Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wetenschappelijk bewezen: zo blijft jullie relatie duren

doorValérie Wautersop 24/11/2017

En ze leefden nog lang en gelukkig: dankzij deze 3 wetenschappelijk bewezen tips onderhoud jij een lange en gelukkige relatie. 

1. Wees vijf keer liever voor elkaar

In 1970 onderwierpen Dr. John Gottman en zijn team enkele koppels aan een test. Er werd hen gevraagd een conflict in hun relatie in 15 minuten op te lossen, terwijl het team toekeek. Na het bestuderen van de tapes, en een opvolgend onderzoek negen jaar later bleek dat ze met 90 procent zekerheid hadden voorspeld welke koppels nog samen zouden zijn, en wie de echtscheiding had aangevraagd. Hoe dat kan? Volgens de onderzoekers is het verschil tussen gelukkige en ongelukkige relatie de ratio aan positieve versus negatieve reacties, namelijk vijf tegen 1. Dus: voor elke negatieve reactie gedurende een conflict heeft een gelukkig huwelijk vijf of meer positieve interacties. ‘Wanneer gelukkige koppels over iets belangrijks praten kan het best zijn dat ze in conflict met elkaar komen. Het verschil met ongelukkige koppels is echter dat ze ook dan nog met elkaar kunnen lachen of grapjes maken’, aldus dr. Gottman. 

2. Deel huishoudelijke taken

Uit onderzoek blijkt dat het enorm belangrijk is om huishoudelijke taken te verdelen tussen partners. Meer zelfs: in een lijst van negen factoren die gelinkt zijn aan een gelukkig huwelijk staat het delen van huishoudelijke karweien op de derde plaats, vlak na trouw en goede seks.

3. Post minder op sociale media

Koppels die vinden dat ze hun relatie kost wat kost moeten valideren door er veelvuldig over te posten op social media zijn vaak niet echt gelukkig samen. Waarom gelukkige koppels minder op sociale media zitten las je eerder al op onze site.