Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Word ook een 'wild woman': 5 inzichten om het sexy, stoute deel van jezelf te omarmen

doorRoxanne Wellensop 20/06/2022

Een braaf meisje zijn hebben we al jong geleerd. Maar waarom leerden we nooit het wilde, stoute, sexy deel van onszelf te omarmen? Tijd om de ongetemde tijgerin in jezelf los te laten en je vrouwelijke energie te ontdekken. Tijd om goddelijk genot te ervaren in bed. Experts Alexandra Roxo en Leen Scholiers leggen je uit hoe.

Als je in een westerse maatschappij bent opgegroeid, is de kans groot dat je God ziet als een man. De kans is minstens even groot dat je werd verteld dat mooi zijn betekent: in een maatje 36 passen en gladde benen hebben. Dat vrouwelijkheid gelijkstaat aan sexy zijn, frêle zijn en onveilig op straat. ‘Sois belle et tais-toi’ was eeuwenlang het motto. In ons land werden vrouwen zelfs niet erkend als volwaardige burger tot het midden van de vorige eeuw: pas in 1948 kregen ze stemrecht. De verering van het vrouwelijke is zo goed als afwezig in onze cultuur, maar wat dan met de wilde, ongetemde vrouw die in ons allemaal schuilt? ‘Wij, vrouwen, bezitten een grote kracht, die we vaak niet belichamen omdat we al op jonge leeftijd geleerd hebben dat dat niet mocht’, zegt seks- en relatiecoach Leen Scholiers. ‘Die kracht zit vervat in ons lichaam, onze baarmoeder, in onze seksualiteit en verbinding met de aarde.’ Daar is Alexandra Roxo, spiritueel coach en auteur van het boek F*ck Like a Goddess het mee eens: ‘De energie die voortkomt uit Moeder Aarde, uit het ontstaan van nieuw leven, is zo krachtig dat het patriarchaat haar al duizenden jaren onderdrukt, in korsetten snoert, op hoge hakken laat wiebelen en in brand steekt.’ ‘Als je niet in je kracht staat, kan zich dat uiten in perfectionisme, een ongelukkig gevoel en weinig seksueel plezier. Je zit vast in je hoofd en rammelt misschien dagelijks een to-dolijstje af zonder plezier’, zegt Scholiers. ‘Onze maatschappij is prestatiegericht en er is veel druk om aan alle verwachtingen te voldoen.’ Om de kracht in jezelf te ontketenen, moet je je ontdoen van alles wat in de weg staat. Conditioneringen, oude pijn en overtuigingen die je hebt meegekregen uit je omgeving. In het midden van al die rotzooi ligt de sleutel tot het bevrijden van je wilde zelf. 

Inzicht 1: Doorvoel je pijn

Roxo: ‘De eerste stap in het proces is erkennen waar je staat en welke problemen je op dit moment ervaart. Om te achterhalen waardoor je niet volledig in je kracht staat, kijk je het best naar de dingen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Je blokkades zitten daar waar je wordt getriggerd. Vlieg je bijvoorbeeld altijd uit je slof als je partner te laat thuiskomt? Schaam je je voor je impulsiviteit? Of ben je altijd van slag als je moeder een opmerking maakt over je kapsel? Om erachter te komen wat jouw triggers zijn, kan je je afvragen: Wat maakt mij boos? Verdrietig? Waar schaam ik me voor? Hoe is mijn relatie met mijn ouders? Wat denk ik over mijn lichaam? Welke overtuigingen heb ik meegekregen van mijn ouders of de maatschappij?’ Trauma’s of blokkades versperren de weg naar de leeuwin in jezelf als je ze niet aanpakt, maar tegelijk zijn ze ook de deur ernaartoe. Hoe heel je die diepe wonden? Door af te dalen naar het binnenste van je lichaam met de volgende oefening. 

Oefening:
Trek drie kwartier tot een uur uit. Kies een blokkade of wond waar je op dit moment pijn of frustratie door voelt. Een beperkende overtuiging die je klein houdt, een gevoel van stress door iets wat ooit gebeurd is, een herinnering ... Leg je hand op je onderbuik en begin in gedachten richting je hand te ademen. Voel met elke ademhaling de blokkade of pijn. Als je niets voelt, adem dan nog dieper en zucht hoorbaar. Merk op waar de blokkade zich in je lichaam bevindt. Welke kleur heeft het gevoel? Is het warm of koud? Krijg je er een beeld bij? Laat het vanzelf komen. Je verstand zal het proberen te analyseren, maar ga daar niet in mee. Adem dieper naar het gevoel en laat het sterker worden. Zeg ‘ahhh’, kreun of jank het naar buiten. Door geluid te maken kan je loslaten en kom je uit je hoofd. Dat doe je tot het gevoel begint te veranderen, bewegen, of verdwijnt. Keer weer terug naar het hier en nu en adem normaal. Je zal merken dat je nu geen emotionele band meer met de herinnering of overtuiging hebt, al kan het dat je de oefening moet herhalen. Als je dit liever onder begeleiding doet, kan je deze (Engelstalige) oefening gratis downloaden op alexandraroxo.com/flag.

