Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Studie toont aan: 2 op de 3 koppels beginnen als vrienden. “Rommelige grens tussen vriendschap en romantiek”

doorRoxanne Wellensop 07/08/2021

Er is dus toch een weg terug uit de friendzone. Een onderzoek gedaan aan de Universiteit van Victoria in Canada laat zien dat maar liefst twee derde van de koppels als vrienden begint. “We begrijpen hoe vreemden tot elkaar worden aangetrokken en beginnen te daten. Maar zo beginnen de meeste relaties niet.”

Vriendschap als basis voor liefde. Logisch toch? Niet zozeer. De meeste studies die tot nu over het onderwerp werden gedaan, onderzochten hoe een vonk tussen twee vreemden al dan niet tot een relatie leidde. Slechts 8 procent van de onderzoeken keek naar de spark die zich na verloop van tijd tussen vrienden kan ontwikkelen. Nu blijkt dat juist dié spark de meeste relatie-vuren doet opflakkeren. 

“We begrijpen hoe vreemden tot elkaar worden aangetrokken en beginnen te daten. Maar zo beginnen de meeste relaties niet”, zegt Danu Anthony Stinson, leider van het onderzoek en hoofddocent bij de afdeling psychologie aan de Universiteit van Victoria. Stinson bevroeg samen met een team wetenschappers 1.900 mensen, zowel studenten als volwassenen. 680 van hen waren getrouwd of samenwonend. Iedereen kreeg dezelfde vraag: of ze bevriend waren met hun partner voordat ze een romantische relatie kregen.

De beste basis

Bijna zeventig procent van de deelnemers antwoordde positief. Het percentage was zelfs nog hoger bij mensen jonger dan twintig en personen binnen de LGBTQ+-gemeenschappen. 

De meeste deelnemers waren gemiddeld een à twee jaar vrienden voor ze iets meer begonnen te voelen voor elkaar. De meerderheid gaf daarbij aan dat er geen aantrekkingskracht was toen de vriendschap begon, en de helft van de studenten noemde vriendschap de beste basis om een relatie te starten. Veel beter dan elkaar pakweg ontmoeten op een feestje of online.

“Er is een rommelige en wazige grens tussen vriendschap en romantiek”, besluit Stinson. “We zullen ons idee over wat een goede vriendschap of een goede relatie maakt moeten herdenken.”