5 vakantiebestemmingen voor elke boekenwurm
Ben jij een echte boekenwurm en dol op citytrips? Dan is een literaire reis misschien wel iets voor jou. Is het nerdy? Een beetje. Willen we onmiddellijk naar al deze plaatsen? Absoluut!

Parijs
De Franse hoofdstad is niet alleen de stad van de liefde, maar ook een waar paradijs voor literaire liefhebbers. Verblijf in het Hotel Le Pavillon des Lettres waar elke kamer gewijd is aan een andere schrijver. Hou overdag halt bij de huizen van de Franse schrijvers Honoré de Balzac en Victor Hugo of de begraafplaats Père Lachaise. Daar vind je onder andere de laatste rustplaatsen van Oscar Wilde, Gertrude Stein en Jim Morrison. ’s Avonds kan je even bijtanken in het café Les Deux Magots dat veel beroemde kunstenaars en schrijvers zoals Pablo Picasso, Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre tot zijn klanten mag rekenen.
New York
Als je kijkt naar hoeveel klassiekers er geschreven zijn over of zich afspelen in New York, is het geen verrassing dat de stad een absolute must see is voor echte boekenwurmen. Bezoek de New York Public Library of geniet van een literaire wandeling door Central Park. Geniet daarna van een drankje in een van de favoriete cafeetjes van enkele oude schrijvers. Verblijf in The Algonquin Hotel op West 44th Street dat beroemde schrijvers zoals J.D. Salinger en Dorothy Parker over de vloer kreeg en waar William Faulkner het dankwoord voor zijn Nobelprijs schreef. Of logeer in het Plaza Hotel op Central Park waar niet alleen de glamoureuze thuis van de fictieve Eloise zich bevindt, maar ook het schrijverskoppel F. Scott en Zelda Fitzgerald regelmatig overnachtten.
Dublin
Naast de gewone kroegentochten – al is gewoon misschien niet het juiste woord – kan je in Ierland ook terecht voor tal van literaire kroegentochten. Liever een nuchtere ontmoeting met de literatuur van de Ierse hoofdstad? Stop dan zeker eens bij het Oscar Wilde House waar de schrijver van Dorian Grey het meeste van zijn kindertijd doorbracht. In het Dublin Writers Museum kan je dan weer terecht voor een eerbetoon aan de vier Nobelprijswinnaars van het land. Als je Dublin bezoekt op 16 juni, kan je op Bloomsday de viering meemaken van James Joyce zijn meesterwerk Ulysses. Verkleed als personages uit het boek, trek je door de stad om de feestdag te vieren.
San Francisco
Er zijn zoveel plekken van literaire betekenis in de San Francisco Bay Area dat de krant San Francisco Chronicle een heuse interactieve kaart maakte met de vele bezienswaardigheden van de stad erop. Van Dolores Park (van Joan Didions Slouching Towards Bethlehem) en het appartement boven een Chinese bakker op Waverly Place (van Amy Tans The Joy Luck Club) naar het appartement van de dichter Allen Ginsberg en het hoofdkwartier van de uitgevrij McSweeney’s. Als je de stad in oktober bezoekt, woon dan zeker het literaire festival Litquake bij waar je tal van auteurs kan ontmoeten en vele paneldiscussies en lezingen kan volgen.
Venetië
Voor een stad vol geschiedenis, is het geen wonder dat er ook op vlak van literatuur veel te bekijken valt. Slurp eerst van een heerlijk kopje koffie in Caffe Florian, het oudste café van Italië dat ooit bezocht werd door Dickens, Rousseau, Goethe en Byron en breng daarna een bezoekje aan Grand Canal’s Palazzo Barbaro waar de Amerikaanse schrijvers Henry James en Edith Wharton weleens vertoefden met pen en papier. En als je op zoek bent naar souvenirs, stop dan zeker bij de Libreria Acqua Alta. In die absurde maar fantastische boekhandel worden de boeken in oude gondels uitgestald in plaats van op planken.