Inzicht 2: Schijn licht op je seksuele ervaringen
Bij de meesten van ons hebben de diepste schaduwen te maken met seks. Misschien kreeg jij de boodschap dat seksualiteit slecht is of dat je vermogen om mannen te behagen je waarde bepaalt. Misschien was je het slachtoffer van seksueel geweld. ‘Ons seksleven kan pas veranderen als we die schaamte onder ogen zien en aanvaarden wat die vanbinnen heeft teweeggebracht’, zegt Alexandra Roxo. ‘Dat doen we via een oefening.

Oefening:
• Neem een blad papier en beantwoord de volgende vragen: Wat is mijn relatie met seks? Welke overtuigingen over seks kreeg ik in mijn jeugd? Wat vertel ik mezelf steeds weer over seks? Wat hebben mijn ouders me over seks geleerd? 
• Creëer een veilige ruimte en pak pen en papier. Begin met de buikademhaling. Maak een lijstje van je vroegste seksuele ervaringen en beschrijf hoe die voor je waren. Blijf contact houden met je ademhaling, zonder is dit alleen maar een schrijfoefening. Sluit af met muziek, een bad of iets anders. Herhaal dit tot al je seksuele ervaringen op papier staan. 
• Richt een veilige plek in voor jezelf, zet muziek op, pak je lijstje van de vorige oefening en een spiegel. Neem de naam van je eerste seksuele partner op je lijst. Kijk jezelf aan in de spiegel en zeg: ‘Als er ergens in mij schaamte, schuld, walging of pijn zit als gevolg van de ervaringen die ik met deze persoon heb gehad, wat kan ik er dan op dit moment van leren? Ben ik er klaar voor om deze ervaring vol liefde voor mezelf te accepteren?’ Is het antwoord ‘ja’, kijk jezelf dan diep in de ogen en bedank de persoon hardop voor wat hij of zij je geleerd heeft. Als je merkt dat je er nog niet aan toe bent om de ander te bedanken, zeg dan iets à la: ‘Ik ben bereid om alle emoties te voelen die mij nog verbonden houden met deze persoon of situatie, zodat ik deze persoon uit mijn bewustzijn kan bannen en ik verder kan.’ Herhaal dit tot je alle ervaringen hebt gehad. Verscheur, verbrand of begraaf de bladzijden ten slotte om het af te sluiten.

Inzicht 3: Kom in het reine met je borsten

Te groot, te klein, ongelijk ... we hebben veel oordelen en schaamte over onze borsten. Leen Scholiers: ‘Je lichaam reageert op afwijzing met gevoelloosheid of kwaaltjes. Ook je borsten. Onze borsten zijn energetisch verbonden met het hart. Vrouwen die hun borsten ontkennen of afkeuren, sluiten hun hart en sommige emoties onbewust af. En dat heeft een grote impact, want vanuit de taoïstische traditie gelooft men dat het energetische hart van een vrouw zich eerst moet openen voor de vagina dat kan doen. Het is niet voor niets dat de meerderheid van de vrouwen eerst opgewarmd wil worden in haar hele lichaam voordat de vagina wordt aangeraakt.

Oefening:
• Kleed je uit en ga naakt voor de spiegel staan. Kijk naar je borsten en merk op wat je voelt of denkt. Wat zeg je dagelijks tegen jezelf? Welke kritische opmerkingen maak je over je boezem? Probeer eens te voelen: wat vinden je borsten van jou? Je kan deze oefening ook toepassen op de rest van je lichaam.
• Geef je borsten complimenten. Zeg wat je oprecht mooi aan ze vindt. Misschien wil je er ook iets anders tegen zeggen. Je kan ze bedanken. Je kan je verontschuldigen. Doe wat voor jou goed voelt.
• Masseer je borsten. Creëer een veilige ruimte met muziek of kaarsjes en begin diep te ademen. Smeer je handen in met olie en voel de sensualiteit die alleen al in die handeling zit. Plaats dan het midden van je handpalmen op je tepels en sluit zachtjes je vingers om je borsten. Maak zonder je handen te verplaatsen cirkels van het midden naar boven, en via de buitenkant naar beneden. Dat is een helende richting. Op die manier kan je je hart openen en blokkades opheffen. Draai nu de andere kant op. Dit is een activerende richting die voor meer vreugde zorgt. Let op: vrouwen die borstkanker of cysten hebben kunnen die laatste richting beter niet doen.

