Van polyamorie tot flexiseksualiteit: 7 fluïde relatievormen die je moet kennen

doorRedactieop 16/06/2021

Het is niet meer zo simpel als aan, uit of knipperlicht. It's complicated. Dit moderne relatiejargon is typerend voor allerhande nieuwe, fluïde vormen van liefde.

1. Kwarrel: een kwalitatieve scharrel. Jullie zijn al even aan het ‘scharrelen’ en er zijn ook wel gevoelens voor elkaar. Potentieel zou hier een relatie uit kunnen voortvloeien, maar zover zijn jullie (nog) niet.

2. Dwarrel/twarrel: een twijfelachtige scharrel. Jullie hebben seksueel contact, maar het is onduidelijk wat dit voor jullie betekent of waar het naartoe gaat.

3. Friends with benefits: vrienden die seks hebben, ­zonder een partnerrelatie aan te gaan.

4. Flexrelatie of try-outrelatie: een tijdelijke ‘relatie’. Mensen in een flexrelatie zijn niet per se op zoek naar een relatie die voor altijd duurt en vinden het an sich ook geen probleem om te blijven (casual) daten in plaats van een lange relatie aan te gaan.

5. Ignorela: de genegeerde relatie. Eigenlijk hebben jullie een relatie. Iedereen in jullie omgeving weet het, maar jullie weigeren om het een relatie te noemen.

6. De open relatie: buiten jouw primaire relatie gaan jij en/of je partner ook (seksuele) verhoudingen aan met andere mensen. Elke partij is hiervan op de hoogte en gaat ermee akkoord. Soms wordt het eenzijdig en oogluikend toegestaan, soms gaan koppels ook samen verhoudingen aan (= swingers).

7. Polyamorie: is eigenlijk ook een vorm van een open relatie. Er wordt naast een seksuele verhouding ook een emotionele verbintenis aangegaan met andere partijen. Soms zijn alle liefdesrelaties in een polyamoureuze relatie evenwaardig, soms is er een primaire relatie. De voorwaarde is ook hier dat het eerlijk en open gebeurt, met medeweten en instemming van alle partijen.

Moderne relaties nemen steeds diversere vormen aan. Schrijfster en journaliste Corine Koole interviewt al ruim achttien jaar mensen over liefde, lust en relaties. In het julinummer van Goed Gevoel stelt ze vast dat de grenzen van de liefde vervagen.