Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Oktober is de meest vruchtbare maand

doorValérie Wautersop 30/09/2016

In oktober worden in België de meeste baby's verwekt. Dat maakt van deze maand de meest vruchtbare maand in ons land. Daarom is het nu het uitgelezen moment voor iedereen met een kinderwens om de nodige voorbereidingen te treffen voor een nakende zwangerschap.

Volgens de laatste tellingen werden er 124.415 baby’s in 2014 geboren in België. De meeste baby’s, 11.240 in totaal, kwamen in juli ter wereld: tot 8,4% meer geboortes dan in de andere maanden van het jaar. Met wat eenvoudig rekenwerk wordt het snel duidelijk dat de meeste kinderen in oktober verwekt worden.

Het is niet helemaal duidelijk waarom er significant meer baby’s verwekt worden in oktober. Er bestaan wel enkele populaire theorieën over de reden waarom oktober de meest vruchtbare maand van België is. Het zou onder andere te maken hebben met het weer in deze periode. Bij dieren zijn de seizoenen steevast een beslissende factor bij het voortplanten en ook op de mens zou het weer een invloed kunnen spelen op de vruchtbaarheid. Zo blijkt uit onderzoek dat de ideale dag om in Europa zwanger te worden een vroege herfstdag is wanneer het nog vrij licht is (tot ongeveer 12u) en de temperaturen schommelen tussen 10-20°C.

Zwangerschap voorbereiden
Nu oktober net begonnen is, is het hoogtijd om de nodige voorbereidingen te treffen. De fase tussen het stoppen van de anticonceptie en het begin van de zwangerschap is immers een beslissende periode voor de toekomstige gezondheid van de baby.

Bij elke zwangerschap hoort een goede voorbereiding. Nochtans blijkt uit onderzoek dat vier op de tien Belgische vrouwen hun zwangerschap niet voorbereiden of plannen. Vanaf het moment dat vrouwen beslissen dat ze mama willen worden, kan die voorbereiding al beginnen. Een afspraak bij de gynaecoloog of huisarts is de eerste stap. Daar kan de arts de gezondheid en medische achtergrond van de ouders in spe controleren en de voorbereidingschecklist overlopen: stoppen met roken, geen alcohol drinken, gezond eten, regelmatig bewegen, enz. De inname van foliumzuur tijdens deze periode is ook een cruciale voorzorgsmaatregel omdat het een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en op het voorkomen van geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen.