Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Goed ruziemaken doe je zo

doorLieve Claeysop 28/03/2017

Conflicten, de meesten van ons gaan ze liever zo veel mogelijk uit de weg. Toch kan ruziemaken tot heel wat positiefs leiden. Op voorwaarde dat je het op een goede manier doet!

Zo ruzie je goed:
• Om goed ruzie te kunnen maken moet je eerst weten wat jouw specifieke noden en behoeften zijn, want pas dan zal je ze ook kenbaar kunnen maken. Ga daarbij niet uit van wat je wil dat de ander je geeft, maar wel van wat jij voor jezelf wenst, wat jij nodig hebt, zoals meer orde in huis of meer tijd voor jezelf.

• Begrijp dat als je zelf begrepen en gehoord wil worden, jij dat ook aan je partner moet gunnen. Sta dus ook open voor wat de ander vertelt en blijf ook in verhitte discussies zo goed mogelijk naar elkaar luisteren.

• Geef aan wanneer je tijdens een conflict jouw grenzen bereikt en wacht niet tot ze overschreden worden. Heb je nood aan een time-out, vraag die dan.

• Besef dat meningen naast elkaar mogen bestaan en vermijd respons die begint met 'Ja, maar ...' Meestal gaan ruzies niet om feiten maar om belevingen, en die voelen voor ieder als zijn of haar waarheid aan. Probeer ook geen kritiek te geven, maar verwoord jouw noden. Zeg dus liever: 'Ik heb er nood aan om meer dan één avond per week samen te zijn met jou' en niet: 'Jij bent altijd weg'. Hou je boodschap zo veel mogelijk bij 'ik' en niet bij 'jij'.

• Probeer schelden en je stem verheffen zo veel mogelijk te vermijden. Ze voegen alleen maar extra ballast aan je boodschap toe, waardoor die minder duidelijk wordt voor de ander. Probeer ook niet krampachtig meer gewicht te geven aan je betoog. Hoe puurder de inhoud, hoe sneller de ander je zal begrijpen.

• Ga na of de ander je begrepen heeft zoals jij het bedoelde voor je verdergaat of je je al begint te verdedigen.

• Blijf bij de feiten en haal geen oude koeien uit de sloot als dat niet nodig is. Merk je dat een conflict oude gevoelens bij je naar boven brengt die niets met de huidige situatie te maken hebben? Negeer dat dan niet, maar blijf bij het nu en sta later opnieuw bij die oude zaken stil.

• Vergelijk jullie situatie niet met die van anderen. Dat is een echte dooddoener die jullie geen stap vooruithelpt.

• Raakt het conflict niet opgelost, durf er dan een nachtje over te slapen. In sommige situaties brengt tijd wel degelijk raad.

• Helpt ook nachtrust niet? Bespreek het conflict dan eens met een derde partij, het kan soms helpen om de situatie van buitenaf te bekijken. Volg wel niet klakkeloos andermans advies op, doe dat enkel als je voelt dat dat advies ook echt bij jou past.