Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Ontvriend jij ook mensen met een andere mening op sociale media? Relatietherapeut geeft advies

doorRedactieop 30/12/2020

2020 was hét jaar bij uitstek om een mening te hebben. Van het coronavirus, de bijhorende maatregelen en het vaccin, tot Trump en Black Lives Matter. Er was heel wat om over na te denken - en dus ook heel wat om over te discussiëren. Daarnaast hadden we meer tijd dan ooit om te surfen, reageren en debatteren. Volgens een onderzoek van Digital Third Coast mondde dat niet zelden uit in online ruzies tussen vrienden en zelfs tussen familieleden. “We moeten leren beseffen dat onze waarheid niet dé waarheid is," zegt relatietherapeut Chloé De Bie.

Volgens een bevraging door het digitale marketingagentschap Digital Third Coast, was er het afgelopen jaar heel wat onenigheid. Het onderzoek, uitgevoerd bij 2031 mensen, wees uit dat één vierde een meningsverschil had over corona op sociale media. Bij één vijfde van de mensen, leidde dat zelfs tot het verwijderen van een vriend. 

Maar het bleef niet bij problemen tussen vrienden alleen. Zelfs tussen familieleden ging het er heftig aan toe: één vijfde discussieerde met familie over corona, waarop 15% het familielid drastisch verwijderde op sociale mediakanalen. Ergens is het logisch: we hadden veel meer tijd om het wijde web te surfen (40% van de mensen zegt meer sociale media te gebruiken sinds de pandemie) én er was heel wat stof tot discussie. 

Social distancing

Het blokkeren of ‘unfrienden’ van iemand op sociale media is een heel tastbaar bewijs van iets dat normaal onuitgesproken zou blijven. En wanneer we online onze mening uiten, doen we dat vaak minder genuanceerd dan in het echte leven. Moeten we dan misschien, in plaats van alleen fysiek, ook online wat meer onze afstand bewaren? Absoluut niet, volgens De Bie. “Ik vind social distancing een compleet verkeerde woordkeuze. In deze tijden moeten we juist meer waarde hechten aan onze vriendschappen. We moeten fysiek afstand houden, maar op sociaal vlak moeten we nabij zijn. Zelfs als iemand een andere mening heeft. Het is veel interessanter om iemands beweegredenen te leren kennen, dan om radicaal te zijn en iemand zomaar te verwijderen.”

Verklikkersmaatschappij

“Wat mensen de dag van vandaag dan doen, is ‘unfrienden’ op sociale media, omdat dat natuurlijk veel makkelijker is dan een (moeilijk) gesprek aan te gaan over het meningsverschil,” zegt De Bie. “Dit terwijl het vanuit psychologisch standpunt juist zeer waardevol is wanneer mensen met heel tegenstrijdige ideeën gaan praten. Op die manier wordt er begrip gecreëerd.” 

“Ik ben het ook niet met iedereen eens, maar de polarisatie is veel te groot aan het worden. Ik zag op Facebook berichten van mensen die zeiden: ‘Indien ik jou dit soort mening zie delen, verwijder ik je’. Dat ging dan over Black Lives Matter of Trump of dergelijke, maar natuurlijk ook over de coronacrisis,” zegt De Bie. “Het is een fenomeen dat redelijk nieuw is. Door de maatregelen hebben we niet echt iets anders om over te praten. Er wordt zeer veel naar elkaars gedrag gekeken en met de vinger gewezen, waardoor we in een soort verklikkersmaatschappij terecht zijn gekomen. Ik merk dat zowel bij mijn eigen vrienden als bij cliënten. Dat komt omdat dit soort situaties ons vaak doet ontdekken dat we een compleet ander standpunt hebben dan anderen uit onze vriendengroep.”

To unfriend or not to unfriend

Maar wat als de mening van iemand in je vriendenlijst je écht tegen de borst stuit? “We weten ten eerste allemaal dat Facebookvrienden geen echte vrienden zijn,” zegt De Bie. “Onze echte vrienden kunnen we op één hand tellen. Moest je één van die vijf vrienden aan de kant zetten omdat ze een andere opinie hebben over iets, dan ben je heel kortzichtig.”

“Ik ben zelf heel goed bevriend met iemand die een compleet verschillende politieke voorkeur heeft als ik. Wij weten dat van elkaar, maar toch zullen we er altijd voor elkaar zijn. Het is juist interessant om te horen hoe zij naar de dingen kijkt. We moeten leren beseffen dat onze waarheid niet dé waarheid is. De waarheid ligt in het midden.”

In contact blijven met mensen met een andere mening is dus heel belangrijk en waardevol, al mag de kloof natuurlijk niet de groot zijn. “Als je dagelijks op je feed meningen leest waar je het moeilijk mee hebt, verwijder die persoon dan gewoon. Je kan trouwens ook mensen ontvolgen op Facebook, zodat je hun statussen niet meer ziet, in plaats van ze te verwijderen. Het hoeft niet altijd zo drastisch te zijn.”

Kies je gevechten

Maar wat als jouw mening loodrecht staat tegenover die van een goede vriend of vriendin? De Bie geeft advies. “Probeer een gesprek aan te gaan op een niet-verwijtende manier. Stel voldoende vragen en stel ze vanuit interesse en nieuwsgierigheid, niet om gelijk te willen halen. De antwoorden kunnen heel interessant zijn en een verrijking voor jullie vriendschap, omdat je de persoon beter zal begrijpen.”

Moeten we dan akkoord gaan met andere meningen? Neen, zegt De Bie. “Je hoeft het helemaal niet eens te zijn met de andere persoon. Aan het einde van het gesprek hoeft niemand gelijk te krijgen, maar je kan wel zijn of haar mening aanvaarden en respecteren. Onze Westerse samenleving is gebaseerd op vrije meningsuiting en de mening van een ander verdient respect. En om het cru te zeggen: ga je binnen twee weken echt nog wakker liggen van het feit dat je vriend of vriendin een andere mening heeft over het vaccin? Kies je gevechten.”

Chloé De Bie is auteur van het boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ van Pelckmans Uitgevers.