Steeds meer mensen daten volgens sterrenbeeld. 2 astrologen leggen uit: "De sterren vertellen of een relatie makkelijk of stroever zal verlopen"

doorRoxanne Wellensop 23/09/2021

“Het eerste wat ik doe als ik interesse heb in iemand, is vragen wanneer hij is geboren, waar en om hoe laat.” Voor menig millennial en Gen Z’er is het de normaalste zaak van de wereld: daten volgens je sterrenbeeld. Of je er nu in gelooft of niet, de populariteit van astrologie neemt toe en moeit zich nu ook met ons datingleven. Astrologen Michael Van den Bossche en Cato Vermeulen over de zin en de valkuilen van daten volgens je sterrenbeeld, welke apps je kunnen helpen en hoe je je compatibiliteit kan bepalen. “Je voelt je aangetrokken tot je tegenpool omdat je onbewust jezelf in balans wil brengen.”

Recent onderzoek van datingapp Hily toont aan dat 70 procent van de vrouwen belang hecht aan de astrologische details van een toekomstige partner. In de Verenigde Staten kwam er vorig jaar al een datingapp op de markt, Struck, die mensen matcht gebaseerd op hun geboortehoroscoop alleen. En volgens onderzoek gedaan door datingapp Bumble voegden meer dan een miljoen Britten hun sterrenteken toe aan hun profiel.

“Ik merk ook dat je horoscoop een steeds prominentere plaats krijgt in onze datingwereld”, lacht astrologe Cato Vermeulen (@asabovesobelow.eu). “Ik verklaar de groei in interesse voor astrologie tout cours door het Watermantijdperk waar we nu inzitten, een periode die gelinkt wordt aan (spirituele) groei. Er is meer aandacht voor spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling in het algemeen, waarbij steeds meer mensen open-minded worden. Het Watermantijdperk wordt dan ook gekenmerkt door het vernieuwende, het revolutionaire, het rebellerende.”

Dat steeds meer mensen rekening houden met het sterrenbeeld van hun (toekomstige) partner, vindt Cato dan ook makkelijk te begrijpen. “Maar het is te kort door de bocht om je partnerkeuze te laten beïnvloeden louter en alleen op basis van iemands zonneteken à la: ‘Hij is een Steenbok dus dit wordt vast en zeker niets tussen ons.’ Daarom ben ik ook geen fan van lijstjes sterrenbeelden op te stellen die zogezegd een match made in heaven zouden zijn, want dat op zich geeft ons bitter weinig informatie over het groeipotentieel van een relatie. Het is belangrijk om naar een geboortehoroscoop te kijken in zijn totaliteit.”

Ook astroloog Michael Van den Bossche (@theleomystic) is daar voorzichtig mee. “De astrologie is en blijft een tool. Het is geen hapklare quick-fix die je ineens gelukkig gaat maken. We kunnen wel in de sterren zien of een relatie makkelijk zal verlopen, of net iets stroever. Zijn de horoscopen van twee mensen minder compatibel, wil dat nog niet zeggen dat hun relatie gedoemd is. Het gaat er bovenal om dat je eraan wil werken, en dat je voor elkaar kiest.” 

Zonneteken, maanteken, ascendant

Geloof je in astrologie? Dan moet je deze basisprincipes zeker kennen: Ieder persoon heeft een geboortehoroscoop, waar een sterrenbeeld maar een onderdeeltje van is. De geboortehoroscoop of birth chart toont puur objectief hoe héél het hemelgewelf eruitzag op het moment van je geboorte. De stand van ál onze planeten en de maan inclusief. Al die dingen tezamen, dat bepaalt of een koppel ‘gemaakt’ is voor elkaar, of niet.

De drie belangrijkste onderdelen van je geboortehoroscoop zijn je zonneteken, maanteken en ascendant. Michael Van den Bossche: “Je zonneteken is je sterrenbeeld. Het duidt aan in welk dierenriemteken de zon stond toen je werd geboren. Het is je hoogste potentieel, dat naar buiten komt als je je eigen waarheid volgt en meer vanuit je hart begint te leven.”

Je maanteken zou vertellen hoe de maan ten opzichte van de aarde stond bij je geboorte. Van den Bossche: “Je maanteken vertegenwoordigt je diepste kern. Het vertelt hoe jij je emoties ervaart, hoe je reageert als je je onveilig voelt of als je door iets wordt geraakt. Veel mensen zullen zich daarom meer identificeren met hun maan- dan met hun zonneteken.” Cato Vermeulen voegt toe: “Als jouw maanteken compatibel is met jouw partners maanteken, dan maakt dit het alvast gemakkelijk om samen te wonen onder een dak.”

Ten slotte is je ascendant het dierenriemteken dat op het moment van je geboorte aan de oostelijke horizon stond. “De ascendant vertegenwoordigt het fysieke deel van jezelf. Het is wat de buitenwereld te zien krijgt. Iemand met een Leeuw-ascendant zal vaak op podia staan en meteen opgemerkt worden als hij de kamer binnenkomt.”

The Pattern

“Het eerste wat ik doe als ik interesse heb in iemand, is vragen wanneer hij is geboren, waar en om hoe laat”, lacht Cato Vermeulen. Die gegevens heb ik nodig om een geboortehoroscoop te berekenen. Voor mensen die niets van astrologie kennen, kan je bijvoorbeeld de gegevens van je lover in spe heel eenvoudig ingeven in de (gedeeltelijk) gratis app The Pattern. “Ik ben grote fan van The Pattern omdat het astrologie uitlegt op een eenvoudige, accurate en diepgaande manier. Ideaal voor mensen die interesse hebben om zichzelf en de ander beter te leren kennen zonder voorkennis van astrologie.” 

