Hoe houd je de liefde in leven tijdens de tweede lockdown? Relatietherapeut Wim Slabbinck: “Het voorspel begint 24 uur voor de daad”

doorAnke Michielsop 17/11/2020

We zitten weer allemaal quasi constant in ons kot. Ook de liefde wordt dus opnieuw op de proef gesteld. Koppels of single, monogaam of overspelig: hoe overleven we de lockdown part II? Hoe ben je bubble-friends with benefits of hoe benut je samen met je partner al die extra vrije tijd? Relatietherapeut en seksuoloog Wim Slabbinck deelt elf belangrijke tips. “Wat jou nu ongelukkig maakt in je relatie, is in ‘normale’ omstandigheden misschien verwaarloosbaar.”

1. Wees mild voor elkaar

“We zitten thuis op elkaars lip en dan steken irritaties sneller de kop op. Nochtans is je partner niet veranderd, enkel de context. We zitten in een langdurige stressperiode. Iedereen heeft frustraties. Communicatie is nu belangrijker dan ooit. Probeer mild te zijn voor je partner, ook al vind je zijn toontje tijdens die videocall met zijn baas storend. En probeer de uitzondering te bekrachtigen. Doet hij niks in het huishouden maar nu in een doodstil weekend wel – al is het uit verveling? Geef een compliment! De kans is groot dat het zich herhaalt.”

2. Ga (samen/alleen) wandelen

“Loop elkaar niet voor de voeten. Trek je jas aan en ga wandelen. Samen, maar zéker ook alleen. Gun elkaar die ruimte. Ik ken koppels die ruziemaken over wie er naar de winkel mag. Ik heb één cliënt die een half uur langer op de parking van de supermarkt in haar auto blijft zitten. Omdat ze dan even het huis uit is. Zonder kinderen rond haar hoofd, zonder partner aan wie ze zich ergert.”

3. Wie ben jij?

“De grootste fout die je kan maken is te denken dat je je partner 100 procent kent. Dat is nooit zo. Nu je geen sociaal leven moet onderhouden, kan je hem/haar opnieuw beter leren kennen. Gebruik een kaartspel zoals The And (€29,50 https://store.theskindeep.com). Het brengt een gesprek – over relaties, opvoeden, je jeugd – op een dieper niveau. Schep weer verbinding.”

4. Ga thuis op café

“Tussen pot en pint je kopzorgen bespreken aan de toog is er even niet bij. Creëer thuis een cafésfeer, zonder televisie of andere afleiding. Neem pauze van het (slechte) nieuws. Af en toe over iets anders dan het virus praten is een must. Neem een biertje of een glas wijn en steek wat kaarsen aan. Plan op zo’n avondje samen een project: ruim eindelijk dat tuinhok op, of renoveer de slaapkamer nu jullie ’s weekends niks anders om handen hebben.”

5. Lingerieset op bed

“Organiseer een verwenavondje voor je partner. Door lekker te koken of hem/haar te masseren. Men zegt: het voorspel begint 24 uur voor de daad. Zeker voor vrouwen vertrekt lust vanuit connectie: ze voelt zich graag 
‘verzorgd’ door haar partner. Benut alle tijd die je nu hebt. Meer avontuur nodig? Leg een paar lingeriesetjes op bed en vraag je partner in welk setje hij je straks wil zien. Zoek online samen een (nieuw) seksspeeltje. Kijk samen een erotische of pornografische film, als dat goed voelt. Het draait natuurlijk niet enkel rond seks. Elke dag je wekker een kwartier te vroeg zetten om te knuffelen is ook heel intiem.”

6. Corona is als een soa

“We moeten het stellen zonder buitenechtelijke relaties, flirt op het werk of aandacht van anderen. Wie een minnaar of minnares heeft, moet corona als een soa beschouwen. Als je stiekem afspreekt, kan je je gezin besmetten. Hou het daarom bij online contact. Opgelet: hoe méér online contact met een verboden liefde, hoe groter de kans dat je betrapt wordt. En wie wil zo’n heftige relatiecrisis in volle coronacrisis?”

7. Bubble-friends with benefits

“Als je gewend bent aan meerdere seksuele partners, hoe kom je dan nu aan je trekken? Kies één knuffelcontact uit met wie je ook seks kan hebben. En aanvaard de beperking. De crisis dwingt ons tot een zekere monogamie – maar je kan ook digitaal nog je andere seksuele contacten onderhouden.”

8. Daten? Safety first

“Daten is momenteel moeilijk. Als single iemand nieuw ontmoeten is niet aan de orde. Wel kan je elkaar al op afstand leren kennen. Via chatgesprekken. Of via een ouderwetse brief. Telefoneer ook: de stem van de andere horen voedt het mysterie en de nieuwsgierigheid. Als je je er goed bij voelt, kan je ook een stapje verder gaan. Sexting – voor jong én oud – dient veilig te gebeuren. Zorg ervoor dat je zeker niet herkenbaar in beeld bent.”

9. Deze crisis is niet ‘normaal’

“Het aantal scheidingen nam na de vorige lockdown toe. De coronacrisis heeft menig echtelijke crisis versneld. Het is belangrijk om de huidige context niet te verwarren met wat ‘normaal’ is. Hou voor ogen dat dit een uitzonderlijke situatie is. Wat jou nu ongelukkig maakt in je relatie, zou in ‘normale’ omstandigheden mogelijk verwaarloosbaar zijn. Hou vol tot alles terug normaliseert.”

10. Focus op wat wél kan

“Heel wat activiteiten en hobby’s vallen weg. Dit mag niet, dat is verboden: het weegt op elk van ons. Want onze identiteit wordt niet alleen gekneed door hoe we naar onszelf kijken, maar ook door hoe anderen naar ons kijken. We kunnen veel minder ‘onszelf’ zijn en het vraagt veel begrip van je geliefde om dit op te vangen. Aanvaard samen wat niet kan, en focus op wat wél nog kan.”

11. Fall in love with fall

“In de eerste lockdown overheerste zonnig en warm weer. Nu is dat het tegenovergestelde. Ook in een ‘gewoon’ jaar staat het vallen van het blad gelijk aan meer psychologische problemen. In de herfst hebben we meer slaap nodig, zien we minder daglicht. De uitdaging om ons ‘goed te voelen’ is ditmaal veel groter dan vorige keer. Maar probeer dit seizoen te omarmen en te benutten. Dompel je onder in de natuurpracht. Het zal je zuurstof geven, letterlijk en figuurlijk.”