Hoe je van seks een gelukkiger en gezonder persoon wordt

doorSophie Vereyckenop 04/09/2020

Marvin Gaye scoorde er in 1982 een monsterhit mee, en nu blijkt dat er - naast heel veel geld - ook wetenschappelijke waarheid inzat. Sexual healing bestaat. Meer nog: je wordt er niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger van.

Wetenschappers zingen al langer het lof van een stomende vrijpartij op tijd en stond, en daar is natuurlijk een reden voor. Meer nog: er zijn verschillende redenen voor. Zoals deze:

1. Je leeft langer
Volgens seksuologe Sunny Rodgers zou een gezond seksleven ook je levensduur verlengen. 'Telkens als je een climax bereikt, wordt het superhormoon DHEA vrijgegeven. Dit hormoon staat erom bekend je immuunsysteem een boost te geven, maar ook je huid.' Dus zelfs al zou je er niet langer van leven, je huid krijgt wel die jeugdige glow terug, en dat is ook al heel wat.

2. Je mentale gezondheid vaart er wel bij
Heb je na een stomende vrijpartij soms het gevoel dat je de wereld aankan? Dat is niet zo gek. Seks zorgt ervoor dat we angst en pijn in mindere mate ervaren, én wel voelen ons bovendien ook meer ontspannen en beter in ons vel. Dat komt omdat er bepaalde stoffen vrijkomen in onze hersenen, de zogenaamde endorfines. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat we ons gelukkiger voelen. Hallo, goed humeur!

3. Het is goed voor de intimiteit
Aanrakingen en liefkozingen brengen jouw en je partner dichter bij elkaar. Zowel op fysiek als hormonaal vlak, legt seksuoloog Laurie Watson uit. 'In een standvastige relatie zorgt seks ervoor dat oxytocine vrijkomt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit zorgt ervoor dat jullie je meer verbonden voelen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou het effect ongeveer 48 uur aanhouden.

4. Beter dan een pilletje
Volgens een studie van de universiteit van Boston vermindert zaadlozing het risico op prostaatkanker, waardoor seks ook positieve gezondheidsgevolgen heeft voor mannen. Oxytocine zorgt er dan weer voor dat hoofdpijn vermindert, net als spierpijn en stress.

5. Je hebt betere seks
Soms hoef je het niet zo ver te gaan zoeken. Seks leidt tot betere seks, simpelweg omdat de spieren die we voor een vrijpartij gebruiken meer getraind worden. En dat levert op lange termijn betere seks en intensere orgasmes op.