Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Doe de test: jullie relatie boosten in 5 minuten per dag, lukt dat?

doorAnn Willemsop 30/11/2017

Liefde is een werkwoord. Maar wat als je een fulltimebaan, kinderen, hobby’s en een fijne vriendenkring hebt? Waar vind je dan de tijd om aan je relatie te werken? Paulien Timmer verzamelde in haar boek ’50 relatieboosters’ kleine concrete tips die de band met je partner verstevigen. In amper 5 minuten per dag. Kan dat wel? Doe de test! Maken bijvoorbeeld de volgende 4 boosters voor jullie een verschil?

1. De 6-seconden-zoenenbooster

Wat doen jullie? 1 x per dag zoenen, op de mond, meer dan 6 seconden.

Wanneer? Elk moment is goed.

Waarom? Uit onderzoek blijkt dat getrouwde stellen die minstens tweemaal per dag zoenen niet alleen een hogere relatietevredenheid hebben, maar ook minder stress én een lager cholesterolniveau. En dat alleen door te zoenen. Lekker lang en uitgebreid. Of toch langer dan 6 seconden, want als je korter zoent is het gebeuren al voorbij voor je hersenen het kunnen registreren en allerlei fijne hormonen door je lichaam kunnen gieren.

 

2. De miniseksmega’s

Wat doen jullie? 5 minuten vrijen zonder te streven naar een orgasme.

Wanneer? Vlak voor het slapengaan.

Waarom? Je hebt geen tijd voor seks? Het gedacht alleen al dat jullie allebei moeten klaarkomen doet je geeuwen? Probeer tantrische miniseks, waarbij jullie tijdens een 5 minuten durende penetratie gewoon rustig ademhalen. Niemand hoeft te presteren. Spreek af dat deze miniseks niet uitmondt in standaardseks. Jullie hartslagen zullen op elkaar afstemmen en je zal je meer verbonden voelen, op een intensere manier dan wanneer je simpelweg knuffelt.

 

3. De herinneringen-hack

Wat doen jullie? Sms of app je partner: ‘Ik moest net ineens denken aan toen we elkaar net leerden kennen, en hoe jij toen…’

Wanneer? Zodra je begint met je lunch. Zet zo nodig een herinnering in je telefoon.

Waarom? Gelukkige stellen hebben niet alleen meer positieve herinneringen samen, maar praten daar ook vaker over. Dat zorgt ervoor dat je overwegend positief naar je relatie blijft kijken, ook als het nu even niet goed gaat. Hoe meer je praat over mooie herinneringen, hoe meer je een dipje ziet als iets tijdelijks en kleins.

 

4. De stuur-een-selfie-hack

Wat doen jullie? Selfies sturen.

Wanneer? 3 x per dag.

Waarom? Hoe vaker we de gezichten van onze geliefden zien, hoe meer gevoelens van geluk we ervaren, zo blijkt uit onderzoek. Een foto zien van degene van wie je houdt, zorgt er zelfs voor dat je minder pijn voelt. Bovendien is zo’n selfie leuk en blijf je ermee op de hoogte van waar je partner mee bezig is. Zo weten jullie ’s avonds ook meteen waarover praten.

‘50 relatieboosters, een happy relatie in 5 minuten per dag’ van Paulien Timmer (€ 16,99), uitgegeven bij Prometheus.

Wie is Paulien Timmer? De Nederlandse studeerde gezondheidsvoorlichting aan de universiteit van Wageningen en studeerde af met een onderzoek naar de voorbereiding op het huwelijk. Vorig jaar publiceerde ze het boek ‘Lang + gelukkig’, over de geheimen van een lang en gelukkig huwelijk, waarvoor ze 100 koppels interviewde die langer dan 40 jaar gelukkig getrouwd zijn.