Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

‘Klitvriendelijke’ soloseks, gedeeld plezier of speeltjes voor mannen? 3 experts maken je wegwijs in seksspeeltjes

doorNathalie Topsop 01/08/2022

“Er is al enkele jaren een tweede seksuele revolutie aan de gang. Dit keer met de juiste hoofdrolspeler: het vrouwelijk genot.” Slimme seksspeeltjes hebben er hun missie van gemaakt om de orgasmekloof tussen man en vrouw te overbruggen. Erotisch counselor Ann Cuyvers en seksuologe Kaat Bollen brengen de do’s-and-don’ts bij speelgoed voor volwassenen in kaart én lijsten de spannendste speeltjes op. Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit waarom mannen geen seksspeeltjes (lijken) te kopen. “Nochtans hebben alle mannen een ‘p-spot’.” 

Vergeet de voorspelde ‘roaring twenties’-revival: onze eigen tijd laat zich misschien nog beter omschrijven als de ‘vibrating twenties’. De verkoop van genotsbrengers allerhande ­bereikte het voorbije jaar namelijk een hoogtepunt. Sinds het c-virus in het land is, groeide de omzet van de seksspeeltjessector gemiddeld dertig tot veertig procent. En dat is op zijn zachtst gezegd goed nieuws. Na de ­coronagolven lijkt er nu namelijk een tweede golf van seksuele vrijheid in zicht. 

Clitoris in de hoofdrol

“Als je denkt dat de seksuele revolutie begon én eindigde in de twintigste eeuw, zit je ernaast’, stelt seksuologe en relatietherapeute Kaat Bollen. ‘Ze woedt nu nog volop, zij het met andere strijdpunten en spelers. In de jaren zestig werd de hoofdrol vertolkt door de anticonceptiepil. Dankzij die baanbrekende uitvinding hield seks voor vrouwen niet langer de last van mogelijke gezinsuitbreiding in. Maar de lust, die bleef toch nog grotendeels achterwege. Stille getuige daarvan is de orgasmekloof tussen man en vrouw, die zo’n vijftig jaar na de eerste ‘summer of love’ nog blijft gapen.”

Volgens onderzoek van het Kinsey Institute uit 2017 ­krijgen vrouwen tijdens heteroseks in 66 procent van de gevallen een orgasme, de heteroman komt 95 procent van de keren klaar. “Dat de climax nog zo vaak louter een mannenzaak is, heeft te maken met de overdreven focus op penetratieseks: voor vrouwen is dat veel minder stimulerend dan voor mannen”, legt Kaat Bollen uit. “De vagina blijft in de eerste plaats een geboortekanaal. Ze bevat maar weinig zenuwuiteinden en is dus niet ­gemaakt om gevoelig te zijn. Vrouwen hebben een ander soort stimulatie nodig. Het overgrote merendeel – zo’n 70 tot 80 procent van de vrouwen – komt pas klaar als de clitoris voldoende aandacht krijgt.” 

Nu die kennis stilaan doorsijpelt, zijn we in het tweede deel van de seksuele ­bevrijding aanbeland. “In mijn ogen is er al enkele jaren een tweede seksuele revolutie aan de gang. Dit keer met de juiste hoofdrolspeler: het vrouwelijk genot. Sinds de Fifty Shades of Grey-boekenreeks doorbrak, zijn er meer en meer vrouwen die hun recht op een climax claimen. Door een seksspeeltje te introduceren in het liefdesspel, bijvoorbeeld. Die zijn het toonbeeld van vrouwvriendelijkheid. Voor de ontwerpers ervan staat namelijk één doel centraal: haar een spetterend orgasme bezorgen.” 

Slaapkameremancipatie

De trillende tarzan als vertegenwoordiger van de slaapkameremancipatie: erotisch counselor Ann Cuyvers kan het alleen maar toejuichen. In de 25 jaar dat ze haar winkel ‘Erotische verbeelding’ uitbaat, zag ze hoe de branche een ommezwaai maakte. “Toen ik begon, stond de beleving van de man centraal. Zelfs de speeltjes voor vrouwen werden vanuit een mannelijk standpunt ontworpen: penetratie was het summum, de clitoris een nobele onbekende. Vandaar dat de shops uit die tijd vol stonden met gigantische, dooraderde dildo’s: hoe groter en realistischer, hoe beter, was toen het devies.” 