Zo laat deze app je toe om naast je eigen profiel, het profiel aan te maken van een (potentiële) partner zodat de app die twee met elkaar kan vergelijken. De app zegt je vervolgens op welke vlakken jullie het sterkst verbonden zijn, wat je van elkaar kan leren, waar jullie groeipotentieel ligt, enzovoort. 

“Wanneer we bekijken welke astrologische raakvlakken een koppel heeft, maken we gebruik van een synastrie”, legt Cato uit. Synastrie is een tak binnen de astrologie die compatibiliteit van relaties onderzoekt. “Binnen deze techniek leggen we de geboortehoroscopen van beide partners op elkaar.” Er zijn enkele zaken waar de astrologen zeker op letten bij het lezen van zo’n synastrie. Ze geven het graag kort weer, voor wie zich al aan wat geavanceerdere astrologie wil wagen.

De elementen

“Een gemakkelijke manier om overzicht op je birth chart te krijgen, is tellen hoeveel vuurtekens, aarde-, water- of luchttekens het heeft”, zegt Michael Van den Bossche. Je hebt de vuurtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter. De aardetekens: Stier, Maagd, Steenbok. Watertekens: Kreeft, Schorpioen, Vissen. Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal, Waterman.

“Nu is het kwestie van kijken welke elementen in jouw birth chart dominant zijn. Stonden alle planeten in vuur- en watertekens toen je werd geboren? Dan ben je waarschijnlijk actiegericht, heb je een sterk temperament en ervaar je door het wateraspect je emoties intens. Aan de andere kant betekent het dat je nood hebt aan aarde, structuur en gronding. Mensen met veel luchtelementen zitten fel in hun hoofd. Ze denken veel, hebben behoefte aan communicatie om hun gedachten te ordenen. De vier elementen in je birth chart zeggen dus al ontzettend veel over wie jij bent en wat je nodig hebt.”

Eens je voor jezelf hebt uitgemaakt hoe de balans tussen de elementen zit, kan je dat voor je partner ook doen. En dan kan je gaan vergelijken. Van den Bossche: “Vuur gaat doorgaans goed met vuur, of met lucht. Water gaat goed met water, of met aarde. Lucht gaat goed met lucht.”

Venus, Mars en Mercurius

Nu je je geboortehoroscoop hebt berekend - dat kan via The Pattern of via astro.com - kan je aflezen in welk sterrenteken Venus, Mars en Mercurius stonden toen je werd geboren. Drie erg belangrijke planeten, wanneer het aankomt op relaties. 

Mercurius vertegenwoordigt de planeet van de communicatie en hoe we denken. Een ontzettend belangrijk aspect in een relatie. Het sterrenbeeld waarin Mercurius stond toen je geboren werd, zal ons meer vertellen over jouw stijl van communiceren. 

Mars is de planeet van onze drive en seksualiteit. Ram en Leeuw zijn bijvoorbeeld bijzonder passionele tekens (vuurenergie). Bij een persoon met Mars in Schorpioen is seksualiteit heel belangrijk en sterk aanwezig. Ze verlangen tenslotte naar diepgang en versmelting.

Venus is dan weer de planeet van de liefde en vertelt ons meer over onze liefdestaal. “Als je beiden je Venus in Maagd hebt, dan is de kans groot dat jullie dezelfde liefdestaal spreken en elkaar goed begrijpen op dat vlak. Dit koppel is bijvoorbeeld erg dienstbaar en wil zorgen voor elkaar”, zegt Vermeulen. 

Michael voegt toe: “Een persoon met Venus in Weegschaal zal gefocust zijn op harmonie brengen en onderhandelen. Vredevol luisteren naar de ander. Als hij iemand ontmoet die Venus in Ram heeft, zal hij zien dat die persoon voor zichzelf opkomt, dingen (te) snel wil, de confrontatie aangaat. Die combinatie brengt spanningen met zich mee. Maar als je erop let, dan kan je elkaar tegemoetkomen. Je hoeft niet te berusten in je lot, want je kan aan de slag met de kennis die astrologie je geeft.” 

Opposites attract 

Het cliché is waar: tegenpolen trekken elkaar aan. Michael: “Het universum brengt balans in alles. Daarom zijn mensen met tegengestelde tekens ongelofelijk aangetrokken tot elkaar. Denk aan Leeuw en Waterman. Een leeuw kan gepassioneerd, vurig en vol vertrouwen zijn. Hij wil in het middelpunt van de belangstelling staan. Waterman is dan weer afstandelijker en heeft een wil andere mensen te laten stralen.” Zo zijn er ook Vissen en Maagd, Ram en Weegschaal, Stier en Schorpioen, Tweeling en Boogschutter en Kreeft en Steenbok.

“Je voelt je aangetrokken tot een partner met een tegengestelde energie, omdat je jezelf onbewust in balans wil brengen”, knikt Vermeulen. “Relaties zijn onze grote leermeesters. Zeker in het begin is de (seksuele) aantrekking groot tussen opposites. Ik merk wel op dat zo'n koppel op termijn soms beseft dat ze té verschillend zijn. Naar mijn inziens heeft elke relatie groeipotentieel en levert dit ons belangrijke levenslessen op, indien we bereid zijn ernaar te kijken.”