Naar bed naar bed: seks geeft je leven meer betekenis

doorValérie Wautersop 09/09/2020

De factoren die ervoor zorgen dat jij je goed voelt in je velt - en bij uitbreiding in deze wereld - waren al regelmatig het onderwerp van onderzoek. Veelal komt hier als conclusie dat interpersoonlijke relaties, een gevoel van ergens thuis te horen, dankbaarheid en vergevingsgezindheid de belangrijkste factoren zijn die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Nu mogen we ook seks aan dat lijstje toevoegen. 

“In theoretische studies over welzijn wordt het belang van seks amper besproken of zelfs genegeerd”, klinkt het bij een team van psychologen aan de George Mason Universiteit. Om aan te tonen dat seks wél een belangrijke factor speelt, deed het team een onderzoek van drie weken om niet alleen het verband tussen seks (frequentie en kwaliteit)  en een goed humeur aan te tonen, maar ook dat tussen seks en levensbetekenis. 

Uit de studie bleek dat seks hebben een directe invloed had op het humeur van beide partners tijdens  de daaropvolgende dag. Bovendien vonden bijna alle partijen het leven betekenisvoller nadat ze seks hadden dan ervoor. “Dat komt omdat individuen hun basisbehoefte om bij iemand te horen op deze manier ingevuld zagen”, klinkt het daarover bij het onderzoeksteam. 

Wat betreft de manier waarop we de liefde bedrijven is het vooral de mate waarin we genieten van een vrijpartij die ons leven zin geeft. Lees: een snelle, intense vrijpartij heeft een groter effect op ons welzijnsgevoel dan een lange, intieme sessie tussen de lakens. Je weet dus wat je te doen staat!