Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo ontdek je of jullie relatie blijft duren

doorKristina Rybouchkinaop 16/02/2017, laatst bijgewerkt op 12/02/2017

Jammer genoeg bestaat er geen glazen bol die je kan verklappen of jouw relatie zal blijven duren. Studies hebben echter uitgewezen dat het antwoord op de volgende vraag jullie toekomst bijzonder accuraat kan voorspellen.

Psychotherapeut John Gottman bestudeert al zijn hele leven koppels om te ontrafelen waarom sommige mensen bij elkaar blijven en andere niet. Volgens hem is een van de meest bepalende factoren voor het geluk in een relatie de mate waarin beide partners ingaan op elkaars vraag naar emotionele toenadering.

Klinkt dat een beetje vaag? Wel, stel je gewoon eens de volgende situatie voor. Je partner komt thuis na een verschrikkelijke dag op het werk. Een idee waar hij wekenlang aan heeft gezwoegd werd afgewezen, hij raakte verwikkeld in een discussie met een collega en door een ongeval op de autostrade heeft hij meer dan een uur in de file gestaan. Hij ploft slechtgezind in de zetel en wil niets liever dan daar de hele avond ongestoord blijven zitten. Maar dan kom jij thuis, in een opperbest humeur. 'Wat een prachtige dag vandaag', zeg je glimlachend. Hoe reageert je partner daarop?

Hij kan zich naar je toe draaien en enthousiast een gesprek aangaan over jouw dag. Een tweede mogelijkheid is dat hij simpelweg 'Ja, inderdaad' antwoordt en zich terug in zichzelf keert, wat je ook als een positieve reactie kan aanzien.
Anderzijds kan hij je negeren, of erger nog, vragen om met rust gelaten te worden. Wil het zeggen dat je partner je niet graag ziet als dat een keertje gebeurt? Natuurlijk niet. We hebben allemaal wel eens tijd voor onszelf nodig en kunnen onmogelijk altijd aandacht schenken aan de ander als die erom vraagt. Toch vormen zulke ogenschijnlijk kleine reacties een graadmeter van hoe het gesteld is met je relatie. Wat jij zegt is namelijk méér dan een opmerking over de prachtige dag. Het is een uitnodiging tot een gesprek met je partner. Daaronder schuilt een blijk van interesse in zijn leven en de vraag of hij nog steeds geïnteresseerd is in dat van jou. Je wil aandacht, affectie, bevestiging. Hoe vaker partners positief reageren op soortgelijke toenadering, hoe groter de kans dat jullie bij elkaar blijven.

Dat kwam naar boven tijdens een onderzoek waarbij Gottman pasgehuwde paartjes zes jaar lang volgde. Koppels die op het einde nog bij elkaar waren, reageerden gemiddeld 86% van de tijd positief op elkaars toenadering. Bij partners die op het einde uit elkaar gingen, was dat tijdens hun relatie amper in 33% van de gevallen zo.