10 tips voor mooie vakantiefoto's

doorLynn Guillaumeop 25/07/2016

We maken allemaal vakantiefoto's, maar met deze tien tips van fotograaf Bert Stephani, ambassadeur van Fujifilm, zorg je ervoor dat jouw kiekjes altijd geslaagd zijn.

1. De meeste vakantiefoto’s worden op toeristische hotspots gemaakt terwijl de weg ernaartoe interessanter is. Vergeet niet om tussen alle trekpleisters in foto’s te nemen. Die helpen je om een visueel verhaal te maken als je nadien een fotoboek wil samenstellen.

2. Maak niet de zoveelste standaardfoto van de Eiffeltoren of de Grand Canyon. Zoek een andere plek op dan je collega-fotografen en let op reflecties, doorkijkjes ... Ga op de grond liggen, klim in een boom ...

3. Het recept voor een mooie zonsondergangfoto? Kies een goede plek uit en stel de belichting op je toestel een stuk donkerder in. Om de kleuren het best tot hun recht te laten komen, zet je de witbalans het best op ‘bewolkt’. Speel ook gerust met andere instellingen zoals ‘filmsimulatie’ en ‘saturatie’.

4. Je camera aan een voorbijganger geven om een familiekiekje te maken levert meestal niet de meest originele foto’s op. Maar doe het toch.

5. Een foto wordt interessanter als je dichter bij het onderwerp gaat staan.

6. De standaardregel luidt ‘hou de zon in de rug’, maar vaak krijg je mooiere foto’s als je tegen de zon in fotografeert. Vooral ’s ochtends en ’s avonds.

7. Gigantische bouwwerken zien er op foto vaak minder indrukwekkend uit. Door iets of iemand op de voorgrond toe te voegen krijg je een vergelijkingspunt en ziet het er een stuk impressionanter uit.

8. De meeste camera’s kunnen niet tegen water en zand. Gelukkig bestaan er speciale camerabehuizingen die je toestel beschermen zodat je zelfs in het water kan fotograferen. Handig en niet zo duur als je zou denken.

9. De beste foto’s brengen herinneringen weer naar boven. Fotografeer niet wat je ziet maar wat je voelt. Een foto van het met chocoladeijs besmeurde gezicht van je zoontje is het bewijs dat het hotelbuffet uitstekend was.

10. Met 25 kg fotomateriaal op je rug wordt een uitstap al snel een zware expeditie. Hou je uitrusting beperkt, maar denk wel aan een extra batterij en geheugenkaart.Kies je fotomomenten uit.Vakantie is er om te genieten!