Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Een kus is niet zómaar een kus. “Het kan je seksleven verbeteren”

doorLiesbeth De Corteop 08/11/2022

Hoe vaak geef jij jouw partner een dikke smakkerd: meerdere keren per dag of hoogstens één keer elke week? Dat kan heel wat over je seksleven verklappen, blijkt uit een nieuwe studie. Amerikaanse wetenschappers beweren dat er een link is tussen zoenen en hoe gelukkig koppels zijn tussen de lakens. “Een passionele tongdraai doet je bloedvaten uitzetten en je pupillen verwijden.”

Van een adembenemende tongzoen tot een vluchtige smakkerd op de kaak: de kus kent vele vormen. En telkens doet het wat met je. Daarom hebben wetenschappers van de Brigham Young-Universiteit zich erin verdiept. Ze ondervroegen meer dan 800 mensen ouder dan 18 jaar, die al meer dan twee jaar een relatie hadden. 

De onderzoekers waren voornamelijk geïnteresseerd in twee verschillende vormen van kussen. Enerzijds gaat het om zwoel zoenen tijdens een vrijpartij, anderzijds om schijnbaar weinigzeggende kusjes overdag, wanneer koppels in de zetel zitten, bijvoorbeeld, of bezig zijn met koken. Tegelijk werd er bij de proefpersonen diepgaand gepeild naar de tevredenheid over hun seksleven. 

Een betere climax

Het volgende kwam aan het licht: de beide soorten hebben een positieve impact op het seksleven. Een sensuele French kiss verbetert de seksuele frequentie én de tevredenheid tussen de lakens, en dat zowel bij mannen als bij vrouwen. Sommige vrouwen spreken zelfs van een positieve impact op de kwaliteit van hun orgasmes. Met andere woorden: hoe meer er gezoend wordt tijdens de seks, hoe beter de climax. 

Opvallend is dat ook de weinigzeggende, alledaagse smakkerds een positief effect hebben. Wie overdag veel kust, is meer tevreden over de orgasmes, de seks en de relatie; ongeacht het geslacht. 

Goesting creëren

De conclusie is dus duidelijk: intimiteit is ontzettend belangrijk voor je relatie. Heel logisch, vindt klinisch seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie, auteur van het boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Eerder vertelde ze aan nina.be dat ze allerminst uit de lucht komt vallen. Integendeel: vaak vergt een vrijpartij opwarming. “Volgens de Nederlandse seksuoloog Ellen Laan is een van de grootste misverstanden rond seks dat je zin moet hebben voor je begint te vrijen. Niet dat je er tegen je zin aan moet beginnen, maar we zouden een onderscheid moeten maken tussen ‘tegenzin’, ‘geen zin’ en ‘nog geen zin’”, stelt De Bie voor.

Vooral bereidheid speelt daarbij een grote rol. “Er is altijd wel iets dringenders te doen dan vrijen. De was, het huiswerk van de kinderen overlopen,... Daarom moet je jezelf de vraag stellen: ‘Ben ik bereid om zin te krijgen?’. Het antwoord kan ‘nee’ zijn en dan is het ook belangrijk dat die nee geaccepteerd wordt.” Maar meestal is het antwoord ja, en dan komt het erop neer dat je zin moet creëren. Intimiteit, knuffelen en kussen zijn daar een belangrijk onderdeel van. 

“Heel wat vrouwen geven aan dat ze graag wat vaker willen kussen, zonder dat het daarom tot seks moet leiden”, benadrukt Chloé. En dat is best logisch. “Een kus van minstens zes seconden activeert de hormonen dopamine en oxytocine. Dopamine is een soort geluksstof die je beloningssysteem activeert, terwijl oxytocine het knuffelhormoon is dat stress vermindert. Door het uitwisselen van bacteriën versterkt bovendien je immuunsysteem. Een kus zorgt dus voor verbinding, een passionele tongdraai doet je bloedvaten uitzetten en je pupillen verwijden. Je brein krijgt extra zuurstof, wat tot opwinding kan leiden.” En de rest... daar hoeven we vast geen tekeningetje bij te maken.