“Veel afrodisiaca zijn erotiserend door hun vorm of kleur.” 2 seksuologen onthullen de zin en onzin van lustopwekkers op het menu

doorRedactieop 16/07/2021

Een glas champagne, zoete aardbeitjes gedrenkt in chocolade en de zilte smaak van oesters. Met afrodisiaca, voedingsmiddelen die onze seksdrive verhogen, zetten we de toon voor een zinnenprikkelende avond. Maar werken die lustopwekkende ingrediënten ook echt? Wij gingen te rade bij twee seksuologen. “De Spaanse vlieg is een gevaarlijke uitzondering.” 

Nieuw zijn afrodisiaca allesbehalve. Het woord zelf komt van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en de schoonheid. Veel culturen over de hele wereld gebruiken voedsel en brouwsels al eeuwenlang om het seksuele verlangen te vergroten. Kruiden en specerijen als basilicum, munt en kaneel werden in de Oudheid al gebruikt als ‘liefdesdrankjes’. En de legende gaat dat de Azteekse leider Motecuhzoma II, die leefde in de vijftiende eeuw, maar liefst vijftig kopjes chocolade dronk voordat hij ‘een vrouw plezierde’.

Choco(oeh)la(la) 

Maar werken die afrodisiaca ook echt? En zo ja: hoe? Zes jaar geleden pikten onderzoekers er de meest besproken afrodisiaca uit, zoals chocolade, de wortelsoort maca, honing en oesters - en bekeken ze hun lustopwekkende waarde. Het onderzoek werd gepubliceerd in The International Society for Sexual Medicine, en maakte komaf met enkele mythes. Zo ook (helaas!) dat chocolade je seksdrive een boost geeft. Chocolade bevat inderdaad ingrediënten die in verband worden gebracht met een hoog niveau van serotonine, bekend als het gelukshormoon en gelinkt aan onze seksuele drive. Maar de groep mensen die géén chocolade at, toonde geen significante verschillen op lustopwekkend vlak.

Volgens Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, dragen drie stoffen in chocolade mogelijk bij aan de mythe. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel en vermindert zo de vermoeidheid, theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel, en fenylethylamine verbetert de stemming. Van dat laatste stofje maakt ons lichaam grote hoeveelheden aan als we verliefd zijn of een orgasme ervaren. 

“De combinatie van deze drie stofjes, en de extra energie die chocolade levert, zorgen ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je een soort van verliefdheidsgevoel krijgt”, duidt Sensoa. “Maar: deze stoffen zijn slechts in zeer kleine hoeveelheden in chocolade aanwezig. Je moet er dus al kilo’s van eten om een effect op je libido te merken. Bovendien wordt de fenylethylamine al afgebroken in het lichaam voordat het de hersenen kan beïnvloeden." Dat de Azteekse leider Motecuhzoma zinnenprikkelende gevolgen ervaarde van zijn vijftig kopjes chocolade, zou dus kunnen kloppen. Maar van de gemiddelde chocolade-craving voel je dus niets. 

Irriterend insect 

En dat gaat wel op voor meer afrodisiaca. Oesters zijn bijvoorbeeld rijk aan het mineraal zink dat de productie van testosteron vergroot, gember werkt verwarmend en stimulerend, peper verhoogt de bloedstroom doorheen het lichaam (inclusief de geslachtsorganen!). Sensoa is duidelijk: die stoffen zijn over het algemeen goed voor onze gezondheid, maar de hoeveelheden die we in één portie opnemen zijn miniem. Een onmiddellijk effect op het lichaam is dan ook niet bewezen. 

Een gevaarlijke uitzondering is de Spaanse vlieg, ook bekend als cantharide, waarschuwt Sensoa. Dat afrodisiacum wordt soms verkocht in seksshops en is ook online verkrijgbaar. Als je de Zuid-Europese kever fijnstampt levert dat de lustopwekkende stof cantharide op. Maar dat goedje kan, zélfs in kleine hoeveelheden, dodelijk zijn. 

