Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo wordt online daten een succes

doorAnn Willemsop 10/07/2016, laatst bijgewerkt op 06/07/2016

Online daten lijkt een makkelijke manier om de ware te vinden. Tot je probeert op te vallen tussen al je concurrenten. Of je in het aanbod het kaf van het koren poogt te scheiden. Hoe maak je van onlinedating een succes? Met deze tips!

1. Zoek een site die bij je past
Sceptici vragen zich weleens af welk soort mensen een profiel aanmaakt op een datingsite. Wel, als je de juiste site vindt: mensen zoals jij. Sites zoals Twoo houden het luchtig, Match4me is een verzamelplaats voor hogeropgeleide singles, Relatieplanet is een van de grootste datingvijvers met bijgevolg een gevarieerd visaanbod ... Op welke soort site zou jij een soulmate kunnen vinden? Alleen jij kan die vraag beantwoorden.

2. Vertrouw op wetenschappe-lijke tests, met mate
Sommige datingsites helpen je het kaf van het koren scheiden door je via een persoonlijkheidstest te matchen met andere profielen. Handig! Maar doe jezelf een plezier en staar je hier niet blind op. Tuurlijk is het fijn om meteen in contact te komen met iemand met wie je veel gemeenschappelijk hebt. Maar dergelijke persoonlijkheidstesten kunnen niet peilen naar de chemie tussen twee profielen en het zou niet de eerste keer zijn dat tegenpolen elkaar aantrekken.

3. Beheer je budget
Om de liefde van je leven te vinden moet je wat euro’s investeren. Hoeveel? Dat hangt af van site tot site en van de duur van je abonnement. Vaak kan je je gratis registreren, maar zodra je vlot met potentiële dates wil communiceren, moet je doorgaans je bankkaart bovenhalen. ‘Ja maar, hoeveel gaat l’amour me dan precies kosten?’, horen we je ongeduldig denken. Helaas zijn heel wat datingsites allesbehalve open over hun toegepaste tarieven, of moet je je zelfs eerst registreren voor ze je willen vertellen hoeveel een volledig lidmaatschap kost. Waarom toch? Heb jij ook het gevoel dat je opgelicht gaat worden als een bedrijf de financiële details van een deal niet wil prijsgeven? Wanneer we Parship vragen waarom zij hun tarieven verbergen achter een registratiemuur, krijgen we het volgende antwoord: ‘Dat is een bewuste zet. We willen de mensen eerst bekend maken met de aparte aanpak van Parship, zodat ze weten waarvoor ze betalen. We beseffen dat we hiermee de drempel tot onze site verhogen, maar dat is ook niet slecht. Op die manier verhogen we de kwaliteit van onze database.’ Daar is wat van aan, natuurlijk, maar als je op je budget wil letten, kan je toch maar beter je ogen openhouden. Lees goed de algemene voorwaarden en faq’s, ga ook na hoe je een lidmaatschap kan opzeggen en zoek op Google naar veelzeggende reviews over de datingsite die jij overweegt.

4. Stel een eerlijk profiel samen
Blijf eerlijk. Leugens groot en klein worden bij een ontmoeting snel doorprikt. Bovendien wil je een partner vinden die jou leuk vindt, niet een versie van jou die je van achter je laptop bij elkaar gefantaseerd hebt, toch?

5. Blijf op je hoede
Mannen die liegen over hun lengte of haargroei zijn nog het minste van je zorgen in vergelijking met sommige andere snoodaards die zich op het wereldwijde datingweb begeven. Zo liet een vriend zich bijna honderden euro’s afhandig maken door een zogezegde fotografe die in Nigeria dringend medische verzorging nodig had, en ook geld om die verzorging te betalen. Hij was al weken met haar aan het chatten, had zelfs al afgesproken om haar in België te ontmoeten, maar besloot voor hij zijn bankkaart bovenhaalde gelukkig eerst ‘Nigeria scam onlinedating’ te googelen. Bingo. Op zijn computerscherm floepten talloze verhalen van gedupeerde onlinedaters die in tegenstelling tot hem wel geld getransfereerd hadden naar hun online-liefde, om er vervolgens nooit meer wat van te horen. Blijf dus op je hoede als je een onlinerelatie met iemand opbouwt. Vraag gerust om
extra foto’s of een link naar een Facebookprofiel, telefoneer, chat via Skype, leer je potentiële partner alsmaar beter kennen en filter er de mensen met goede intenties uit.

