Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wat je elke dag tegen je partner zou moeten zeggen

doorLynn Guillaumeop 26/09/2017

Die heftige verliefdheid en dansende vlinders in je buik? Helaas zijn ze van voorbijgaande aard. Natuurlijk zie je elkaar graag, maar dat zeg je na verloop van tijd misschien net wat minder vaak dan ‘wat eten we vandaag’. Herkenbaar? Onthoud dan volgende vijf zinnetjes. Ze zijn simpel én efficiënt om je relatie up te spicen.

Goedemorgen!

Tenzij je een echte ochtendmens bent (bestaan die echt?) die bij het afgaan van de wekker gezwind het bed uitspringt om – zonder wallen – een groene smoothie klaar te maken, verlopen ochtenden meestal niet zo vlotjes. Integendeel: die lange to-dolijst bezorgt je misschien al stress, nog voor de dag goed en wel begonnen is. Dat kan anders. Een simpele begroeting als ‘goedemorgen lieverd’ maakt al een heus verschil. Het herinnert je eraan dat jij dat lichtpuntje bent voor je partner. Toegegeven, het klinkt wat cheesy, maar probeer het eens. Met zo’n klein momentje van aandacht voor elkaar start je de dag op een andere – fijnere – manier. Moet je veel vroeger dan je liefste de deur uit? Een sms'je werkt ook!  

Het spijt me

Je snauwde hem af toe hij vroeg of je die boete al betaald had. Je gooide zijn favoriete t-shirt bij de roze was. Je vergat je schoonmoeder een bericht te sturen met haar verjaardag… Slik die verdomde trots weg en zeg ‘sorry’. En neen, kom niet met een resem excuses aandraven om je gedrag goed te praten. Rotdag op het werk of niet: het doet er niet toe. Met een simpele 'sorry' toon je dat de gevoelens van je partner belangrijker zijn dan jouw koppigheid. Het is een blijk van empathie én versterkt jullie teamgevoel. Maak er dus geen strijd van, maar zeg sorry. Punt.

Wat een goed idee!

Of een ander klein complimentje geven: het doet wonderen. Zorg ervoor dat je minstens een keer per dag iets liefs tegen je liefste zegt. Van hoe trots je op hem bent omdat hij die promotie binnenhaalde tot iets kleins als ‘topidee, die spaghetti vanavond’. Als partner ben je elkaars grootste supporter. Bevestig elkaar en pluk er de vruchten van.

Hoe was jouw dag?

Het is oh zo makkelijk om helemaal op te gaan in de ratrace van alledag en door te blijven ratelen over je eigen issues. Vergeet echter niet te polsen naar hoe de dag van je partner was en te luisteren naar zijn of haar besognes. Doe dat elke dag. Het bewijst dat je interesse hebt. Een kleine moeite met groot effect.

Ik zie je graag

Het is ongetwijfeld dé krachtigste zin die er bestaat. Zelfs de minst romantische zielen doen maar beter hun best om hun partner elke dag hun liefde te betuigen. Groots hoeft dat heus niet te zijn: zeg het als afsluiter aan de telefoon, voor je in slaap valt of laat ’s ochtends een lief briefje achter. Ga er niet zomaar van uit dat je lief wel weet dat je van hem of haar houdt, maar spreek het uit. Iedereen hoort toch graag dat hij graag gezien wordt, niet?