Belgen ontdekten het naturisme tijdens de lockdowns. Inge (49): “Als je naakt bent, heb je diepgaandere gesprekken”

doorRedactieop 01/06/2021

Steeds meer Belgen ontdekten de wereld in hun blootje tijdens de lockdowns. Dat bevestigt ook naturistenvereniging Athena. Sinds de pandemie merken ze een sterke toename van het aantal bezoekers in hun parken. Hoe komt dat? “Het houdt veel meer in dan gewoon naakt zijn”, klinkt het. En wat vinden de kersverse beoefenaars van naturisme er zo fijn aan? Inge Roelandt (49) heeft de smaak sinds vorig jaar alvast te pakken. “Je geeft jezelf letterlijk én figuurlijk bloot. Dat is het helende aspect van naturisme.”

Van een naakte yogasessie tot een fietstocht in adamskostuum: naturisme komt in veel gedaantes. Het is een levensstijl waarbij je, wanneer de omstandigheden het toelaten, naakt door het leven gaat, met respect voor de natuur, je medemens en jezelf. Dat kan bijvoorbeeld in een naturistencamping. Al loop je daar sinds dit jaar net iets meer volk tegen het lijf dan voordien. 

Bij Athena, met 8.000 leden de grootste naturistenvereniging van Europa, merken ze een stijging van ruim 60 procent bij het aantal bezoekers van zulke campings. De vereniging heeft zelf ook drie parken waar je kunt kamperen of een accommodatie huren. “Mensen komen naar hier voor vrijheid, verbondenheid en vereenzelviging met de natuur”, zeggen broers Stefan en Thomas Lambrechts die de verhuurmogelijkheden van de parken verzorgen. “Het houdt veel meer in dan gewoon naakt zijn.”

Booming

Een jaar af en aan in lockdown, het doet wat met een mens. Nood aan sociaal contact was hoog en noodgedwongen herontdekten we de natuur. Helemaal back to basics dus. En net dàt staat centraal bij het naturisme. Puur natuur is booming in coronatijden, legt Stefan uit. “Vroeger vonden mensen naturisme bizar, nu vergelijken ze het eerder met een bezoekje aan de naaktsauna.”

Dat we tijd over hadden om vergeten hobby’s opnieuw op te pikken of om nieuwe dingen te ontdekken, speelt ook mee. Mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens en onbekend terrein is spannend. Bovendien konden we niet reizen, dus moesten we onze adrenalinekicks, of de rust, dichter bij huis zoeken. Thomas: “Veel mensen brachten hun vakantie door in eigen land. Daar speelden we op in, met glampingtenten bijvoorbeeld: luxe safaritenten die het kampeergevoel met het comfort van een hotelkamer combineren.”

Jonger publiek

Naturisme was al enorm in trek bij onze noorderburen. Maar nu wagen ook steeds meer Belgen zich aan de sprong in het onbekende. Opvallend: het zijn voornamelijk gezinnen met jonge kinderen die op vakantie gingen naar een naturistenpark tijdens de lockdowns. Stefan: “Hen bereikten we via onze sociale media en de website, daar hebben we erg op ingezet het voorbije jaar. Maar mond-tot-mondreclame werkt voor ons nog het best.”

Eén met de natuur

Inge Roelandt (49), trotse mama van drie kinderen, ontdekte het naturisme tijdens de pandemie. Als sekscounselor of liefdescoach, zoals ze zichzelf noemt, begeleidt ze mensen in het terugvinden van hun seksualiteit. Dat doet ze in haar eigen praktijk, IR Consult. Net voor ons land op slot ging, leerde ze Kris Bastiaensen (52) kennen die eigenaar is van Sea Nat in Koksijde, een vakantieresort aan de kust voor naturisten. Het is dus mede door haar nieuwe partner dat ze geprikkeld werd.

“Voor de lockdown ging ik al naar naaktsauna’s en wellnesscentra”, zegt Inge. “Bloot zijn was op zich dus geen enkel probleem voor mij. Maar de naturistenwereld was wel compleet nieuw. Daar was ik nog niet mee vertrouwd. En iets nieuws is altijd een beetje onwennig. Toen ik naakt ging wellnessen, dacht ik ook eerst: oei. Maar daarna leer je heel snel genieten en word je het gewoon.”

