Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Yes! Nieuw anticonceptiemiddel voor mannen in de maak

doorNele Annemansop 11/02/2017, laatst bijgewerkt op 07/02/2017

Vrouwen hebben de pil, het spiraaltje, de pleister, de vaginale ring, het pessarium … En mannen hebben … condooms. Hoog tijd dus dat wetenschappers met een andere vorm van mannelijke anticonceptie op de proppen kwamen.

Uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift 'Basic and Clinical Andrology' blijkt dat Vasalgel, een nieuwe anticonceptiegel die geïnjecteerd wordt in de zaadleider, 100 procent effectief is in het voorkomen van een zwangerschap bij resusapen. Die Vasalgel voorkomt dat sperma geëjaculeerd wordt en zorgt ervoor dat het weer opgenomen wordt in het lichaam. En je hoort het goed: er werd geen enkele zwangerschap vastgesteld in een testgroep van resusapen, een soort waarvan de mannelijke voortplantingsorganen vergelijkbaar zijn met die van de mens. Het enige verschil is dat die apen nog meer sperma produceren dan de man.

Hoewel het onduidelijk is hoelang de gel effectief blijft, hebben de eerste apen bijna drie jaar kunnen vrijen zonder incidenten. Bovendien kan het effect van de gel makkelijk worden omgekeerd met een eenvoudige natriumcarbonaatoplossing.

De Parsemus Foundation, de non-profitgroep die de studie bekostigt, is van plan om binnenkort te starten met menselijke proeven zodra de financiering verzekerd is. Hup, wetenschap, hup!