Word jij opgewonden van jezelf? Een seksuoloog en vibratorinfluencer over ‘autoseksualiteit’: “Jezelf sexy vinden komt je seksualiteit ten goede”

doorRoxanne Wellensop 25/01/2021

Ben jij autoseksueel? Met die vraag begint Kourtney Kardashian (41) een artikel op haar lifestylewebsite Poosh. Daar wordt autoseksualiteit omschreven als een persoonlijkheidskenmerk dat ervoor zorgt dat je opgewonden raakt van jezelf. Een seksuoloog en een vibratorinfluencer over het fenomeen: “Van jezelf houden is als met jezelf trouwen. Omdat je jezelf graag ziet for better and for worse.

Volgens Casey Tanner, de therapeut die werd gecontacteerd voor het stuk in Poosh, zijn we allemaal minstens een beetje autoseksueel. Ze definieert de term als een karaktertrek waarbij je opgewonden geraakt van jezelf. Als eenvoudig voorbeeld stelt ze dat je je automatisch sensueler en in the mood voelt als je jezelf sexy vindt. Je denkt nu misschien meteen aan mensen die graag masturberen, maar het is veel breder dan dat. Naar jezelf kijken, jezelf liefdevol wassen, mooie lingerie dragen kan ook al heel opwindend werken, aldus Tanner. “Je ‘turned on’ voelen door jezelf, terwijl niemand anders je heeft opgewonden, dat is autoseksualiteit.”

Ook onze therapeuten kunnen zich wel in die definitie vinden. “Mij gaat het niet zozeer om de term, als wel over wat die term impliceert”, zegt seksuoloog en relatietherapeut Mieke Mievis. “Als je jezelf absoluut niet mooi of sexy vindt, hoe kan je geloven dat iemand anders dat wel vindt? Jezelf sexy vinden draagt daarom bij tot een betere seksualiteit. Lingerie aantrekken voor jezelf en niet voor je partner: ja, dat is de juiste insteek!” (lacht)

Dankbaarheid

Voor sommigen is autoseksualiteit een vorm van zelfzorg. Dat is zo voor Marijne Van Boeckel, bodypositivity-activiste en vibratorinfluencer. “Ik ga vaak uitgebreid in bad met een gezichtsmaskertje op, en dan scrub ik mijn lichaam zachtjes om die zintuiglijke prikkel te ervaren”, zegt ze. “Dat is mijn manier om dankbaarheid naar mijn lichaam te tonen. Dat doe ik ook met masturbatie. Als ik mezelf bevredig, voel ik me in verbinding met mijn lichaam. Het begint met mezelf te strelen en aan te raken, de speeltjes volgen daarna.” (lacht)

Marijne benadrukt het belang van jezelf sexy te vinden. “Ik voel me zelfzekerder, waardoor ik me ook beter voel op mijn werk. Ik kom uit voor mijn sensualiteit en durf me daardoor kwetsbaar op te stellen. Bij mijn partner kan ik alle remmen losgooien, omdat ik mijn eigen lichaam zo goed heb leren kennen. Ik kan hem perfect aanwijzen welke plekjes hij moet stimuleren.” Volgens Marijne hoeft jezelf graag (opgewonden) zien geen bedreiging te zijn voor je lief. “Het is eerder een mooie aanvulling op wat je tussen de lakens met iemand deelt.”

Verliefd op jezelf

Jezelf aantrekkelijk en sexy vinden, dat vraagt om zelfvertrouwen. En in zelfvertrouwen zit het woord ‘trouwen’. “Van jezelf houden betekent ergens ook dat je met jezelf trouwt”, zegt Mieke Mievis. “Omdat je jezelf graag ziet for better and for worse. Je kiest óók voor je minder goede kanten. Zelfvertrouwen hebben is zeggen: ook al ben je niet de mooiste en heb je niet het perfectste lijf, toch ben je dik oké.”

De ene trouwt symbolisch met zichzelf, de ander doet het echt. Voor sommige mensen is autoseksualiteit meer dan een karaktertrek of een vorm van zelfliefde. Het is hun seksuele voorkeur. Dat is het geval bij de Amerikaanse Ghia Vitale, die sinds 2017 verloofd is met zichzelf, al zit legaal trouwen er voorlopig niet in. “Ik zal nooit vergeten hoe ik mezelf ten huwelijk vroeg”, schrijft ze in een blogbericht op Quailbellmagazine. “Toen ik hoorde dat nog andere mensen dat deden, vroeg ik mezelf enthousiast: ‘Kunnen we het doen?!’ Was ik echt klaar om zo’n grote stap te zetten? Het antwoord was ‘Ja’. Het maakt niet uit met wie ik ooit nog zal trouwen, dit engagement naar mezelf blijft er altijd.”

Vlinders

Ghia Vitale schrijft over de vlinders die ze soms voelt als ze aan zichzelf denkt en hoe wonderlijk ze haar verloving ervaart. “Het allerleukste vind ik onder de lakens kruipen en mezelf knuffelen", zegt ze. “Dan sluit ik mijn ogen en adem ik al die sensaties in die erbij komen kijken. Ik waardeer mezelf voor wie ik ben en ben vastberaden om alle zelfliefde te voelen die ik maar kan. Ik was altijd bang om te eindigen met iemand die me slecht behandelde, nu ben ik samen met iemand die me behandelt zoals ik echt behandeld wil worden.”