Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Studie: wie een date wil strikken via Tinder, leert deze onaantrekkelijke gewoonte maar beter af

doorStéphanie Verzelenop 01/11/2021

Vlaamse en Nederlandse tieners beseffen dat het bergaf gaat met hun taalkennis. Dat blijkt uit een onderzoek van kranten NRC en De Standaard. Maar opvallend: op datingsites blijven jongeren streng voor elkaar. Twee op de drie meisjes en een op de twee jongens vinden spellingsfouten een grote afknapper. Dt-fout? Geen match.

“Ben ik in de hemel belandt? Want jij ziet eruit als een engel.” Het is een gewaagde openingszin. Spreek je hem uit op café, dan is de slaagkans – laat ons eerlijk zijn – niet bijster groot. Stuur je hem in een berichtje op Tinder, dan is de slaagkans nihil. Die dt-fout gespot? Onvergeeflijk volgens de jeugd van tegenwoordig.

Dat blijkt uit een onderzoek van kranten NRC en De Standaard. Ze gingen na hoe het zit met de taalkennis van de Belgische en Nederlandse jeugd tussen 12 en 29 jaar. Slechte punten op dat rapport, zo blijkt. En dat geeft de jeugd zélf toe. De helft van de ondervraagde jongeren is ervan overtuigd dat de jeugd niet meer kan spellen.

*Swipet links*

Dat vinden ze zelf trouwens niet oké, tonen de resultaten. En dan vooral wanneer het op de liefde en aantrekking aankomt. Volgens de survey vinden twee op de drie meisjes en een op de twee jongens slechte spelling op een datingapp onaantrekkelijk. Nederlandse jongeren zijn nog een tikkeltje strenger dan Belgische op dat vlak. En hoe ouder we zijn, hoe erger we het vinden. Een middelbare scholier is vergevingsgezinder voor een taalfout op Tinder dan een student in het hoger onderwijs. 

Dat meisjes gevoeliger zijn voor taalfouten dan jongens is trouwens niet nieuw. Onderzoek toont al langer aan dat zij op sociale media minder dt-fouten maken. Maar niet omdat ze de regels beter kennen. “Meisjes zijn ‘sensitiever’ voor de spellingnorm”, zegt sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove van de Universiteit Antwerpen in De Standaard. “Ze zijn gevoeliger voor de mogelijke stigmatisering die met foute spelling gepaard kan gaan.”

Dt-fouten of andere blunders tegen grammatica of spelling kunnen je anno 2021 dus met een triest liefdesleven opzadelen. Best even het Groene Boekje erbij halen voor je Tinder opent.