Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

“Het tepelorgasme is géén utopie.” Met tips van seksuoloog Chloé kan je het zelf ervaren

doorLiesbeth De Corteop 22/12/2021

Dat borsten een belangrijk onderdeel zijn van het voorspel, weet elke vrouw. Meer zelfs: als je het juist aanpakt, kan iemand klaarkomen door tepelstimulatie alleen. “Het zou het tweede meest voorkomende orgasme zijn”, zegt klinisch seksuoloog Chloé De Bie. Ze geeft enkele vingervlugge tepeltips voor in bed. 

Het vrouwelijk orgasme blijft een mysterie. In films en series lijken vrouwen al kreunend de zevende hemel te bereiken, puur door penetratie. In realiteit is er meer voor nodig. Dankzij het precieus bespelen van de clitoris kan een vrouw intens genieten, maar ook de tepels mogen we niet uit het oog verliezen. Dat bevestigt klinisch seksuoloog Chloé De Bie. “Onze borsten zijn een gekende erogene zone. Tepels hebben namelijk honderden zenuwuiteinden waardoor ze zeer gevoelig zijn.”

“De een is al wat gevoeliger dan de ander. Sommige vrouwen die een strakke shirt of trui dragen, ervaren de wrijving met het kledingstuk zelfs als prikkelend”, zo gaat De Bie verder. “Bovendien worden tepels kleiner en stijver wanneer een vrouw opgewonden is. Dan staan de zenuwuiteinden ‘paraat’ en reageren ze nog feller op strelingen of massages. Dat een vrouw makkelijker tot een orgasme komt, als er tijdens de penetratie met de boezem gespeeld wordt, heeft daar eveneens mee te maken.” 

“Laat het dus duidelijk zijn: het tepelorgasme is géén utopie”, zegt De Bie met een lach. Of je nu knijpt, masseert of zachtjes bijt: klaarkomen door louter de borsten te verwennen, is mogelijk. “Sommige vrouwen ervaren dat zelfs tijdens borstvoeding, of voelen zich lichtjes opgewonden terwijl hun kindje moedermelk zuigt.” Dat klinkt misschiek gek, maar is volgens de seksuoloog normaal. “Onderzoeken tonen aan dat de aanraking van bepaalde sweet spots de genotsplekken in je brein doet oplichten. Desondanks is dat een heel verwarrende situatie voor mama’s. Sommigen raken in paniek, laat staan dat ze erover durven praten. Het is nog een groot taboe.”

Enkel voor de lucky few

Dat het bevreemdend is voor mama’s die borstvoeding geven, daar kan iedereen inkomen. Tussen de lakens is een ander verhaal. Wie zou dan niet tekenen voor een portie boezem-plezier? “Het jammere is dat niet iedereen een tepelorgasme kan ervaren”, vertelt De Bie. “Het zou het tweede meest voorkomende orgasme zijn. Zo’n 30 procent van de vrouwen kan ervan genieten. Of jij bij die groep hoort, is afhankelijk van twee zaken: hoe gevoelig je bent en hoe open je houding is tegenover de geneugten des levens. Staat seks synoniem met penis en vagina, en wil je daar niet van afwijken? Dan is de kans klein dat je een boobgasm kan beleven.”

Of mannen kunnen klaarkomen door pure tepelstimulatie weet de seksuoloog niet. “Daar is naar mijn weten nog geen onderzoek naar uitgevoerd. Maar zeg nooit nooit.”

Magisch stappenplan

De vraag die iedereen zich waarschijnlijk stelt: hoe voelt dat aan? Is het anders dan het klassieke clitorale orgasme? “Niet echt”, stelt De Bie. “Een orgasme wil zeggen dat je lichaam zodanig in extase is dat je moet durven om de controle los te laten, waardoor de bekkenbodemspieren ongecontroleerd samentrekken. Volgens sommigen is het tepelorgasme iets korter en intenser dan een clitorale climax. Maar een kant en klaar antwoord bestaat niet. Mijn advies: ga zelf op onderzoek uit en zie wat er gebeurt.”

Een handleiding met duidelijke instructies bestaat er jammer genoeg niet. Iedere vrouw zit nu eenmaal anders in elkaar. De ene vindt tepelklemmen sexy, de ander gruwelt ervan. Misschien vond je ex het tof als je zachtjes in de tepel beet, maar is je nieuwe lief daar te gevoelig voor. “De gouden regel: experimenteer. Masseer, varieer met zachte en hardere aanrakingen, gebruik een pluimpje voor een vederlichte touch of masseer met massageolie. Spelen met een ijsblokje kan ook een interessante trigger zijn.”

Daarnaast raadt de seksuoloog aan om het juiste moment uit te kiezen. “De menstruatiecyclus bepaalt mee hoe gevoelig borsten zijn. Dat is zelfs het geval bij sommige vrouwen die anticonceptie gebruiken. Rond de ovulatie - dus op het moment dat je vruchtbaar bent - voelen je erogene zones intenser aan. Net alsof je biologische klok zegt: ‘het is nu tijd om zwanger te worden’. Dat werkt stimulerend. Zeker omdat vrouwen dan meer zin hebben in seks. Al is dat niet bij iedereen het geval. Bij sommige vrouwen worden de borsten zo gevoelig dat ze pijnlijker aanvoelen. Dan is een tepelorgasme een no-go, behalve als je een voorkeur hebt voor BDSM of openstaat voor het idee dat pijn ook fijn kan zijn.”

En je kan jezelf een handje helpen. Letterlijk, door je borsten te strelen, maar ook figuurlijk, door te fantaseren en in de juiste mindset te komen. “Niet de genitaliën, maar de hersenen zijn het belangrijkste seksorgaan. Zo ken ik een man die verlamd was geraakt. Voor het ongeval had hij al vele orgasmes gekend. Om seks opnieuw te kunnen beleven ging hij met zijn partner op zoek naar nieuwe manieren. En ze zijn daarin geslaagd: door een bepaalde plek op zijn schouder aan te raken en tegelijk te denken dat hij een orgasme kreeg, kon hij dat gevoel écht ervaren.”

“Het toont aan dat je fantasie superbelangrijk is. Word je geprikkeld door visuele of auditieve porno? Combineer dat met een excursie naar je tepels. Stimuleer je hersenen en durf je eraan overgeven. Ik zeg altijd: een orgasme beleef je alleen. Pas als jij focust op lichamelijk genot en je gedachten de vrije loop laat, ga je die grens oversteken en klaarkomen.”

Meer weten? Chloé De Bie, En ze leefden nog lang en gelukkig, 22,50 euro.