6. Verzorg je profiel
Wat is je kledingstijl? Persoonlijkheid? Favoriete lectuur? Meest romantische ervaring? ... Een goed profiel aanmaken op een datingsite vergt wat denk- en schrijfwerk. Neem er je tijd voor en beantwoord de standaardprofielvragen niet kortweg met ja/nee. Weet je niet meteen wat schrijven? Sla dan een vraag over en kom er later op terug. Een goed profiel groeit en vertelt alsmaar beter wie jij bent. En bevat bovendien geen schrijffouten. Check je spelling en grammatica! Heel wat mensen knappen af op taalblunders, dus vermijd sms-taal en gebruik de spellingscontrole van je computer.

7. Kies de juiste foto's
Goede profielfoto’s laten zien wie je bent. Volgens sommigen vallen bierbuikselfies hier ook onder, maar foto’s die iets vertellen over je hobby’s, familie, vrienden, huisdieren scoren toch heel wat beter. Zulke kiekjes zijn ook meteen een goed conversatie-
onderwerp en maken het mensen makkelijker om je voor het eerst te contacteren. Kies bovendien foto’s waarop je spontaan lacht en de indruk geeft dat je leuk gezelschap bent. En maak een mix van close portretten en foto’s ten voeten uit - eerlijk is eerlijk, jij wil ook weten hoe iemand er van kop tot teen uitziet. Heb je geen foto’s die aan deze criteria voldoen? Maak er
dan! In deze smartphonetijden is dat zo gefikst.

8. Spreek vrij snel af
Men zegt soms dat de liefdesbrief dood is, maar via datingsites worden nog heel wat ellenlange romantische mails in het rond gestuurd. Heerlijk, toch? Zeker, maar laat je niet te ver meeslepen door de (misschien foute) indrukken en verwachtingen die je via zulke mails verzamelt. Mails zijn handig om elkaar initieel beter te leren kennen. Maar wil je weten of je online contact ook in het echte leven een match is, dan heb je slechts één optie: afspreken. Wacht er niet te lang mee.

9. Weet wat je wil, maar blijf flexibel
In je fantasie is je ideale man kinderloos, 1m77, weegt hij 85 kilo, heeft hij bruin haar en blauwe ogen en een stabiele job in de ambtenarij. En ja hoor, via ingenieuze zoekfuncties kan je naar dat exacte type op zoek gaan, zelfs op vijf kilometer van je huis. Lang leve de technologie! Maar bedenk dat strenge selectiecriteria heel wat mooie mensen uitsluiten die je in het echte leven wel een kans zou geven. Dat is net het magische aan ‘de klik’: soms voel je ‘m wanneer je het totaal niet verwacht. Stel je open voor contacten en ga op zoek naar kwaliteiten in hun persoonlijkheid. Wie weet wat er dan gebeurt?

10. Plan je eerste date zorgvuldig
Spreek af op neutraal terrein. Een café is een goede keuze, en begin met een drankje. Klikt het niet, dan blijft het daarbij, klikt het wel, dan kan je de date verderzetten in een restaurant in de buurt. Focus tijdens jullie gesprek op jezelf en je date, niet op exen. Zoek een evenwicht tussen vragen stellen en beantwoorden. Voel je niet verplicht om aan het einde meteen een nieuwe af- spraak vast te leggen, ‘Het was fijn, bedankt’ is voldoende.

11. Focus je op de toekomst
Een sms achteraf om te bedanken voor de fijne avond is aardig. Hierin kan je meteen duidelijk maken wat je conclusie is na de date. Wil je een vervolg? Prachtig! Of niet? Laat ook dat ondubbelzinnig weten, maar blijf positief. Ontvang jij na een in jouw ogen leuke date het bericht dat de avond fijn was, maar dat hij/zij liever vrienden blijft? Laat je hierdoor niet ontmoedigen, er is nog veel vis in de onlinedatingzee.