Inge proefde vorig jaar voor het eerst van het naturisme tijdens een tripje naar de kempen met Kris. “De vader van Kris heeft daar een gezellige chalet. Alles is heel basic ingericht, maar er is ook een tuin en een vijver aan verbonden. De chalet ligt in the middle of nowhere: de perfecte setting om naakt te zijn en je één te voelen met de prachtige natuur.”

Misvattingen

Naturisme kent veel voordelen, maar desondanks bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over de levensstijl. Zo worden de termen ‘naturisme’ en ‘nudisme’ vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze niet hetzelfde betekenen. Nudisten houden van bloot zijn an sich. Ze gaan bijvoorbeeld naar een naaktstrand om mooi egaal te bruinen. Het uiterlijke is vooral van belang voor hen. Naturisme, daarentegen, is een filosofie die veel meer kan inhouden. Het gaat over respect voor jezelf en de ander, en de innerlijke mens, maar ook voor de natuur.

Daarnaast denken mensen vaak dat naturisten de hele dag naakt rondlopen, maar dat blijkt niet te kloppen. Inge: “Ik draag nog altijd kleren, hè. (lacht) Maar ik moet toegeven dat kleding nu wel beklemmend kan aanvoelen. Daarom kies ik nu voor lossere T-shirts en broeken. Een bh vind ik het verschrikkelijkste kledingstuk dat er bestaat. Dat draag ik zelden nog, enkel wanneer ik naar buiten ga. Ook mijn schoenen en sokken zwier ik meteen uit zodra ik thuiskom. Met je blote voeten in contact komen met de grond voelt gewoon veel beter aan.”

Taboesfeer

Met het naturistenverblijf Sea Nat proberen Kris en Inge de taboes rond naturisme te doorbreken. Die taboes zijn al fel verminderd, maar nog steeds aanwezig. Inge: “De meeste mensen kennen het nu en hebben er minder snel een oordeel over, of uiten het alleszins minder uitdrukkelijk. In onze vriendenkring, bijvoorbeeld, kijkt niemand er nog raar van op.”

Kris benadrukt ook dat niet alleen diehard naturisten naar naturistenparken trekken. In Sea Nat krijgt hij een heel divers publiek over de vloer. Van liefhebbers tot beginners. En van zelfstandigen tot arbeiders. Elk met een heel eigen beweegreden. Dat komt doordat Sea Nat - in tegenstelling tot grotere naturistendomeinen - kleinschalig is, en dus perfect om tot rust te komen en niet tussen een massa volk te zijn.

“Mensen met een burn-out, depressie of een scheiding komen bijvoorbeeld langs om stoom af te blazen", vertelt Kris. “We hebben zelfs verblijvers gehad met een borstamputatie of een stoma. Door naakt rond te lopen, leerden ze zichzelf te aanvaarden. Voor die mensen was dat een echte overwinning. Dat is dan ook het mooie aan naturisme: je staat niet alleen dichter bij je lichaam, maar ook bij je innerlijke ik.”

Inge beaamt dat. “Als naturist ga je op zoek naar de binnenkant van de mens. Bij jezelf, maar ook bij de mensen die je ontmoet. Wie is deze persoon, wat doet die, hoe gaat die door het leven? Je bent meer geïnteresseerd in de verhalen van je gesprekspartner. Als je naakt bent, zijn de gesprekken veel diepgaander en interessanter, want je geeft jezelf letterlijk bloot, maar ook figuurlijk. Dat is het helende aspect van naturisme.”

En waar staat Inge nu, na haar eerste ervaringen met het naturisme? “Ik noem mezelf nog geen naturist”, zegt ze. “Ik ben wel nieuwsgierig naar meer. Ik wil nog naakt reizen en een park van naturistenvereniging Athena bezoeken, waar ik ook lid van ben. Mijn avontuur is zeker nog niet voorbij, integendeel. Ik heb nog veel te ontdekken.”