Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Gouden relatietips voor als het moeilijk gaat

doorLieve Claeysop 13/03/2017

We beloven elkaar graag dat we er voor elkaar zullen zijn in goede en in slechte tijden. Maar die laatste belofte blijkt toch niet altijd zo evident. Deze gouden relatietips kunnen dan helpen.

Zorg voor jezelf
Hoezeer je ook op elkaar wil focussen: je kan pas iets voor een ander betekenen als je zelf goed in je vel zit. Als je moe of uitgeput bent, lukt dat niet. Zet jezelf dus op de eerste plaats, dat is heus niet egoïstisch. Maak tijd voor de dingen die jou opladen, want pas als jij je opgeladen voelt, zal je zorg kunnen dragen voor de ander.

Trek je niet terug
Even op jezelf zijn kan helpen om tot rust te komen, maar let erop dat je je niet emotioneel gaat terugtrekken. Door zelfs al in een ruzie gewoon weg te lopen, kan de ander denken: laat maar, en dat kan dan weer voor veel ellende zorgen. Vertel de ander hoe je je voelt en vraag eventueel om je even met rust te laten.

Blijf niet in het verleden hangen
Veel koppels hebben de neiging om bij problemen in dezelfde pot te blijven roeren, te blijven klagen en verwijten maken. Maar dat levert vaak niets op. Praten is goed, maar zorg dat je niet in drama verzandt. Kijk liever naar hoe jullie het in de toekomst willen aanpakken.

Blijf nieuwsgierig
Als we verliefd zijn, willen we echt alles van onze partner te weten komen, maar na verloop van tijd verdwijnt die nieuwsgierigheid vaak. Wakker ze weer aan door geregeld vragen te stellen aan je partner, en vooral ook door te vragen. Zelfs na twintig jaar kan je zo nog altijd nieuwe kanten van je partner blijven ontdekken.

Maak oogcontact
Let er maar eens op: koppels die al langer samen zijn, maken vaak maar weinig oogcontact meer. Nochtans is dat de manier om zonder woorden te communiceren én bovendien de snelste manier om intimiteit te creëren.

Stel je verwachtingen bij
Het is lastig om toe te geven, maar we hebben vaak te hoge verwachtingen van een relatie. Alles kan niet altijd vrolijk en vol passie zijn. Elk leven en elke relatie hebben hun ups-and-downs, besef dat ook en geef dus niet te vlug op.

Meer info: schoolvoorrelaties.be.