Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Studie legt ongelijke rechten in de slaapkamer bloot die mannen vaker laten klaarkomen dan vrouwen

doorFleur De Backerop 28/03/2022

Mannen komen vaker klaar dan vrouwen, dat is aangetoond. De orgasmekloof bestaat dus. Maar hoe ontstaat ze? Gebrek aan anatomische kennis speelt mee: de zinnenprikkelende functie van de clitoris werd pas vorig jaar opgenomen in de biologieboeken. Maar een onderzoek brengt nog een belangrijke — en betreurenswaardige — reden aan het licht: aangeleerde seksuele ongelijkheid tussen de lakens. 

Jij bent misschien wel een van de gelukkigen die zich niet in de cijfers herkent. Maar we kunnen er niet omheen: vrouwen komen minder vaak klaar dan mannen. Een grootschalige survey uit 2017 van het gerenommeerde Kinsey Institute leert ons dat slechts 66 procent van de heterovrouwen tot een orgasme komt tijdens seks met een partner, terwijl 95 procent van de heteromannen een happy ending ervaart. 

Om de orgasmekloof aan banden te leggen, steken heel wat voortrekkers van vrouwelijk seksueel genot de handen uit de mouwen: er zijn steeds meer slimme seksspeeltjes op de markt, de clitoris krijgt sinds dit schooljaar meer aandacht op school, en verschillende wetenschappers spitsen zich toe op de mechanismen achter de kloof. 

Ongelijke seksuele rechten 

Zo ook Verena Klein en haar collega’s van de University of Michigan. Hun onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Social Psychological and Personality Science’, maakt heel wat duidelijk over hoe wij denken over orgasmes. Op de vraag van de wetenschappers welk geslacht er het meest plezier beleeft tijdens heteroseksuele vrijpartijen, antwoordden de deelnemers duidelijk: de man geniet het meest van seks, de vrouw is vooral een ‘leverancier van seksueel genot’. En op de vraag wie het meest recht heeft op een orgasme, mannen of vrouwen, antwoordde de meerderheid mannen. 

In een tweede bevraging schotelden Klein en haar collega’s deelnemers een scenario voor van een seksuele ontmoeting waarbij noch de vrouw noch de man een orgasme beleefde. Driekwart van de respondenten dacht dat hij meer teleurgesteld, gefrustreerd en ontevreden zou zijn over de vrijpartij dan de vrouw. Een derde onderzoek bracht aan het licht dat, als maar een van de twee partijen een hoogtepunt zou kunnen beleven, maar liefst 66 procent de man het orgasme zou gunnen. 

“Mannen komen makkelijker klaar”

Bij de eerste drie onderzoeken stond de man dus op het hoogste seksuele schavotje. Verena Klein en haar collega’s deden ook een vierde test, waarbij ze de deelnemers vroegen of ze een ander zouden adviseren om medicatie te nemen die hun angsten en depressie zouden verlichten, ook al is er een grote kans dat ze daardoor geen orgasme meer kunnen krijgen. Vrouwen werden sneller aangemoedigd om de medicatie te nemen dan mannen. Vrouwelijke respondenten waren ook sneller geneigd om die medicatie aan te raden dan de mannelijke deelnemers aan het onderzoek. 

Voor hun laatste onderzoek analyseerden de onderzoekers open reacties van deelnemers over waarom mannen meer recht hebben op seksueel genot. De twee meest voorkomende thema’s die naar voren kwamen, waren dat mannen gemakkelijker een orgasme krijgen dan vrouwen en dat mannen meer controle hebben over relaties.

Belangrijke kanttekening: de onderzoekers bevroegen enkel Amerikaanse respondenten, waardoor ze de resultaten niet wereldwijd durven generaliseren. Daarvoor zijn bevragingen van deelnemers met verschillende culturele achtergronden noodzakelijk. Hoopgevend nieuws voor alle vrouwen in onze regionen.