Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je best de liefdestaal van je partner begrijpt

doorLynn Guillaumeop 19/08/2017

Hoe geef én krijg jij liefde? En je partner? Heb je daar al eens bij stilgestaan? Doen, want elkaars liefdestaal begrijpen kan heel wat relatiestrubbelingen voorkomen!

Volgens de Amerikaanse Dr. Gary Chapman - auteur van tal van bestsellers - bestaan er grosso modo vijf liefdestalen. We zetten ze even op een rijtje.

1. Dienstbaarheid

Draait het in jouw liefdestaal rond dienstbaarheid? Dan voel jij je het meest geliefd wanneer je partner zijn best doet om jouw leven makkelijker te maken. Van uitspraken als 'laat mij je daarbij helpen' of 'ik heb het al geregeld' word jij warmer dan van een lief compliment. Luiheid, het niet nakomen van afspraken of te weinig hulp zijn risicofactoren binnen je relatie.

2. Blijk van bevestiging

In jouw geval spreken acties niet luider dan woorden. Met spontane complimentjes voel jij je veilig en gelukkig in je relatie. Regelmatig 'ik zie je graag' horen is voor jou belangrijk. Als je partner je daarbovenop ook nog vertelt waarom hij van je houdt, dan is dat de kers op de taart. Opgelet voor verwijten en beledigingen: die vergeet je niet snel. Ook een gebrek aan bevestigende woorden doen je twijfelen.

3. Qualitytime

Geen grotere blijk van liefde dan een avondje bingewatchen of Scrabble. Geeft je liefste jou zijn onverdeelde aandacht, dan loop je op wolkjes. Maar oh wee als er stoorzenders opduiken. Een telefoon die de aandacht van je lief wegkaapt of een date die uitgesteld wordt, doet jou onbelangrijk voelen. Voldoende qualitytime inplannen is dé succesfactor in jouw relatie.

4. Cadeautjes krijgen

Maakt jouw hart een sprongetje telkens je partner je met een cadeautje verrast? No worries, als dit jouw liefdestaal is, ben je heus geen golddigger. Het is je trouwens niet zozeer om het cadeau te doen, maar eerder om de gedachte die erachter schuilgaat. Alle attenties - groot en klein - herinneren je eraan hoe belangrijk je bent voor je liefste. Vergeten verjaardagen of onbenullige geschenken zijn jouw grootste nachtmerrie.

5. Fysieke aanrakingen

Neen hoor, het draait niet alleen om seks. Handjes vasthouden, knuffelen of een lieve aai op je rug zijn helemaal jouw ding. Een slechte dag of onzekerheid? Een knuffel van je liefste doet je instant beter voelen. Fysieke én emotionele verbinding gaan voor jou hand in hand. Een gebrek aan intimiteit zet jouw relatie op de helling.

Wat moet je hier nu mee?

Wel, weten welke liefdestaal jij én je partner spreken, kan wonderen betekenen voor je relatie. Want ben jij een 'dienstbaar' persoon en hanteert je partner de 'bevestingstaal', dan kan dat weleens voor misverstanden zorgen. Hoe vaak je lief je ook vertelt hoeveel hij van je houdt, als hij niet af en toe de vaatwasser leegmaakt voel jij je niet gewaardeerd. Door elkaars taal te begrijpen, leer je wat belangrijk is om de ander geliefd te doen voelen. Je mag je partner daar gerust wat bij helpen. Geef aan wat voor jou belangrijk is. Je plukt er tenslotte allebei de vruchten van.

Benieuwd welk type jij bent? Hier vind je de test.