Een wereld van verschil met het aanbod dat uitgestald staat in de Erotische verbeelding. Het volwassen speelgoed van tegenwoordig is niet alleen een streling voor je intieme delen, maar ook voor het oog. Volgens Ann is de frisse wind in de industrie dan ook te danken aan de vrouwen zelf. “Je hebt nu veel meer vrouwelijke sextoydesigners, en dat merk je aan het product. De vrouwelijke anatomie is nu het uitgangspunt: wat heeft zij nodig om een hoogtepunt te bereiken? Van de vorm en het gebruikte materiaal tot de verpakking: alles is mooier, ergonomischer en ‘klitvriendelijker’ geworden. Daardoor worden ze steeds vaker tevoorschijn gehaald tijdens de soloseks of het samenspel.”

Nog een opvallende (r)evolutie: of ze nu paars dan wel pastel zijn, size doesn’t matter. “Als vrouw weten we dat de grootte er niet (altijd) toe doet”, weet Ann. “Er is tegenwoordig bijvoorbeeld een ruim assortiment aan kleine, maar krachtige vibrators. Sommige ervan kan je zelfs van een afstand bedienen. Tijdens het shoppen of op een terrasje: je seksleven een boost geven kan dus ook ver buiten de slaapkamer. (lacht)” 

Good vibrations

“Seksspeeltjes zijn geen hulpstukken die je inzet als het niet goed gaat, maar sfeermakers die voor extra pret zorgen”, zegt Kaat Bollen. “Ze helpen je om nieuwe lichamelijke sensaties te ontdekken. Neem nu de koppelvibrator: die zorgt ervoor dat beide partners gelijktijdig seksueel gestimuleerd worden. Van een win-winsituatie gesproken! Zeker als je weet dat seksuele gezondheid sterk verbonden is met mentale gezondheid.”

“Ze maken je seksleven vooral net dat tikje spannender én speelser”, vult Ann Cuyvers aan. “Ja, af en toe wordt er wat afgeklungeld met zo’n nieuwe toy. Maar samen lachen werkt even verbindend als een orgasme.” 

Waarom mannen geen seksspeeltjes (lijken te) kopen

Van zonde naar zelfzorg: soloseks raakt stilaan uit het taboehoekje, met dank aan beroemdheden als ­actrice Gwyneth Paltrow. Zij predikt al langer dat masturbatie een vitaal onderdeel is van ons mentale en fysieke welzijn. Om haar boodschap kracht bij te zetten, lanceerde ze enkele maanden geleden haar eigen vibrator. Ook zangeres Lilly Allen en topmodel Cara Delevingne brachten hun eigen vibrerende vriend op de markt. Wat opvalt: hun mannelijke collega’s zijn heel wat minder spraakzaam als het over hun geassisteerde soloseksavonturen gaat. Nochtans zijn er heel wat gespecialiseerde webshops die hun speelgoed – gaande van kunstvagina’s over prostaatstimulators tot mannenvibrators – aan de man willen brengen. Kopen mannen écht geen seksspeeltjes?

Imagoprobleem

“Het aanbod voor mannen blijft ­inderdaad wat onder de radar”, bevestigt seksuoloog Wim Slabbinck. “De orgasmekloof vormt een deel van de verklaring: omdat het merendeel van de mannen altijd klaarkomt tijdens het vrijen, is een speeltje voor hen gewoon minder noodzakelijk. Tegelijk rust er nog steeds een huizenhoog taboe op het gebruik ervan, dat in stand gehouden wordt door allerlei misvattingen. Zo leeft de mythe dat de man altijd de actieve, sturende rol moet spelen tijdens een vrijpartij nog heel sterk.”

“Een anaal speeltje (laten) inbrengen wordt beschouwd als het complete tegenovergestelde daarvan, en wordt om die reden geschuwd door heel wat ­heteromannen. Nochtans hebben alle mannen een p-spot: door de prostaat via de anus te stimuleren kan een man heftiger klaarkomen.” Ook andere mannenspeeltjes kampen met een soortgelijk imagoprobleem en worden steevast afgeschilderd als zielige sekssubstituten voor ­eenzame ­mannen.

Concurrentie?

“Die weergave bevestigt een ander heersend misverstand: dat van de seksspeeltjes als zwaktebod”, zegt Slabbinck. “Niet alleen in het mannensegment trouwens. Sommige mannen zien de vibrator van hun vrouw nog steeds als een bedreiging of een teken van onkunde. Echte mannen hebben aan hun penis genoeg om hun vrouw een fijne seksuele ervaring te bezorgen, toch? ­Opnieuw een misvatting vanjewelste: over het algemeen is een penis niet zo’n effectief instrument om vrouwen te laten klaarkomen. Om de clitoris te kunnen stimuleren, heb je iets nodig dat flexibeler is. De ­vingers, de tong ... of een speeltje.”