Van ‘apocalypsing’ tot ‘tindermoeheid’: zo gaan we daten in 2021 volgens relatietherapeut Chloé De Bie. “We worden steeds vrijer in de liefde”

doorLiesbeth De Corteop 23/01/2021

Cupido heeft er een zwaar jaar opzitten. Door corona leek het voor veel singles moeilijker dan ooit om nieuwe mensen te ontmoeten en flirten gebeurde vooral online. Probeer dan maar eens raak te schieten als engeltje van de liefde. Het staat dan ook vast dat ons datingleven er in 2021 anders zal uitzien. Van skypedaten tot seksbuddy’s: klinisch psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie somt op wat de grootste trends zijn. 

1. Apocalypsing

De laatste maanden is een nieuwe trend opgedoken: apocalypsing. Of: je relatie behandelen alsof het je laatste is. “Er zijn sowieso altijd mensen die de neiging hebben om een nieuwe relatie te overhaasten. Maar sinds de pandemie is deze groep gegroeid”, bevestigt Chloé De Bie. En dat is logisch, zegt ze. “In tijden van lockdowns en pandemieën is het nu eenmaal fijner om met twee samen te hokken dan in je eentje in een leeg huis te zitten.” 

En da’s blijkbaar nog niet zo slecht. Verliefdheid in hoge versnelling levert immers heel wat voordelen op. “Het is de perfecte relatietest. Door je te smijten, kom je er veel sneller achter of een relatie werkt of niet.” 

“Door de trend van apocalypsing zullen we in 2021 minder kieskeuriger worden”, stelt De Bie. “We leefden lange tijd in een ‘Bol.com’-cultuur. We hadden een hele checklist aan eisen en legden de lat voor onze partner té hoog: hij/zij/die moet knap zijn, de financiële zaken op orde hebben, aan al onze noden voldoen, dezelfde gewoontes hebben, gelijkaardige familiewaardes in achting nemen, ... Liep er één ding mis? Dan gingen we op zoek naar ander en beter. Dat is een mooi maar onrealistisch ideaal. Door eenzaamheid en frustraties van de lockdown gaan we niet meer op zoek naar de perfecte partner, in de plaats settelen we ons voor een match die goed genoeg is.”

2. Slow dating

Het omgekeerde zien we ook: koppels die een relatie veel rustiger aanpakken. “Er zijn nieuwe barrières die het daten bemoeilijken. Je mag maar één knuffelcontact hebben. Het gevolg: sommige mensen nemen de tijd om hun potentiële partner te leren kennen. Traag maar gestaag. Enkel zo komen ze te weten of iemand het waard is om het te schoppen tot knuffelcontact.”

Nog zo’n voorbeeld: terwijl er vaak op de eerste date wordt gekust, wordt dat nu langer uitgesteld. “Een eerste date is vaak buiten, met anderhalve meter afstand en een mondmasker. Iemand zoenen is dan ook complexer. Je wil de ander eerst vertrouwen, en weten dat je vlam zich aan de regels houdt en dat het risico dat je besmet wordt met corona nihil is. Stel dat je afgewezen wordt: is dat omdat je date je niet ziet zitten, of omdat ’ie niet durft te kussen door corona?”

3. Online daten, so what?

“Tot vorig jaar stonden veel mensen nog sceptisch tegenover online daten en datingdiensten. Nu is dat quasi de enige manier om iemand te ontmoeten”, aldus De Bie. “Het zal dus de norm worden en de laatste restjes schaamte, negatieve bijklank en taboesfeer volledig van zich afschudden.”

Dat er vraag is naar degelijke dating services bewijst het succesvolle high-end bureau Jade & Jules, dat in oktober 2020 het levenslicht zag. Mannen moeten maar liefst 7.000 euro betalen voor een levenslang lidmaatschap. Per kwartaal komt daar nog een som bij van 500 euro. Vrouwen kunnen zich gratis inschrijven, maar moeten wel 100 euro neertellen als er een ontmoeting geregeld wordt. Het toont in elk geval aan dat we het fenomeen van online daten meer omarmen.

