Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vier Valentijnsdag met deze klassiekers

doorNathalie Topsop 14/02/2017

Omdat we vandaag de liefde vieren, selecteerden wij drie literaire pareltjes die je helemaal in de juiste stemming brengen. Neem er gerust een doos pralines bij…en geniet!

‘ Woeste hoogten’ - Emily Brönte

Het verhaal:
De plot draait rond de mysterieuze Heathcliff, die als vondeling op het landgoed van de familie Earnshaw opduikt. Hij groeit op tussen de twee kinderen van het gezin en wordt uiteindelijk hun stalknecht. Zoon Hindley pest en treitert hem terwijl hij maar kan, maar met dochter Catherine kan hij het heel wat beter vinden. Er lijkt zelfs even iets moois te bloeien tussen de twee. Tot Catherine zich van haar meest pragmatische kant toont en haar hand niet aan Heathcliff, maar aan de veel rijkere buurjongen geeft. In de afgewezen Heathcliff brandt een verschrikkelijke woede en wraakzucht los, die tenslotte, als een natuurramp, alle bewoners van de Woeste Hoogten zal treffen.

Waarom lezen?
Niet echt een liefdesverhaal met een happy ending, deze ‘Woeste Hoogten’ of ‘Wuthering Heights’, maar desalniettemin een aanrader van formaat. Al was het maar omdat Emily Brönte met haar enige roman dapper rebelleerde tegen het zedige boeken uit haar tijd en een vleugje passie niet schuwt.

‘Liefde in tijden van cholera’ - Gabriel Garcia Márquez

Het verhaal:
Toen Florentino Ariza de dertienjarige Fermina zag, werd hij voorgoed verliefd. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina is getrouwd met een ander en hijzelf 622 vrouwen beminde, sterft Fermina's man en krijgt Florentino opnieuw de kans om haar zijn eeuwige trouw te beloven.

Waarom lezen?
De liefde mag dan zo op de korrel genomen worden in dit boek – met als ultieme conclusie dat de symptomen van verliefdheid en cholera niet zo gek ver uit elkaar liggen -, uiteindelijk viert ze wel hoogtij. En als het verhaal van Florentino en Fermina je niet zal overtuigen, dan zullen zinsneden als “Het geheugen van het hart zeeft slechte herinneringen weg en maakt de goede mooier. Dat stelt ons in staat om met het verleden te leven” dat vast en zeker wel doen.

Aan Chesil Beach - Ian McEwan

Het verhaal:
Edward en Florence zijn de beste maatjes, dolverliefd op elkaar en net gehuwd. Vanavond zullen ze hun liefde voor het eerst consumeren in een herberg aan het idyllische Chesil Beach. Lekker eten, een romantische strandwandeling en een hemelbed met gladgestreken maagdelijk witte lakens: het beeld klopt helemaal. Hun huwelijksnacht wordt er dan ook een om nooit te vergeten. Maar dan niet in de gebruikelijke zin van het woord.

Waarom lezen?
Omdat niemand menselijke relaties zo accuraat kan ontleden als McEwan dat doet. Het verhaal van deze twee geliefden die elkaar verliezen nog voor het echt begonnen is, wordt prachtig beschreven vanuit beide gezichtspunten. De ene keer ben je hem, de andere keer haar. Een ding is zeker: nooit werd zo pijnlijk duidelijk hoe belangrijk communicatie is.