Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Ruzie met je partner? Zo komen jullie wel tot een compromis

doorNele Annemansop 17/11/2020

Ruziemaken, het gebeurt bij de beste koppels. En hoewel de reden van jullie ruzie (van het gekibbel over de vaatwas tot het ongevraagd advies van je schoonmoeder) erg wisselend kan zijn, zijn er toch enkele regels die je altijd zou moeten volgen als je op een goede manier wil ruziemaken, én tot een oplossing wil komen.

Timing is alles
Hoewel het misschien logisch lijkt om je frustratie te uiten op het moment dat je je het meest ergert, wacht je beter even en stel je jezelf de volgende drie vragen: wat gebeurt er op dit moment? (Ben je je aan het klaarmaken om naar het werk of naar bed te gaan?) Wat is je partner aan het doen? (Heeft die niets te doen of is die eerder druk bezig aan bijvoorbeeld een presentatie?) En tot slot, maar niet de minste, heeft iedereen gegeten? (Hanger bestaat echt!). De boodschap: het juiste moment en de juiste gemoedstoestand zijn cruciaal als je een probleem wil aankaarten én oplossen. Zo niet, is het een verspilling van je tijd én energie.

Gebruik ‘Ik voel’ in plaats van ‘Jij bent’
Als je ruziemaakt met je partner, probeer dan niet altijd de schuldkaart boven te halen. Hoe meer je gooit met uitspraken die beginnen met ‘Jij bent’, of ‘Je doet nooit’, hoe meer je partner in de verdediging zal gaan. Als je je zinnen begint met ‘Ik voel’ of ‘Ik vind’ vestig je de aandacht op jou waardoor de dialoog veel opener en positiever verloopt.

Hou je volumeknop in de gaten
De snelste manier om een ruzie te laten escaleren is door te beginnen roepen en schreeuwen. Hoe meer je je stem verheft, hoe meer de gemoederen verhit raken, en dat is toch net wat niet je wil?

Luister voor elke minuut die jij aan het woord bent, twee minuten naar je partner
Als je niet naar het standpunt van je partner luistert, is de kans klein dat jullie tot een compromis zullen komen. Hoe meer moeite je doet om ook naar je partner te luisteren, hoe sneller je tot een oplossing komt.

Ontdek hier hoe je beter leert luisteren.

Maak nooit ruzie in het bijzijn van je kinderen
Over deze regel valt niet te discussiëren. Als je ruziemaakt in het bijzijn van je kinderen, betekent dat niet alleen dat je een rij kleine luisteraars hebt die zich maar al te graag wil inmengen, maar ook dat je onnodig veel stress en druk op hen zet. Je kinderen mogen nooit het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen jullie beide, bespreek jullie problemen dus niet waar je kinderen bij zijn.

Maak een grapje
Makkelijk is het niet om humoristisch uit de hoek te komen in het midden van een verhitte discussie, maar helpen doet het wel. Zo kan een spontaan mopje de spanning wat verlichten op een tijdstip dat jullie het allebei het meest nodig hebben.

Zeg sorry
Besef je na een vlammende ruzie dat jij eigenlijk diegene was die ongelijk had? Het vergt veel moeite, en ja, je zal je trots even op zij moeten zetten, maar geef je fout dan ook toe. Een oprechte verontschuldiging zoals ‘Het spijt me dat ik zo tegen je heb geschreeuwd zonder reden’, kan wonderen doen.