Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Scheiden zonder strijden: het echtscheidingsvirus bestaat

doorRedactieop 15/09/2021

Een huwelijk dat vandaag afgesloten wordt, heeft tegen 2050 één kans op twee om te stranden. Niet elk liefdesverhaal eindigt dus met een 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Maar een bittere strijd hoeft dat einde evenmin te worden. Zo maak je van je scheiding een 'happy end'.

Drie Amerikaanse universiteiten deden uitgebreid onderzoek naar het domino divorce-effect: de hypothese dat de ene relatiebreuk kan leiden tot de andere. Deelnemers werden 32 jaar lang gevolgd. Uit elkaar gaan bleek behoorlijk besmettelijk te zijn. Heb je een gescheiden broer of zus? Dan is jouw kans om te scheiden 22 procent hoger dan het gemiddelde. Een gescheiden collega? De kans dat je scheidt stijgt met 55 procent. 

Seksuoloog Wim Slabbinck herkent het fenomeen: ‘Ook in mijn praktijk merk ik dat de scheiding van bevriende koppels een aanleiding kan zijn om in ­relatiet­herapie te gaan. Een breuk in je omgeving zet je aan het denken over je eigen relatie, zeker als de scheiding naar jouw gevoel helemaal uit de lucht komt vallen. Dan is het extra confronterend.’ Toch hoeft het echtscheidingsvirus niet allesbepalend te zijn. ‘Beschouw het eerder als een wake-upcall. Ga samen het gesprek aan over jullie wensen en verlangens en benoem wat jullie nog samenhoudt.’ 

Meer lezen? Het oktobernummer van Goed Gevoel ligt nu in de winkel!