat juist wil zeggen over de status van je huwelijk. Het cliché wil immers dat koppels die lang getrouwd zijn amper de horizontale dans doen en dat wie amper van bil gaat wel lijnrecht op een scheiding moet afstevenen. Maar klopt dat wel? Enkele wetenschappers bekeken de materie van dichtbij, en klappen nu uit bed. 

Wanneer je gemiddeld eenmaal per week seks hebt… 

… dan ben je zowat als alle andere koppels. ‘De gemiddelde getrouwde persoon heeft 51 keer per jaar seks’, klinkt het in The New York Times. ‘Amper vijf procent van de bevolking heeft ten minste drie keer per week seks.’  Wie eens per week van bil gaat mag zich bovendien gelukkig prijzen. Volgens een studie, gepubliceerd in Social Psychologica and Personal Science is eenmaal per week vrijen optimaal als je een ultiem geluksgevoel wil krijgen. Wie minder dan eens per week de geslachtsdaad verricht mag zich dan wel weer aan een dip in z’n geluksbeleving verwachten. 

Als je meer seks hebt dan ooit…

… dan ben je zeker niet alleen. “Uit onderzoek blijkt dat getrouwde mensen meer seks hebben dan singles, en dat ze bovendien creatiever zijn tussen de lakens”, vertelt sexperte dr. Laura Berman. “Bovendien komt orale seks ook vaker voor bij getrouwde koppels.”

Als je het voorbije jaar geen seks had… 

… dan ben je ook zeker niet alleen. Ongeveer 15 procent van de getrouwde koppels heeft in de laatste zes tot twaalf maanden geen seks gehad. Uit die bevinding blijkt ook dat een scheiding makkelijker wordt overwogen in seksloze huwelijken dan bij getrouwde stellen die wel een boeiend slaapkamerleven hebben. Let wel: er is geen ideaal niveau aan seksuele activiteit bij koppels. Hoeveel seks jij en je partner ideaal vinden hangt van jullie eigen wensen af. 

Als kinderen krijgen een enorme moodkiller was… 

… dan zijn jullie zeker niet abnormaal. Uit onderzoek blijkt dat kinderen krijgen haast altijd een invloed heeft op jullie seksleven. Het probleem ligt trouwens zeker niet alleen bij de vrouw in de relatie, die zich na de bevalling misschien minder aantrekkelijk voelt. Ook nieuwbakken vaders ervaren een daling in hun testoseronniveau gedurende het eerste levensjaar van hun kind. 

Als je al eeuwen samen bent ...

…. dan ervaar je hoogstwaarschijnlijk een daling in je seksueel verlangen naar je partner. "Wanneer een koppel al jarenlang samen is, is het gezelschap van je partner - zelfs wanneer die naakt is - niet langer opwindend", vertelt professor psychologie George Loewenstein. Hoe langer jullie samen zijn, hoe groter de kans op een periode van verminderde seksuele activiteit.

Als je zelfs dan nog doorbijt...

... dan krijgt je seksleven hoogstwaarschijnlijk weer een nieuwe impuls. Wie in een langere relatie zit leert immers steeds meer over z'n partner doorheen de jaren. Hierdoor krijgt jullie relatie een diepere betekenis en creëren jullie een diepere vertrouwensband. Hoe langer jullie bij elkaar zijn, hoe meer reden jullie hebben om te investeren in jullie relatie, ook op seksueel vlak.