Adults-only hotel iets voor jou?

De kinderen blijven thuis

doorFamke Robberechtsop Invalid date

Dé toerismetrend zijn de zogenaamde 'adults only'-hotels, waar alleen volwassenen welkom zijn. Enkel geschikt voor notoire kinderhaters of ook een welkome afwisseling voor toegewijde mama's en papa's? Wij namen de proef op de som.

Waar je ze enkele jaren geleden echt nog moest gaan zoeken, schieten ze vandaag als paddenstoelen uit de grond: adults only-hotels zijn booming business. De boekingen voor hotels zonder kinderen verdubbelen elk jaar en de touroperators spelen daar gretig op in. Persoonlijk wist ik nooit goed wat ik van die hotels moest denken, ik hou van kinderen - ik heb er tenslotte twee. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik me niet purperpaars kan ergeren aan zwembaden vol luidruchtige koters en het overdreven enthousiast animatieteam dat er steevast mee gepaard gaat. Toen het voorstel kwam om een bezoekje te brengen aan zo'n kinderloos hotel, was de babysit dus snel geboekt.

Vogelpik op K3-poster


Als we aankomen in hotel Iberostar Grand Hotel El Mirador op Tenerife verwacht ik toch nog eventjes dat ik op een groep verzuurde kinderhaters zal botsen, die ter ontspanning vogelpik spelen op een poster van K3. Maar niets is minder waar, als we via de receptie door de bar naar het zwembad wandelen, zien we vooral koppels zoals wij: hardwerkende tweeverdieners met een grote nood aan enkele dagen van totale rust en ontspanning. Het tweede dat ons opvalt is de zalige stilte die overal heerst: er wordt rustig gebabbeld, een boekje gelezen, een dutje gedaan en een baantje gezwommen. Ondertussen kan je de vogeltjes horen fluiten en de zee horen ruisen. Plots begrijp ik dat net dat de kern van het succes van de adults only-formule is: een boekje lezen zonder vijf keer recht te staan om een zandkasteel te bewonderen, een dutje doen zonder een hartverlamming te krijgen als er plots een kind naast je oor begint te gillen, zwemmen zonder dat een ADHD-animator je probeert te overtuigen van een rondje aquagym: h-e-e-r-l-i-j-k.

Grotemenseneten

Ook op culinair gebied merk je toch wel snel dat je in een omgeving bent waar de koks zich volledig kunnen concentreren op 'grotemenseneten'. En toegegeven, het feit dat er geen kinderen aan tafel zitten die zeuren om frietjes, twee keer een glas water omgooien en geen drie minuten op hun stoel kunnen blijven zitten, helpt bij de gastronomische beleving. Extra leuk is natuurlijk dat je als koppel nog eens helemaal op verhaal kan komen zonder dat er thuis een babysit op aflossing wacht.

Cultuur en cava

Los van alle ontspanning dat zo'n adults only-hotel je te bieden heeft, zou ik aanraden om bij de keuze ervan ook rekening te houden met de omgeving van je hotel. Het is toch mooi meegenomen als je van je kinderloze dagen gebruik kan maken om wat cultuur op te snuiven, eens een mooie wandeling te maken of aan een leuke excursie deel te nemen. Het is het moment!

Conclusie: met of zonder?

1. Ook als je heel erg veel van (je) kinderen houdt, is een adults only-hotel iets voor jou.
2. De rust die je er vindt, is onbetaalbaar.
3. Maak hier een jaarlijkse gewoonte van, het zijn hoogdagen voor je relatie.
4. Vier dagen is lang genoeg voor een moederhart.
5. We hebben onze kinderen niet heel erg gemist.
6. Zij ons nog minder.