De Spaanse vlieg is geliefd omdat het erecties bevordert. Maar in werkelijkheid zorgt het afrodisiacum ervoor dat de urinebuis geïrriteerd geraakt, waardoor er meer bloed naar de geslachtsdelen stroomt. Komt daarbij dat je cantharide moeilijk kan doseren én de verkoop niet gereglementeerd is. Lukt het je niet om de juiste balans te vinden, dan kan je te maken krijgen met maag- en nierproblemen maar ook een langdurige, pijnlijke erectie die de penis kan beschadigen. Dus of het doel de middelen heiligt? 

Het omgekeerde effect

“Het bewijs dat afrodisiaca je seksleven echt ten goede komen, is schaars. Er is meer onderzoek nodig”, vertelde dr. Justin Lehmiller, een onderzoeksmedewerker bij The Kingsey Institute, onlangs nog aan de lifestylewebsite The Everygirl. Klinisch seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie bevestigt dat: “Vanuit fysiologisch en biologisch standpunt kunnen we niet zeggen dat de gangbare afrodisiaca een erotiserende werking hebben op ons lichaam. Maar bij middelen moet je ook rekening houden met het psychologische effect. En dat is er wel degelijk. Wetenschappers spreken ook wel eens over het placebo-effect: afrodisiaca werken vooral als je gelooft dat ze werken.”

“Veel afrodisiaca zijn erotiserend door hun vorm of kleur”, geeft Chloé De Bie nog mee. “Een vijg, oester, perzik, abrikoos of artisjok hebben iets weg van een vagina. En drie keer raden waar selder, asperges, bananen en aubergines aan doen denken. De rode kleur van aardbeien, tomaten en granaatappel staat dan weer symbool voor liefde en passie.”

“Mocht er een saus bestaan die écht lustopwekkend was, ik bracht ze meteen op de markt en ging rentenieren”, lacht seksuoloog Filip Geelen. Maar ook hij sluit zich aan bij dr. Lehmiller en bij klinisch seksuologe Chloé De Bie. “Met bepaalde voedingsproducten creëer je inderdaad de juiste sfeer. Oesters, aardbeien met chocolade en champagne zijn dingen die je niet op een doorsnee donderdag op tafel tovert. Fishsticks met puree zijn nu eenmaal minder zinnenprikkelend. Wij associëren die producten niet met een romantische avond.”  

Sommige voedingsmiddelen kunnen bovendien voor vervelende lichamelijke ongemakken zorgen, die een wilde vrijpartij wel eens in de weg zouden kunnen staan. Tot de anti-afrodisiaca behoren producten die zorgen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid of een slechte ademgeur. Denk knoflook, kool en uien. Ook te veel glazen alcohol achteroverslaan kan lustgevoelens de kop indrukken: het vermindert het libido en de seksuele prestaties.

Tussen onze oren 

“In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je je op gemak voelt”, benadrukt Filip Geelen. “Maar als je het thuis dan ook nog eens gezellig hebt gemaakt én je elkaar een psychologisch duwtje in de rug geeft door afrodisiaca op tafel te toveren, dan zou de date wel eens tussen de lakens kunnen eindigen.” “Het gaat inderdaad om het feit dat je moeite voor elkaar doet, het mysterie dat er rond afrodisiaca hangt”, zegt ook Chloé De Bie. “Als je partner alles uit de kast trekt voor jou en oesters en champagne tovert, stuur je zo de avond in een bepaalde richting.” 

De werking van die afrodisiaca zit dus vooral tussen onze oren. Maar of dat een probleem is? Het baat misschien niet, maar het kan (met uitzondering van de Spaanse vlieg) zeker geen kwaad. Leidt het niet tot liefkozende aanrakingen en vurig geflikflooi, dan was het lekkers op tafel misschien wel een streling voor je tong.