Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zou het echt? Dit is volgens onderzoekers de ideale leeftijd om te trouwen

doorLaurane Berkeinop 10/07/2019

‘Trouw maar niet te vroeg, daar komt sowieso miserie van,’ is een uitspraak die we vroeger maar al te vaak te horen kregen. Recenter onderzoek trekt die uitspraak nu echter in twijfel.

Het was Nicholas Wolfinger, een Amerikaans professor, die concludeerde dat wie vroeg trouwt, niet per se vroeger zal scheiden. De ideale leeftijd om te trouwen, zou volgens hem tussen de 28 en 32 jaar zijn. Ben je jonger dan 28 wanneer je trouwt? Dan is de kans op een scheiding groot, omdat je op die leeftijd financieel waarschijnlijk nog geen stabiliteit kent én je zelf nog volop aan het ontwikkelen bent. Trouw je na je 32e? Dan neemt de kans op een echtscheiding met 5% per jaar toe.

Goed nieuws voor ons, want de meeste Belgen trouwen namelijk voor het eerst wanneer ze 32 jaar zijn. Een ideale leeftijd dus, als we Wolfinger mogen geloven. Amerikaans socioloog Philip Cohen beweert dan weer dat de perfecte trouwleeftijd tussen de 45 en 49 jaar ligt. Dan hebben wij Belgen -helaas- weer wat minder kans om om het er zonder scheiding vanaf te brengen.