Vegan glijmiddel, glazen dildo’s en biologisch afbreekbare vibrators. Zo maak jij je seksleven groener
Of het nu gaat over anticonceptie, glijmiddel of onze favoriete seksspeeltjes: ook in de slaapkamer kunnen we respect tonen voor Moeder Aarde. De Britse journaliste Georgina Wilson-Powell ging op zoek naar de meest duurzame alternatieven voor tussen de lakens. Van glijmiddel met natuurlijke ingrediënten tot dildo’s van glas: opties zijn er zeker. “Als een merk je langer plezier en meer gevoeligheid belooft, dan betekent dat vaak dat er meer chemicaliën zijn gebruikt.”

In haar nieuwe boek Factcheck, is het echt duurzaam? formuleert journaliste Georgina Wilson-Powell oplossingen voor liefst honderdveertig ecodilemma’s. Van het duurzaamste alternatief voor melk tot ecologische begrafenissen, maar ook een zo groen mogelijk seksleven. Dat begint al met welke anticonceptie je kiest. “De meeste condooms worden gemaakt van versterkte latex”, vertelt Georgina Wilson-Powell. “Latex zelf is een natuurproduct afkomstig van rubberbomen, maar enkele van de chemicaliën in condooms, zoals zaaddodende nonoxynol-9 en conserveermiddelen, kunnen ongewenste neveneffecten hebben op jou en het milieu."
Chemisch genieten
Iets om in je achterhoofd te houden: als een merk je langer plezier en meer gevoeligheid belooft, dan betekent dat vaak dat er meer chemicaliën zijn gebruikt. “Sommige hiervan kunnen de hormoonhuishouding en hormonale flora verstoren", zegt Georgina Wilson-Powell. “En als de condooms op de afvalberg belanden, kunnen de stoffen in het grondwater terecht komen.” Om nog maar te zwijgen over hoelang het duurt vooraleer condooms zijn afgebroken. Zelfs biologisch afbreekbare exemplaren blijven lang aanwezig, benadrukt de experte.
Condooms zijn bovendien niet altijd vegan: in de regel bevatten ze het melkeiwit caseïne. Maar het aantal veganistische condooms is in opmars. Merken als Fair Squared en GLYDE zetten in op ecologisch verantwoorde codooms, uit natuurlijke latex en met plantaardig glijmiddel.
Verstoorde ecosystemen
En wat met de pil? Die geeft dan wel minder afval, maar wordt wel verpakt in plastic. “De milieu-impact komt vooral ook van de chemicaliën die erin zitten en die via je lichaam in het water terechtkomen”, aldus Georgina Wilson-Powell. “Synthetisch oestrogeen in water beïnvloedt de eiproductie van vissen, wat kan leiden tot verstoorde ecosystemen.” Dat argument gaat ook op voor andere anticonceptie, zoals een ring en pleister. Ook daar is er sprake van hormonen, en moet je de middelen wekelijks of maandelijks vervangen.
Een spiraaltje, dat in de baarmoederholte wordt ingebracht en lange tijd kan blijven zitten, is vanuit ecologisch opzicht een betere keuze: het blijft lang zitten en geeft geen hormonen (of alleen een klein beetje progesteron) af. Maar niet iedereen staat te springen om een spiraaltje in te laten brengen, geeft Georgina Wilson-Powell mee. Voor sommigen is het een vervelende ervaring.
Groener, maar minder betrouwbaar
Het minder gekende pessarium, een siliconen kapje of ring met een flexibele rand dat de baarmoederhals afsluit als je seks hebt, kan je twee jaar lang gebruiken en bevat geen hormonen. Maar om de kans op een ongewenste zwangerschap te minimaliseren, raadt Sensoa aan om het pessarium telkens met zaaddodende gel in te brengen (chemicaliën!). Bovendien quoteert het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid het voorbehoedsmiddel als minder betrouwbaar. In theorie kan er in combinatie met zaaddodende gel niets misgaan, in de praktijk loopt het door onjuist gebruik meer dan eens mis: de kans op zwangerschap is zestien procent.
