Onze redactrice test 5 populaire datingapps
Onze redactrice gaat op date! Of dat is toch de bedoeling. Want ze wil dates vinden via 5 populaire datingapps. Goed idee of vragen om ellende? Blijf de komende dagen lezen, want dit wordt lachen.

Je laadt enkele foto’s op vanuit je Facebookprofiel, duidt aan in welke leeftijdscategorie je wil vissen en hopja, je bent vertrokken. Vliegensvlug blader je door een album potentiële daters, je swipet rechts en links, deelt superlikes en sterren uit en met een beetje geluk scoor je een match waarmee je kan chatten. Of daten. Voor wie nog niet vertrouwd is met datingapps: dat is zowat de insteek.
To swipe or not to swipe?
‘Een vleeskeuring!’ noemen critici het. Swipen door een fotoalbum en iemand louter op uiterlijk beoordelen, het is ronduit denigrerend. Alsof velen onder ons op straat niet keuren.
Maar oké, ik neem de kritiek ter harte en neem me voor om me niet te laten verhandelen als fijne vleeswaren. Dus laat ik bikinifoto’s achterwege en vul ik mijn profieltekst aan met een min of meer veelzeggende beschrijving. (Hoeveel privacy geef je op om de liefde van je leven of date van de avond te vinden?) En dan... swipen maar.
Eerlijk is eerlijk, het is een leuk spelletje. Het lijkt alsof je in een café zit en in het rond knipoogt. Wie doet dat nog in het echte leven? In een echt café durft zelfs bijna niemand elkaar aan te spreken. Sociaal contact lijkt sociaal ongewenst geworden. Dan moet een mens wel z’n toevlucht nemen tot hot-or-not-apps.
Tinder, Once, Happn, Twoo en Bumble, daar heb ik m’n kansen op gewaagd. De details volgen de komende dagen, maar ondertussen kan ik alvast dit meegeven:
5 voordelen van datingapps
1) Je sociale perimeter verbreedt aanzienlijk, waardoor je mensen ontmoet die anders nooit je pad zouden kruisen.
2) Leeftijd, afstand,... Je kan de instellingen aanpassen aan je wensen.
3) Al chattend kan je het kaf van het koren scheiden en aftoetsen of iemand bij je zou kunnen passen.
4) Een profieltekst met informatie en interesses geeft jullie meteen gespreksstof.
5) Jullie weten normaliter allebei wat de bedoeling is. Geen misverstanden, geen gênante situaties zoals met knappe cafégangers die al een partner (met doodbliksemende ogen) blijken te hebben.
5 nadelen
1) Soms lijkt het op windowshopping: eens kijken wat er vandaag in de aanbieding is.
2) De verleiding is groot om ondanks het mooie aanbod toch te blijven swipen. Wie weet welke vis hangt er morgen aan de haak? Een verbintenis aangaan is zo 2016.
3) Niet iedereen heeft dezelfde intenties als jij. Niet iedereen maakt meteen duidelijk wat zijn/haar intenties zijn.
4) Aan opdringerige mensen en oneerbare voorstellen is er dankzij de relatieve anonimiteit geen gebrek.
5) Ghosting heet het wanneer iemand je plots negeert. Niet leuk.
De steeds weerkerende (mannelijke) types
• De chatter: is enkel op zoek naar een goed gesprek.
• De marktonderzoeker: is niet geïnteresseerd in een relatie, wil gewoon checken of ie nog goed in de markt ligt.
• De flierefluiter: wil zijn ‘getal’ zo snel mogelijk de hoogte in jagen.
• De anonieme: post enkel foto’s van life quotes, zijn moto en siamese kat.
• Het feestbeest: poseert met een pint, al dan niet aan de lippen. In de hipsterversie wordt de pint vervangen door gin-tonic.
• De fitnessfreak: poseert halfnaakt, sixpack en opgespannen spieren tentoongesteld.
• De swinger: heeft al een relatie, maar er kan er altijd eentje bij.
• De photoshopper: lijkt helaas niet op zijn profiel.
De collega, ex en jeugdvriend ben ik online ook tegengekomen. Beetje gênant. Maar hey, we zijn allemaal op zoek, naar liefde, of een variant. Daar hoeven we ons toch niet voor te schamen? Laat de datingfun beginnen.
Lees wat ons proefkonijn vond van Tinder, Once, Bumble, Twoo en Happn.