5 boeken die je deze vakantie moét lezen

doorBirte Govartsop 30/06/2016

Nog plaats in je koffer? Neem dan zeker een van deze vijf boeken mee op reis!

Van bij ons
’30 is een schoon getal’
Frauke Joossen (Lannoo, € 19,99)

Het verhaal: ‘Misschien wordt het tijd dat ik daar echt mee ga beginnen, met de rest van mijn leven. Want het eerste deel ervan was niet echt fantastisch te noemen. Eigenlijk is het zelfs ronduit mislukt.’ Net geen relatie, net geen baan, net geen ideale maat, helemaal geen gelukkig leven. Charlie wordt dertig en is er klaar voor.
Aanrader want: in het begin wil je hoofdpersonage Charlie het allerliefst een schop onder haar kont verkopen. Nadien neemt het verhaal een aangrijpende wending. Wedden dat ’30 is een schoon getal’ even aan je ribben blijft plakken?!

Romantiek
‘Omdat ik je mis’
Kate Eberlen (Luitingh-Sijthoff, € 19,99)

Het verhaal: Italië 1997. Gedurende een dag kruisen de paden van twee achttienjarigen elkaar. Dan keren ze beiden terug naar huis. In de zestien jaren die volgen, zullen ze op heel verschillende manieren uitgedaagd worden door het leven en de liefde. De twee blijven - vaak rakelings - gescheiden door de tijd en het lot. Er is geen enkele kans dat ze elkaar ontmoeten. Of toch wel?
Aanrader want: Kate Eberlen wordt dankzij deze roman vergeleken met de Amerikaanse auteur David Nicholls, oftewel dé expert inzake romantische plakkers. Zet de doos tissues dus maar klaar!

Thriller
‘Alles houdt op te bestaan’
Elizabeth Brundage (Hollands Diep uitgevers, € 19,99)

Het verhaal: op een late namiddag komt een jonge hoogleraar thuis van zijn werk. Het is half zes en bijna donker als hij in de hal zijn vermoorde vrouw vindt. Franny, zijn dochtertje van drie, is nog in leven, alleen in haar kamer. Hoeveel uren al? Wat heeft zij gezien of gehoord? En wat gebeurde er met haar moeder?
Aanrader want: ‘Alles houdt op te bestaan’ wordt getipt als dé literaire thriller van deze zomer.

Epos
‘Belgravia’
Julian Fellows (WPG, € 19,99)

Het verhaal: ‘Belgravia’ begint op de vooravond van de slag bij Waterloo, op een groot bal ter ere van de hertog van Wellington in Brussel. Onder de genodigden zijn James en Anne Trenchard, wiens dochter Sophia een onuitwisbare indruk maakt op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaan van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten.
Aanrader want: auteur Julian Fellows is de man achter de Britse serie ‘Downton Abbey’. Dat hij een meeslepend verhaal kan schrijven, is dus wel het minste wat we kunnen zeggen.

Non-fictie
‘McCartney over McCartney (en The Beatles)’
Paul Du Noyer, (Luitingh-Sijthoff, € 22,50)

Het verhaal: de rol van Yoko Ono bij het splitten van The Beatles, zijn solocarrière, zijn liefdesleven … In dit boek mijdt Paul McCartney geen enkel onderwerp. Het resultaat is een fascinerende inkijk in het leven van de mens én de muzikant McCartney.
Aanrader want: popjournalist Paul Du Noyer interviewde McCartney over een periode van vijfendertig jaar en herwerkte al zijn interviews tot deze informele biografie.