Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit zijn de relatieproblemen waar we tegenwoordig mee worstelen

doorSophie Vereyckenop 27/05/2019

Het dagelijkse leven is enorm veranderd ten opzichte van een paar decennia geleden. Smartphones, social media en de druk beklommen carrièreladder maken het leven in de 21e eeuw er niet altijd makkelijker op. Al helemaal niet als het op relaties aankomt. Dit zijn de problemen waar koppels het vaak tegenaan botsen.

Seks of geen seks, that is the question
Van een one night stand tot een toffe date die iets te snel tussen de lakens eindigt. Waar je vroeger pas na een aantal maanden aan vrijen dacht, ziet de huidige generatie veel sneller (en vaker) de binnenkant van andermans slaapkamer. Maar dat brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee: wat als je die one night stand echt leuk vond? Heb je dan je kans verkeken? En hoe lang wacht je nu best? Allemaal nieuwe vragen die (voorlopig) nog geen antwoord hebben.

Je weet niet wat de ander wil
Wie vroeger op date ging, deed dat omdat hij/zij op zoek was naar een relatie. Met de komst van Tinder is die zekerheid weggevallen. Is je afspraakje op zoek naar huisje, tuintje, kindje? Of naar een stomende nacht? En ook als jullie al een tijdje daten, wil dat dan zeggen dat jullie friends with benefits zijn? Of zit er toch meer in? Spreekt hij ook met andere vrouwen af? Of zijn jullie exclusief? Het mag duidelijk zijn: er is tegenwoordig veel meer onduidelijkheid.

We moeten leren balanceren
Vroeger was het eenvoudig: je ging naar je werk, kwam thuis en spendeerde vervolgens tijd met je partner. Tegenwoordig zijn we allemaal ambitieuzer en doen we overuren, gaan we trainen voor een marathon en moeten we ook nog eens een paar keer per week met vrienden afspreken. Maar een relatie vraagt óók tijd en werk. En dat schiet er soms al eens bij in.

We oordelen te snel
Met de komst van sociale media weet je tegenwoordig kennen we nog vóór het eerste afspraakje zijn/haar lievelingskleur, bloedgroep en ex-lieven. We trekken conclusies op basis van een virtueel persoon, en maken ons alvast een voorstelling zonder hem of haar eerst in levenden lijve te zien. En dan is het moeilijk om die eerste indruk nog te weerleggen. Bovendien zijn we door die sociale media allemaal veel oppervlakkiger geworden. Heeft hij of zij geen flitsende Instagramaccount of snedige berichten op Twitter? Laat dan al maar. Terwijl de persoon achter het profiel vaak een stuk interessanter is.

Er zijn te veel opties
Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om iemand te leren kennen eindeloos. Dat kan op de oldschool manier: op het werk, via vrienden, op café of tijdens het uitgaan. Maar ook: via een app, dating website, speed dating ... noem maar op. We hebben een eindeloze verzameling aan vrijgezellen binnen handbereik, en dan is het verleidelijk om van verschillende walletjes te eten zonder iemand écht te leren kennen.

We willen perfectie
Nog zo'n vervelend gevolg van sociale media: we zijn op zoek naar perfectie. Op Instagram en Facebook lijkt het alsof iedereen het ideale leventje leidt, en uiteraard willen we dat dan zelf ook. Maar het kan wel degelijk zijn dat jouw ogenschijnlijk ideale man zijn kleren laat slingeren, niet zo'n frisse ochtendadem heeft of altijd de toiletbril omhoog laat staan. Perfectie bestaat nu eenmaal niet, ook al doen sociale media soms het tegendeel vermoeden.