4. Skypedaten

“Wie twee jaar geleden voorstelde om te videocallen als date, werd sowieso vreemd bekeken. Nu heeft elk datingbureau erop ingezet. Dat komt omdat we het gewoon zijn om te zoomen en te skypen, en omdat we via een scherm nog steeds meer non-verbale cues kunnen opvangen dan tijdens een chatgesprek. Dan is het gemakkelijker om in te schatten of er een klik is”, verklaart De Bie. 

“Singles zullen ook sneller spontaan voorstellen om te videochatten. Momenteel lukt het niet om op restaurant te gaan of een filmpje mee te pikken in de cinema, en aangezien de meerderheid zich wilt houden aan de regels, zijn de opties beperkt. Je kan er ook echt een tof afspraakje van maken: je kan je opkleden, een aperitiefje uitschenken, dezelfde muziek opzetten, ... Het is als een café, maar met meer privacy.” 

5. Tindermoeheid

We zeiden het al: voor ons liefdesleven, en ons sociale leven tout court, moeten we meer dan ooit beroep doen op schermen, smartphones en virtuele toepassingen. Dat zorgt bij sommigen voor een degout. Ze hebben er genoeg van, en dat vergroot het fenomeen van Tindermoeheid. Daar heeft de Nederlandse Tila Pronk van de Universiteit in Tilburg zonet nog onderzoek naar gedaan. Haar redenering: op apps als Tinder krijg je honderden profielen te zien. Die keuzevrijheid is overweldigend, waardoor we onszelf vastrijden. We zijn niet meer in staat om nog een keuze te maken, en als we na lang wikken en wegen toch een knoop doorhakken, zijn we veel kritischer en kieskeuriger voor onze match. 

In de plaats komen nieuwe apps, die ons gerichter helpen in de zoektocht naar die prins op het witte paard. “Tinder zal veel concurrentie krijgen van Facebook Dating”, voorspelt De Bie. “Deze nieuwe service van Mark Zuckerberg heeft een heleboel voordelen. Het zal zelf matches voorstellen, op basis van je interesses. En we weten allemaal dat Facebook ons goed in de gaten houdt: hoe lang we naar iets kijken, welke muziek of podcasts we luisteren, wat we niet leuk vinden ... Bovendien gebruikt Facebook Dating meer parameters: rookt iemand? Heeft onze match kinderen? Zijn er gemeenschappelijke vrienden?” 

6. Nieuwe relatievormen

“Onze maatschappij wordt steeds vrijer, ook op liefdesvlak. Monogamie wordt vaker in vraag gesteld, en meer koppels durven te kiezen voor een open relatie, polyamorie, ... Die relatievormen zijn meer aanwezig dan ooit, maar nog niet wijdverspreid”, meent De Bie. 

“Vooral friends with benefits is bezig aan een opmars. Dat blijkt uit ‘Singles in America’, een van de grootste studies over alleenstaanden. Liefst één op de vier alleenstaanden heeft tijdens de pandemie seks gehad met een huisgenoot. Opvallend: het gaat vooral over mensen die voordien nooit zouden overwegen om met iemand in bed te duiken zonder romantische gevoelens. Het toont aan dat huidhonger een enorm krachtig instrument is. In Nederland mochten singles daarom vanaf een bepaald moment een seksbuddy zoeken. In België zijn we iets preutser en werd er gesproken over een knuffelmaatje. (lachje) Aangezien er ons nog een overgangsjaar te wachten staat, zullen die seksbuddy’s alleen maar toenemen.”

Meer bijleren over de liefde? Lees het boek: En ze leefden nog lang en gelukkig van Chloé De Bie, Pelckmans Uitgevers, 22,50 euro. Of volg Chloé De Bie op Instagram.