Relatiedip? Dit schattige trucje doet wonderen

doorNele Annemansop 11/10/2019

Hoeveel je ook van je partner houdt, elk vuur mag op tijd en stond eens opnieuw aangewakkerd worden. Gelukkig ontdekte de wetenschap daar net een schattig trucje voor.

Amerikaanse onderzoekers onderzochten of je de houding tegenover je partner en de tevredenheid over je relatie subtiel kan veranderen door bepaalde foto's en woorden te laten zien. Om hun theorie te testen bestudeerden de onderzoekers 144 koppels jonger dan 40 jaar die minder dan 5 jaar getrouwd waren. Voor het experiment begon, werden de koppels zowel naar de tevredenheid over hun relatie gevraagd als naar de houding tegenover hun partner. Daarna werd werd elke deelnemer gevraagd om zes weken lang om de drie dagen een reeks afbeeldingen te bekijken. De eerste groep kreeg een reeks foto’s te zien waarin hun partner afgebeeld stond tussen positieve stimuli zoals een foto van een puppy of het woord ‘prachtig’. Bij de andere groep werd de echtgenoot altijd naast een neutrale afbeelding of een neutraal woord getoond.

Wat bleek? De positieve puppybeelden hadden wel degelijke een effect. Zo lieten de deelnemers van de eerste groep zich veel positiever uit over hun partner dan aan de start van het experiment. Bovendien zorgden al die positieve gevoelens ervoor dat de koppels meer tevreden waren over hun huwelijk in het algemeen.

Betekent dit dat een aantal fluffy dierenfoto’s al je huwelijksproblemen zal oplossen? Waarschijnlijk niet. Maar de resultaten wijzen er wel op dat samen met je partner positieve activiteiten doen, zoals een leuke hobby of op reis gaan, kan helpen om je gevoelens voor elkaar te versterken. Wil je graag de fotomethode proberen? Hou er dan wel rekening mee dat deze studie alleen maar de effecten van puppy’s en konijntjes onderzocht (maar wij durven wedden dat deze schattige kittenfoto ook het gewenste effect heeft).