Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hoe je mentale gezondheid je seksleven beïnvloedt

doorNele Annemansop 17/07/2020

Meer dan ooit worstelen mensen met depressies, burn-outs, bipolaire en angststoornissen en andere mentale aandoeningen. Helaas kunnen die niet alleen een invloed hebben op je dagelijkse leven, vriendschap en relaties, maar ook je seksleven serieus overhoop halen.

Er is een sterk verband tussen je libido en geestelijke gezondheid. ‘Alles in ons lichaam is verbonden met elkaar. Je geest beïnvloedt je lichaam en visa versa. Daarom heeft je mentale gezondheid ook zo’n grote invloed op je sekslust’, aldus Dokter Andy Zamar, oprichter van het London Psychiatry Center en maker van het Prolong Device Control Training Program. ‘Het voelt hetzelfde als dat je je fysiek ziek, moe of ongelukkig voelt. Dan vermindert je seksuele lust ook’, vertelt hij.

Daarom kan je je een beetje bekijken als je tweede geslachtsorgaan. ‘De neurotransmitters en zenuwbanen in onze hersenen vertellen onze seksuele organen dat we zin hebben’, aldus psychologe Mindy Beth Lipson. 'Als onze hersenen dus omwille van een bepaalde stoornis beïnvloed worden, zal ook, net zoals onze eetlust, onze sekslust af- of toenemen door de aandoening. Voel je je depressief of angstig, is het immers erg moeilijk om in de juiste stemming te komen.' Bovendien beïnvloedt je mentale gezondheid niet alleen je zin in seks, maar ook je zelfvertrouwen en hoe je je voelt. Dat kan het extra moeilijk maken om je volledig te ontspannen en te genieten van seks.

Wanneer is het een probleem?

Zamar zegt dat er niet zoiets bestaat als een ‘normaal seksleven’ omdat hoeveel je vrijt, ieder voor zich moet uitmaken. 'Merk je echter dat je libido lager is en je minder seks hebt dan anders, of je partner zich afgewezen voelt, dan kan dat je relatie wél beïnvloeden', aldus Zamar. 'Het is uiteraard belangrijk om te weten dat seks niet alles is in een relatie. Maar als je helemaal geen zin meer hebt, zal je partner dat ook merken waardoor die zich gekwetst kan voelen.'

Als je het gevoel hebt dat je vaak niet in de stemming bent en dat je psychische problemen daar de oorzaak van zijn, is het belangrijk om er openlijk over te praten. Je kan best wel wat steun gebruiken en je partner moet weten dat het niet aan hem of haar ligt. Zamar benadrukt wel dat niemand zich verplicht mag voelen om te vrijen als je je daar mentaal niet klaar voor voelt. 'Dat kan het probleem alleen maar erger maken.' Hij voegt er ook aan toe dat het belangrijk is om op tijd medische hulp in te schakelen. ‘Met de juiste hulp is het zéker mogelijk om niet alleen je mentale gezondheid, maar ook je seksleven te verbeteren.’

Wat kan je zelf doen?

Als je momenteel medicatie neemt en merkt dat je libido daardoor verlaagd is, kan je overleggen met je arts om die te laten veranderen. Sommige mensen ervaren immers een lagere sekslust als bijwerking van het nemen van antidepressiva. Hoewel die bijwerking volledig normaal is, hoef je er niet mee te leren leven. Bespreek gerust met je arts of er andere opties mogelijk zijn.

Wees daarnaast open en bereid om te praten met een bekwame therapeut of psycholoog én je partner. Alleen op die manier kunnen jullie er ook samen iets aan doen.

Leer tot slot op een andere manier contact te maken met je partner dan alleen op seksueel vlak. Andere vormen van intimiteit zoals diepe gedachten, waarden en doelen met elkaar delen kan helpen dichter bij elkaar te komen en vertrouwen op te bouwen. Het geeft je een veilig gevoel waardoor er weer meer ruimte gecreëerd kan worden om te vrijen.