Wanneer je zelf je ovulatie bijhoudt, de groenste vorm van anticonceptie, is de kans dat het misgaat nog groter. “Sommige onderzoekers spreken zelfs over 27 procent”, zegt Georgina Wilson-Powell. Ze raadt daarom aan om rekening te houden met bepaalde zaken, zoals kiezen voor biologisch afbreekbare condooms en te focussen op langwerkende anticonceptie, maar nog meer te kijken naar waar jij je het beste bij voelt. Want laat ons eerlijk zijn: in het wilde weg bijdragen aan de bevolkingsgroei is ook niet bepaald duurzaam.
Glijmiddel op waterbasis
Ook in the heat of the moment kan je duurzame keuzes maken. “Elk genotsverhogend product dat je gebruikt, met je partner of alleen, heeft een kleine impact op de planeet”, zegt Georgina Wilson-Powell. Denk bijvoorbeeld aan glijmiddel. “Dat goedje bevat vaak dezelfde chemicaliën als in condooms zitten en wordt verpakt in plastic flessen die niet recycleerbaar zijn.”
Je zou daarom kunnen kiezen voor een glijmiddel zonder aardolie en chemicaliën. Nog duurzamer zijn biologische varianten met enkel natuurlijke en vegan ingrediënten. Op de Belgische, ecologische webshop Kudzu vind je onder meer glijmiddelen van de merken BIOglide en Fair Squared. Die zijn op waterbasis (goed voor de natuurlijke balans van je vagina!) en bevatten enkel natuurlijke ingrediënten waarvan tachtig procent biologisch geteeld worden.
Voor de creatievelingen en DIY-fanaten: Georgina Wilson-Powell tipt nog om zelf je glijmiddel te maken. Dat is allesbehalve moeilijk, je kan bijvoorbeeld aan de slag met de kokos- en olijfolie uit je keukenkast en gel van de Aloë Vera op je vensterbank. Maar producten op oliebasis houden wel een risico in. Ze kunnen de kwaliteit van condooms aantasten, waardoor ze hun werking kunnen verliezen.
Biologisch afbreekbare vibrators
Als we denken aan seksspeeltjes, dan flitsen al snel plastic exemplaren met batterijen voorbij. Niet bepaald milieuvriendelijk, dus. “Ze worden bovendien zelden gerecycleerd, omdat het lastig is om alle onderdelen van elkaar te scheiden”, zegt Georgina Wilson-Powell. “De meeste belanden op de afvalberg waar ze afbreken tot microplastics en siliconendeeltjes.” Als je kiest voor een volledig siliconen exemplaar, heb je al een iets duurzamer seksspeeltje beet. “Hoewel voor de productie niet-duurzame aardolie en natuurlijke gassen worden gebruikt, gaan siliconen zelden kapot en geven ze op een afvalberg minder chemicaliën af dan plastic”, geeft de experte mee.
Nog beter zijn hoogwaardige seksspeeltjes van glas. Glas, zeg je? Ja, het bestaat. En in groten getale. Alleen al op de erotische webshop EasyToys kan je liefst 37 glazen dildo’s en buttplugs vinden. Of wat dacht je van biologisch afbreekbare exemplaren, zoals de Gaia Eco Vibrator? Het speeltje is gemaakt van bioplastic, een materiaal op zetmeelbasis waarin geen petroleum grondstoffen zitten. De productie vraagt minder energie en veroorzaakt minder broeikasgassen dan andere materialen voor seksspeeltjes.
Georgina WIlson-Powell is voorstander van plezier tussen de lakens zonder dat er batterijen mee gemoeid zijn. Wil je jezelf dat plezier niet ontnemen? Dan heeft de Britse nog één finale tip voor je in petto: “Investeer in een product dat jaren meegaat en niet al na een paar keer kapot is.”