Inzicht 4: Eer je vagina

Je kan pas volledig vertrouwen krijgen in je lichaam en wild worden als je je vagina erkent. ‘Je kan je vagina vergelijken met een kompas dat je op elk moment kan raadplegen’, zegt Alexandra Roxo. ‘Spirituele geschriften spraken duizenden jaren geleden al over de baarmoederhals als directe doorgang naar het goddelijke. Geen wonder dat de kerk zo lang geprobeerd heeft om controle uit te oefenen over het vrouwenlichaam: we hebben een goddelijke doorgang naar het mysterie van het leven tussen onze benen!’ ‘Onze vagina is van nature vrolijk en goedgezind’, vult Scholiers aan met een lach. ‘En toch hebben heel wat vrouwen pijn tijdens penetratie, of ervaren ze irritaties of gevoelloosheid. Dat ligt vaak aan moeilijke of zelfs traumatische ervaringen die je had met seks. Je vagina is net een spons die alles opslaat. Als je een van die dingen voelt, wil dat meestal zeggen dat je lichaam zichzelf beschermt. Logisch: als een vrouw een orgasme krijgt, gaat haar denkende brein o ine. Vrouwen die met trauma worstelen en zich onveilig voelen, komen daardoor moeilijk klaar. Een deel in haar zegt: het is niet veilig om je over te geven.’

Oefening:
• De eerste stap in het helen van je vagina is ( opnieuw) kennis met haar maken. Neem daarom een spiegel. Bekijk je vagina met een frisse, nieuwsgierige blik ... en geef haar een compliment als je dat echt meent. Doe dit drie dagen na elkaar en kijk of je een verschil merkt.
• Je vagina is wijs, vraag haar dus om advies. Ja, echt! ‘Zal ik op een tweede date gaan met deze man?’ ‘Zal ik ingaan op dit jobaanbod?’ ‘Wil ik nu gepenetreerd worden of eigenlijk liever niet?’ Probeer te voelen of ze reageert met sensaties, spiertrekkingen of zelfs woorden die plots opkomen. Je vagina zal je ook vertellen of ze aangeraakt of gepenetreerd wil worden, als je maar luistert.
• Adem door je vagina. Zet de timer op 3 minuten. Sluit je ogen en visualiseer je dat je in- en uitademt door je vagina, alsof ze een mond heeft. Dat zal haar doen ontwaken.

Inzicht 5: Vind je erotische blauwdruk

Scholiers: ‘De basis van een wilde vrouw zijn is jezelf kunnen plezieren, zodat je je seksualiteit ervaart als een opzichzelfstaand gegeven, in plaats van iets dat je alleen gebruikt in functie van een ander.’ Maar weet jij precies wat jou opwindt? Volgens seksuoloog Jaiya Ma uit de veelbesproken Netflixserie Sex, Love & Goop heeft iedereen een sekstaal of erotische blauwdruk.  
1. Energetisch: ‘Energetische types zijn gevoelige mensen die houden van vederlichte strelingen’, weet Jaiya. ‘Ze raken snel overprikkeld.’
2. Sensueel: ‘Het sensuele type raakt opgewonden wanneer alle zintuigen worden aangesproken. Een mooi geluid, geur, het gevoel van een tong tegen hun huid. Het is voor hen essentieel om zich te ontspannen.’
3. Seksueel: ‘Het seksuele type raakt opgewonden van de dingen die onze cultuur met seks associeert. Naaktheid, genitaliën, orgasmes, penetratie. Een valkuil voor dit type is te gefocust zijn op de geslachtsorganen en het krijgen van een orgasme.’
4. Kinky: ‘Het kinky type wordt opgewonden van dingen die taboe voor hen zijn. Spanking, zweepjes en latex, maar ook een psychologisch machtsspel, verboden plaatsen. De schaamte over hun verlangens kan hen echter wel tegenhouden.’
5. Gedaanteverwisselaar: ‘De gedaanteverwisselaar raakt opgewonden van al het bovenstaande. Maar om een ander te plezieren vergeten ze hun eigen genot weleens.’

Oefening:
Om jouw type te vinden kan je een quiz doen op theblueprintbreakthrough.com . Of experimenteer zelf ... met een vork. Jawel. Raak jezelf ermee aan. De aanraking is energetisch wanneer je zacht over je huid strijkt, sensueel als je het platte, koude deel over je huid sleept, kinky als je er harder op drukt en seksueel wanneer je ermee over je genitale zone gaat. Vervolgens kan je ‘van gedaante verwisselen’ en alle aanrakingen combineren. Stel jezelf bij elke aanraking de vraag: op een schaal van 1 tot 5, hoeveel genot geeft me dit? Meer weten? Kijk dan naar Sex, Love & Goop op Netflix.

Meer lezen? F*ck Like a Goddess, Alexandra Roxo (Kosmos Uitgevers, € 20)