Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zorgt het voor betere seks? Seksuologe Chloé De Bie beantwoordt prangende vragen over kreunen

doorFleur De Backerop 30/10/2021

Kreunen. Niet als in droevig jammeren, of de uitdrukking van opgestapelde frustratie. Nee, als in een uiting van seksueel genot. Voor de ene is het een absolute must tussen de lakens, de ander houdt de lippen liever stijf op elkaar. Klinisch seksuologe Chloé De Bie geeft duiding bij de erotische lofzang en beantwoordt vijf vragen over kreunen. “Veel vrouwen stoppen op hun hoogtepunt met geluid te maken.” 

“Kreunen is niet meer en niet minder dan een dierlijke reactie op genot”, vertelt seksuologe Chloé De Bie. “Op zich doe je hetzelfde bij een overheerlijke maaltijd. Je maakt het kenmerkende ‘mmh’-geluid als iets je erg smaakt. Wanneer je opgaat in de muziek, kan je het soms niet laten om stevig mee te schreeuwen. Je doet het onbewust, de reactie is oncontroleerbaar. En niet onbelangrijk: het is dus zeer normaal.” 

Kreunt iedereen? 

“Niet iedereen kreunt, er is ook een categorie mensen die we ‘stille genieters’ noemen. Zij zijn simpelweg minder vocaal van nature. De ene zal op een veel extravertere manier zijn genot tot uiting brengen dan de andere, maar dat hoeft niet per se iets te zeggen over het genot. Kreunen is kortom geen must, in tegenstelling tot wat de pornografie en sommige media je doen geloven.” 

Is kreunen een vorm van communicatie? 

“Absoluut. Vergelijk het met kijken naar een film zonder geluid. Een stomme film kan erg plezierig zijn, maar een prent mét geluid komt toch net iets intenser binnen. Ik beschouw kreunen als feedback geven: een positieve affirmatie dat jij aan het genieten bent. Daarom is het zo jammer dat sommigen zich laten vangen aan faken. Door te doen alsof, stuur je het hele communicatieproces in de war.” 

Kan kreunen je seksleven verbeteren? 

“Ja, net omdat het een vorm van communicatie is. Je kan aangeven dat je iets fijn vindt, of met kreunen net aantonen dat een bepaalde handeling pijnlijk aanvoelt en zo overgaan op een andere positie. Omdat veel mensen auditief ingesteld zijn, kan het ertoe bijdragen dat je tot een hoogtepunt komt. Maar het kan ook je sekspartner helpen om zich beter tussen de lakens te voelen. Zo is er in 2011 onderzoek gedaan naar vocalisatie tijdens seks bij een groep heteroseksuele vrouwen. 66 procent van de deelneemsters gaf aan dat ze kreunen om de climax van hun partner te versnellen, als stimulans dus. 84 procent deed het om het zelfrespect van de partner te vergroten. Hun zelfvertrouwen te boosten.” 

“Veel van die deelneemsters maakten trouwens geluid tijdens de daad, maar niet noodzakelijkerwijs tijdens hun orgasme. Veel vrouwen gaven aan dat ze dan stopten, omdat die ervaring net zo intens was.” 

“Al wil ik ook hier benadrukken: kreunen hoéft niet. We moeten ons niet beperken tot dierlijke geluiden. We hebben ook woorden om ons in uit te drukken. Wie niet kreunt, kan woordelijk aangeven wat fijn is en wat minder. Feedback in de vorm van dirty talk.”  

Maakt het uit hoe luid je kreunt? 

“Er is helaas nog maar heel weinig onderzoek verricht naar het kreunvolume. Dus dat maakt het moeilijk om een sluitend antwoord te geven. Qua geluidssterkte geldt: hoe luider, hoe makkelijker de boodschap overkomt bij je bedpartner. Aan de andere kant kan een té hoog volume net een domper op de erotische vreugde zijn. Als je in een huis met kinderen woont, bijvoorbeeld, en je bang bent dat je kroost jullie hoort. Dat kan een rem zetten op je seksleven. Er is kortom geen juist of fout: je moet vooral doen wat goed voelt." 

Niet iedereen voelt zich comfortabel bij kreunen. Hoe kan je daar verandering in brengen? 

“Geluiden maken, dat is durven loslaten. Als je te hard over kreunen gaat nadenken, ga je op het rempedaal duwen en komen je geproduceerde geluiden veel te gemaakt over. Wil je eraan werken om je op het vlak van kreunen beter in je vel te voelen, dan raad ik aan om eens geluid te maken tijdens het masturberen. Je hebt dan geen toeschouwer, er is niemand die je kan beoordelen of veroordelen. Knoop in je oren dat alles kan, geef je vervolgens voluit en kijk eens wat het met jou doet." 

“Wil je er als koppel aan werken? Dan is er maar één gouden regel: oordeel niet. Zeg nooit tegen je partner dat de geluiden die hij of zij maakte raar, storend of bizar waren. Dat doet jullie seksleven zeker geen goed: aangezien gekreun oncontroleerbaar is, heb je dus ook niet altijd vat op welk geluid je precies produceert. Het omgekeerde werkt wél stimulerend. Een voorbeeld: “Amai, dat heb ik je nog nooit horen doen. Ik vond het erg leuk.” Je kan niemand verplichten om een bepaalde kreunfrequentie, -volume of toon te produceren. Laat je bedpartner genieten op de manier waarop hij of zij wil.” 

Je vindt Chloé De Bie ook op Instagram: @chloe_de_bie. En je hoort ze elke zondagavond (19u-21u) in het JOE-radioprogramma Love, Sex & Drama.