Minder stress en meer (seksueel) zelfvertrouwen. Mindful masturberen is de nieuwe selfcaretrend

doorFleur De Backerop 28/10/2021

De term ‘soloseks’ roept steeds minder schaamrood op de wangen op. Terecht. Want dat jezelf plezieren heel gezond kan zijn, bewijst ook de nieuwste trend in selfcareland: mindful masturberen. Wie de meest ontspannen versie van zichzelf wil worden, kan zich toespitsen op heilzaam handenwerk. “Haal je focus weg van het orgasme zelf.” 

De tijd waarin masturberen als onrein en smerig werd gezien, is voorbij. Meer zelfs: nu masturbatie stilaan uit de taboesfeer treedt, komt steeds duidelijker naar voren dat het een essentieel onderdeel is van ons mentale en fysieke welzijn. Niets mis met experimenteren, dus. “We moeten durven masturberen om te weten hoe ons lichaam reageert op aanraking”, tipte klinisch seksuologe Chloé De Bie ons enkele maanden geleden nog. “Durven op zoek te gaan naar fijne plekjes. Rondom de vulva, maar ook aan de binnenkant van de vagina.”

Er gaan steeds meer stemmen op dat je masturbatie ook kan gebruiken om mentaal in evenwicht te komen. Enter mindful masturberen: een zelfliefde- en zelfzorgtrend die je helpt om sensuelere en intensere orgasme te ervaren. In plaats van in één rechte lijn op je orgasme af te stevenen, zouden we masturberen eerder moeten zien als een kunst of heilige praktijk die tijd en concentratie vereist. 

Diepere verbinding 

Billie Quinlan, de co-founder van platform Ferly dat zich toespitst op seksuele zelfzorg, gaf in het Britse magazine Glamour onlangs duiding bij het concept. “Mindful masturbatie is een sensuele manier om te verkennen wat jou pleziert, om aarding te vinden in je eigen lichaam en enkele zalige minuten lang te ontsnappen aan je geest”, vertelt ze. “Het kan ons helpen om tot een veel diepere verbinding met onszelf te komen. En dat leidt dan weer tot meer plezier, een beter begrip van ons lichaam en een fantastische manier om te ontspannen.” 

Meer concreet zijn de voordelen van mindful masturbatie minder stress, meer (seksueel) zelfvertrouwen, minder angst en diepgaander genot. Het voedt ook ons verlangen: door het ritueel in te bouwen kunnen we ons leven heel wat sensueler maken. 

Holistisch handenwerk  

Hoe we dat dan precies doen? Ten eerste door de seksspeeltjes uit je bed te bannen. Billie Quinlan: “We masturberen vaak op dezelfde manier, met behulp van sex toys. Dat is natuurlijk prima, maar om meer uit je seksleven te halen, ga je beter aan de slag met je eigen handen.” Dat kan in het begin wat onwennig aanvoelen. “Zeker als je het al jaren gewoon bent om speeltjes te gebruiken. Maar met onze handen en vingers kunnen we een niveau van intimiteit bereiken waar speelgoed zelden aan kan tippen.” 

De volgende stap is om je lichaam op een holistische manier te leren kennen. “In plaats van je toe te spitsen op je vulva en clitoris, heb je ook aandacht voor andere erogene zones.” Die kunnen zich overal op je lichaam bevinden: van je hoofd tot je kleinste teen. 

“Haal je focus weg van het orgasme zelf, en hou je enkel bezig met het plezier zelf”, tipt Quinlan nog. “Door het uiteindelijke doel van soloseks te schrappen, lukt het je om veel intenser te ontspannen.” 

Een niet te onderschatten pluspunt van mindful masturberen: door zo nieuwsgierig te zijn, aandacht te hebben voor elke sensatie en zo te herkennen wat fijn voelt (en wat niet), kan je in de toekomst veel beter communiceren tussen de lakens. “Hoe meer kennis van jezelf, hoe beter je dat kan overbrengen. En dat kan ertoe leiden dat ook seks met een partner veel bevredigender wordt.”